Κορονοϊός: Υπό «απαγόρευση» το φιλί και οι αγκαλιές

Κορονοϊός
Παρ, 22/05/2020 - 10:00

Θύμα του κορονοϊού αποδεικνύεται και η παραδοσιακή εγκαρδιότητα των Ελλήνων, καθώς η εξάπλωση του ιού περιορίζει φιλιά, αγκαλιές και θερμές χειραψίες.

Είναι αδύνατον να μετρήσει κανείς τις φορές που έχει σωματική επαφή –φιλιά, αγκαλιά, χειραψία- με άλλον άνθρωπο. Η κουλτούρα του κάθε λαού καθορίζει ίσως τον αριθμό των εβδομαδιαίων επαφών, ωστόσο τους τελευταίους μήνες η ανθρωπότητα κλήθηκε να θυσιάσει τα φιλιά και τα αγγίγματα για να σταματήσει την εξάπλωση του κορονοϊού.

Οι ειδικοί κάνουν έκκληση στους πολίτες να συνεχίσουν να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, διατηρώντας απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους και αποφεύγοντας εναγκαλισμούς και φιλιά.

ΚΙΝΑ

Στο Πεκίνο, την πρωτεύουσα της χώρας όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός, κόκκινες πινακίδες ενημερώνουν τους πολίτες να μην ανταλλάσσουν χειραψίες, αλλά να ενώνουν τα χέρια τους αντί άλλου χαιρετισμού.

Επιπλέον, μεγάφωνα καλούν τους πολίτες να χαιρετούν με την παραδοσιακή χειρονομία (gong shou) με την οποία βάζουν την μπουνιά τους στην αντίθετη παλάμη τους.

ΗΠΑ

Οι μεγάλες εταιρείες παρέχουν οδηγίες προς...ναυτιλομένους καλώντας τους υπαλλήλους τους να ανταλλάσσουν λιγότερα φιλιά, αγκαλιές και «κόλλα πέντε» (έναν συνηθισμένο χαιρετισμό των Αμερικανών).

Η Bellevue για παράδειγμα, μια εταιρεία πάροχος ασύρματων επικοινωνιών με έδρα την Ουάσινγκτον, «ενθαρρύνει την ατομική αποστασιοποίηση στον εργασιακό χώρο» και «παρέχει κάθε είδους προϊόντα ατομικής υγιεινής».

ΑΓΓΛΙΑ

Ο Κάρι Κούπερ, καθηγητής οργανωτικής ψυχολογίας και υγείας του Manchester Business School, επισημαίνει πως με τους νέους περιορισμούς η επικοινωνία θα είναι λίγο πιο περίπλοκη και «αποχρωματισμένη», καθώς οι άνθρωποι μπορεί να παρερμηνεύουν κινήσεις που δεν έχουν αποκωδικοποιήσει. Ο καθηγητής, πάντως, δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει άξιος αντικαταστάτης της χειραψίας. «Υπήρξαν διάφορες απόπειρες να αντικατασταθεί με άγγιγμα αγκώνων ή ποδιών, ωστόσο, αυτοί οι “χαιρετισμοί του κορονοϊού” δεν πρόκειται να μείνουν μακροπρόθεσμα», δηλώνει στο BBC.

ΓΑΛΛΙΑ

Αντίστοιχα, το υπουργείο υγείας στη Γαλλία ζήτησε από τους πολίτες να μη φιλιούνται, όπως ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ’ της Αγγλίας που είχε απαγορεύσει το φιλί για να μην εξαπλωθεί η βουβωνική πανώλη.

Οι εφημερίδες είναι γεμάτες με συμβουλές καλώντας τους πολίτες να αντικαταστήσουν το φιλί στο μάγουλο -έναν καθημερινό χαιρετισμό για τους Γάλλους, ακόμη και για ανθρώπους που μόλις γνωρίστηκαν- με τη χειραψία, μια τυπική κίνηση που κάνει ο λαός στον εργασιακό χώρο.

Ο Φιλίπ Λιχτφίς, ειδικός σε θέματα πρωτοκόλλου και εθιμοτυπίας, τον οποίον επικαλούνται ευρέως τα μέσα ενημέρωσης, λέει ότι οι χειραψίες είναι μια σχετικώς πρόσφατη εξέλιξη, η οποία έχει τις ρίζες της στον Μεσαίωνα. Υποστηρίζει μάλιστα ότι ως χαιρετισμός αρκεί να κοιτάξεις κάποιον στα μάτια.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Χορστ Ζεεχόφερ έδωσε το παράδειγμα, όταν αρνήθηκε χειραψία στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ. Οι δυό τους γέλασαν και η Μέρκελ σήκωσε ψηλά το χέρι της προτού καθίσει στη θέση της.

