Η Βικτόρια Χίσλοπ έγινε… ελληνίδα

Βικτόρια Χίσλοπ
Τετ, 22/07/2020 - 08:48

Ελληνίδα πολιτογραφήθηκε η διάσημη Βρετανίδα συγγραφέας, Βικτόρια Χίσλοπ. Μετά τον Τομ Χανκς, η συγγραφέας του επιτυχημένου μυθιστορήματος «Το Νησί» απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προχώρησε στην τιμητική της πολιτογράφηση λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια προβολή του μνημείου της Σπιναλόγκας μέσα από το έργο της Χίσλοπ, καθώς και την «ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας και πολιτισμού».

«Πολιτογραφούμε τιμητικώς ως Ελληνίδα πολίτη την αλλοδαπή ΧΙΣΛΟΠ ΒΙΚΤΟΡΙΑ του ΤΖΟΝ ΕΒΕΡΑΡΝΤ, γεννηθείσα την 8-6-1959 στο Μπρόμλεϊ του Ηνωμένου Βασιλείου», αναφέρει το διάταγμα που υπογράφει η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Το 2005 η Βικτόρια Χίσλοπ, εμπνευσμένη από μια επίσκεψη στη Σπιναλόγκα, το νησί όπου υπήρχε το σανατόριο των λεπρών κάποτε στην Κρήτη, έγραψε το μυθιστόρημα «Το Νησί» που όχι μόνο έγινε διεθνές μπεστ σέλερ αλλά μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη, στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του Mega, με μεγάλη επιτυχία. Η ίδια αναδείχθηκε κορυφαία Πρωτοεμφανιζόμενη Συγγραφέας στα British Book Awards και έγινε πρέσβειρα για την αντιμετώπιση της λέπρας.

Δεν ήταν όμως το μοναδικό βιβλίο της Βρετανίδας συγγραφέα που εκτυλίσσεται στην Ελλάδα. Με το μυθιστόρημά της «Το Νήμα» (εκδ. Διόπτρα), επέστρεψε στη χώρα μας, που αγαπάει τόσο, και αφηγήθηκε την ταραγμένη ιστορία της Θεσσαλονίκης και των ανθρώπων της. Ενώ μέσα από τη συλλογή διηγημάτων της «Ο τελευταίος χορός» (εκδ. Διόπτρα) μας ξεναγεί στους αθηναϊκούς δρόμους αλλά και στις πλατείες των χωριών.