Στο Μεσολόγγι για την Ημέρα Νatura

Εθνικό Πάρκο

Πάρτε το μολύβι σας, τα χαρτιά σας και την φαντασία σας και ελάτε να περάσουμε ένα δημιουργικό Κυριακάτικο πρωινό δίπλα στην Λιμνοθάλασσα. Η πρόσκληση  έρχεται από την Κίνηση MessolonghiBylocals για την Κυριακή 19 Μαΐου  που είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura2000 και με αφορμή αυτή την μέρα θα υπάρχει συνάντηση στο Πάρκο Δασάκι, στο Λιμάνι Μεσολογγίου.

Θα γίνει παρατήρηση με τηλεσκόπια και κιάλια των πουλιών που πετούν στην περιοχή και θα έχουν την δυνατότητα οι πολίτες να δουν με άλλη ματιά το Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα συναντηθούν άτομα ανεξαρτήτως ηλικίας και σχεδιαστικής ικανότητας που θα ζωγραφίσουν ο καθένας με το δικό του ύφος την λιμνοθάλασσα.

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.
Είναι ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών -το μεγαλύτερο στον κόσμο- που προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

Στόχος του δεν είναι ο αποκλεισμός οικονομικών δραστηριοτήτων, αλλά η διασφάλιση της συμβατότητας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων με την προστασία πολύτιμων ειδών και οικοτόπων.

af;isa

Τι είναι το Messolonghi By Locals;

Το Messolonghi By Locals αφορά στην καταγραφή και διάδοση της ταυτότητας του Μεσολογγίου μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με τους πολίτες οι οποίοι γίνονται οι ίδιοι οι συνδιαμορφωτές της σύγχρονης ταυτότητας της πόλης.

Βασιζόμενοι στη δύναμη της κοινωνίας των πολιτών που θέλουν να γίνουν μέρος της θετικής αλλαγής για την πόλη και την δημιουργία μιας νέας προοπτικής γι’ αυτήν, στοχεύουμε στο να καθίσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να συνδιαμορφώσουμε την ταυτότητα της πόλης μας. Στόχος είναι οι πολίτες του Μεσολογγίου να συνεργαστούν, να μοιραστούν σκέψεις, εμπειρίες, εικόνες και όνειρα για τον τόπο στον οποίο ζουν και αγαπούν.

Μέσα από αυτή τη συμμετοχική διαδικασία θα προκύψει ένας φυσικός και ψηφιακός χάρτης που θα αποτυπώνει το Μεσολόγγι μέσα από θεματικές διαδρομές .

Εθνικό Πάρκο

Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού

Το πάρκο βρίσκεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, στο νοτιοδυτικό άκρο της Στερεάς Ελλάδας, εκεί όπου ο Πατραϊκός Κόλπος συναντά το Ιόνιο Πέλαγος και εκβάλλουν οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος.

Σε αυτή την περιοχή εντάσσονται λιμνοθαλάσσιες, χερσαίες και ποτάμιες περιοχές του νότιου τμήματος του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και το νησιώτικο σύμπλεγμα των Εχινάδων του Νομού Κεφαλληνίας που διακρίνονται για τη μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, γεωμορφολογική και περιβαλλοντική τους αξία.

Συγκεκριμένα, το πάρκο περιλαμβάνει:

Το εκτεταμένο σύμπλεγμα υγροτόπων λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου – Αιτωλικού και των εκβολικών συστημάτων των ποταμών Εύηνου και Αχελώου. Στο σύμπλεγμα αυτό διακρίνονται ποτάμιες και παραποτάμιες περιοχές, λιμνοθάλασσες, γλυκόβαλτοι, αλμυρόβαλτοι, λασποτόπια, υδροχαρή δάση. Η συνολική έκταση της κύριας προστατευόμενης περιοχής, ανέρχεται σε περίπου 250.000 στρέμματα. Τα 2/3 της έκτασης (περίπου 150.000 στρέμματα) καταλαμβάνουν η Κεντρική Λ/Θ, με τη Λ/Θ του Αιτωλικού και με τη Λ/Θ της Κλείσοβας.

Το χερσαίο τμήμα του πάρκου περιλαμβάνει:

-  λόφους που διακρίνονται διάσπαρτοι στον υγρότοπο. Οι  περισσότεροι στο παρελθόν αποτελούσαν τμήμα των Εχινάδων νήσων, που η προσχωματική δράση του Αχελώου τους ενσωμάτωσε στην ξηρά.

-  το όρος Βαράσοβα (καταφύγιο θηραμάτων) και τμήμα του όρους Αράκυνθος.

- αμμοθίνες που δημιουργήθηκαν από τα φερτά υλικά των ποταμών και οριοθετούν τις λιμνοθάλασσες από την ανοιχτή θάλασσα.

-  το φαράγγι της Κλεισούρας που έχει ενταχθεί στις περιοχές «ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους».

- το Δάσος του Φράξου, χαρακτηρισμένο ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης».

- καλλιεργούμενες εκτάσεις.

- το νησιωτικό σύμπλεγμα των Εχινάδων, που είναι άρρηκτα δεμένο με το εκβολικό σύστημα του Αχελώου.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της υγροτοπικής περιοχής έχουν παίξει οι ποταμοί Εύηνος και Αχελώος που αποτελούν και τα φυσικά όριά της στα ανατολικά και δυτικά αντίστοιχα.