Στη Γερμανία μπορεί να μην έχει γίνει συγκεκριμένη σύσταση, ωστόσο το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ έχει επισημάνει την ανάγκη τήρησης αποστάσεων 1,5 μέτρου, ενώ αποθαρρύνει τους πολίτες να δίνουν χειραψία, και φυσικά ούτε λόγος για τα φιλιά!

Η νευρολόγος από το Μόναχο Χάικε Μέλτσερ επισημαίνει στo γερμανικό δίκτυο DPA πως η νέα κατάσταση ενδεχομένως να ενθαρρύνει τον κόσμο να βρει νέους τρόπους χαιρετισμού. Πολλοί αναρωτιούνται αν η πανδημία θα σημάνει και το τέλος των φιλιών. Η νευρολόγος σημειώνει πως τα φιλιά, οι αγκαλιές, οι χειραψίες στην πραγματικότητα σημαίνουν σε βλέπω, σε εκτιμώ, σε συμπαθώ.
Η Μέλτσερ τονίζει ότι υπό κανονικές συνθήκες οι αγκαλιές και τα φιλιά είναι ευεργετικοί τρόποι χαιρετισμού, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε άλλες κουλτούρες πάντως -στην Ασία- ισχύει μια ελαφρά υπόκλιση ως χαιρετισμός χωρίς φιλιά και αγκαλιές.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Στην Αυστρία η αποφυγή των φιλιών δεν είναι σύσταση, αλλά ξεκάθαρη απαγόρευση, καθώς, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ρούντι Ανσόμπερ, «τα φιλιά δημοσίως παραβιάζουν τους ισχύοντες κανόνες».

ΕΛΒΕΤΙΑ

Οι Ελβετοί υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την καθημερινή συνήθειά τους να φιλιούνται στα μάγουλα σε ένδειξη χαιρετισμού, ώστε να αποτραπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού, υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέτ.

Στην Ελβετία, όπως και στη γειτονική Γαλλία, είναι πολύ συνηθισμένο οι φίλοι και γνωστοί να φιλιούνται μεταξύ τους όταν συναντιούνται –μάλιστα οι Ελβετοί δίνουν τρία φιλιά στα μάγουλα, αντί για δύο στα οποία «περιορίζονται» οι Γάλλοι.

«Γνωρίζουμε ότι το να τηρούμε απόσταση μεταξύ μας είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Για αυτό θα πρέπει να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να αποκηρύξουμε τα φιλιά» ως προληπτικό μέτρο, είπε ο Μπερσέτ στην εφημερίδα SonntagsZeitung, όταν ρωτήθηκε αν θα συμβούλευε τους πολίτες να μην χαιρετιούνται με αυτόν τον τρόπο.

Ο υπουργός Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν είχε συστήσει στους συμπατριώτες του να μην κάνουν χειραψία, δεν έφτασε όμως στο σημείο να «απαγορεύσει» τα φιλιά. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το τακτικό πλύσιμο των χεριών ως μέτρο πρόληψης.

ΙΤΑΛΙΑ

Για τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου, που είναι εξωστρεφείς και πληθωρικοί στην εκδήλωση των συναισθημάτων τους, η απουσία φιλιών αποτελεί σημαντική αλλαγή στην καθημερινή επικοινωνία τους. Στην Ιταλία λοιμωξιολόγοι και πολιτικοί, ήδη από την αρχή Μαρτίου, συνέστησαν στους πολίτες να παραιτηθούν από τους παραδοσιακούς τρόπους χαιρετισμού με τα φιλιά στα μάγουλα.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Το ξέσπασμα του κορονοϊού έπληξε μια από τις πιο αγαπημένες παραδόσεις των Ισπανών: το φιλί στα αγάλματα της Παρθένου Μαρίας την εβδομάδα πριν από το Πάσχα.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας έχει προτείνει οι πολίτες να μην μοιράζονται τα μεταλλικά καλαμάκια που χρησιμοποιούνται για την κατανάλωση ενός παραδοσιακού ροφήματος στη Λατινική Αμερική, του mate, γνωστού και ως chimarrao.

Στο μεταξύ, ένα φιλί -ακόμη και αν δεν είναι στο στόμα- απαγορεύεται πλέον δια ροπάλου ως χαιρετισμός.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ

Κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα εγκατέλειψαν προσωρινά τον χαιρετισμό των Μαορί, γνωστό ως hongi, που περιλαμβάνει το τρίψιμο της μιας με την άλλη μύτη.

Το πολυτεχνείο του Ουέλινγκτον WelTec ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του δεν θα υποδέχεται πλέον τους νέους φοιτητές με ένα hongi, στη διάρκεια της τελετής υποδοχής των πρωτοετών, αλλά με ένα waiata, δηλαδή με το τραγούδι των Μαορί.