Αχαΐα: Στις πηγές του Λάδωνα

ποταμός Λάδωνας

Ο ποταμός Λάδωνας πηγάζει από μια κάπως διαμορφωμένη λιμνοπηγή ανάμεσα σε πλατάνια και άλλα υδροχαρή δέντρα. Στη συνέχεια το ποτάμι κυλάει σε ένα γυμνό λιβάδι προς τα νότια για να ενωθεί πιο κάτω με τον Αροάνιο ανάμεσα σε πλατάνια και ιτιές. Δίπλα στη λιμνοπηγή λειτουργεί τυροκομείο που ρίχνει τα απόβλητα του στη λίμνη.

Ακόμη και ο ιστορικός περιηγητής Παυσανίας που επισκέφθηκε τον τόπο αυτό περίπου το 174 μ.Χ. αναφέρει για τον ποταμό Λάδωνα στα “Αχαϊκά” «Κάλλους γαρ μεν ένεκα ουδενός ποταμού δεύτερος ούτε των βαρβαρικών εστί ούτε Έλληνος» (Δεν υπάρχει άλλος ποταμός πιο ωραίος ούτε στην Ελλάδα ούτε αλλού).

Την ίδια άποψη έχει αναμφίβολα και ο σύγχρονος περιηγητής…

Οι πηγές του ποταμού βρίσκονται σε υψόμετρο 500 μέτρων στην τοποθεσία Χελωνοσπηλιά, κοντά στα χωριά Παγκράτι και Λυκούρια στα νοτιοδυτικά του Χελμού. Αποτελεί τον μεγαλύτερο παραπόταμο του Αλφειού, τον οποίο συναντάει μετά από 75 χλμ. πορείας. Στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής του ρέει ανάμεσα στα όρη Μαίναλο και Αφροδίσιο και καλύπτει μια λεκάνη απορροής 1.114 τ. χλμ. Στις πηγές του υπάρχει μια όμορφη λιμνοπηγή ανάμεσα σε υδροχαρή βλάστηση, λίγο πιο κάτω ενώνεται με τον Αροάνιο ποταμό, ενώ η πορεία του διακόπτεται από την Τεχνητή Λίμνη του Λάδωνα όπου βρίσκεται ένα μικρό εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής. Το λεκανοπέδιο που σχηματίζει είναι ημιορεινό, με απότομες κλίσεις βουνών, όμορφες κοιλάδες και κατάφυτες πλαγιές. Ο Λάδωνας είναι ένας ποταμός με ήρεμη ροή, στις όχθες του οποίου αναπτύσσονται όμορφα παραποτάμια δάση που σφύζουν από ζωή. Όλη σχεδόν η πορεία του ποταμού ακολουθείται από μικρούς ή μεγαλύτερους δρόμους και τα σημεία όπου μπορεί κανείς να κατέβει για εξερεύνηση είναι δεκάδες.

Με μήκος που ξεπερνά τα 70 χλμ το υδάτινο στοιχείο αυτού του ποταμού κυριαρχεί στην πελοποννησιακή γη. Τα νερά του Λάδωνα συγκεντρώνονται στην ομώνυμη τεχνητή λίμνη σχηματίζοντας ένα γαλήνιο παραλίμνιο τοπίο, που προσφέρεται για πικ-νικ, ελεύθερο κάμπινγκ, ψάρεμα, ποδήλατο, βαρκάδες και καγιάκ.

Στα αξιοθέατα περιλαμβάνεται και το εντυπωσιακό τσιμεντένιο φράγμα που συγκρατεί τον όγκο των νερών του ποταμού. ‘Εχει μήκος 105 μ. και ύψος 57μ. και βρίσκεται στη θέση “Πήδημα”. Η κατασκευή του φράγματος άρχισε το 1950 και ολοκληρώθηκε το 1955 από Ιταλούς, στο πλαίσιο των πολεμικών αποζημιώσεων της Ιταλίας για τις καταστροφές που υπέστη η Ελλάδα κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο δρόμος οδηγεί μέχρι την είσοδο του υδροηλεκτρικού εργοστασίου ενώ διασταυρώνεται και με τον δρόμο που οδηγεί στις όχθες της λίμνης προς το χωριό Μουριά.

Ένα drone video από τις πηγές του Λάδωνα, στην πλευρά της Αχαΐας, ανάρτησε ο Άγγελος Αρναουτέλης στο Youtube.

Video