Κοινωνικός Τουρισμός 2020: Ανακοινώθηκε το νέο πρόγραμμα

Κοινωνικός Τουρισμός

Το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ ξεκινάει από 1ης Αυγούστου 2020 και ολοκληρώνεται στις 31 Ιουλίου 2021.

Συνολικά φέτος επιδοτούνται οι διακοπές για 720.000 δικαιούχους ώστε να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, μια που τα ξένα πακέτα έχουν μπλοκάρει λόγω κορονοϊού.

Στο πρόγραμμα υπάρχει για πρώτη φορά ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος δημιουργώντας ισχυρά κίνητρα για διακοπές στην νησιωτική Ελλάδα, στα νησιά καθώς μέχρι τώρα επιδοτούνταν μόνο η διαμονή στα τουριστικά καταλύματα.

Αυξάνεται επίσης η συμμετοχή του ΟΑΕΔ στο κόστος διαμονής και παράλληλα μειώνεται η συμμετοχή των δικαιούχων σε όλα τα ξενοδοχεία.

Ακόμη αυξάνεται η επιδότηση για διαμονή στα ξενοδοχεία 2-5 αστέρων με πρωινό και διατηρείται το ειδικό πλαίσιο για κοινωνικό τουρισμό (10 διανυκτερεύσεις, μηδενική ιδιωτική συμμετοχή) στα νησιά Λέσβο, Λέρο, Σάμο, Χίο και Κω ενώ εντάσσεται σε αυτό, για πρώτη φορά, ο νομός του Έβρου.

Επιπλέον, αυξάνεται κατά 20% η μέγιστη διάρκεια των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια, μειώνεται η υποχρεωτική διαθεσιμότητα των κλινών το καλοκαίρι και τις εορτές στο 25% και δίνεται διπλή μοριοδότηση και καλύπτονται πλήρως τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε ΑΜΕΑ.

Τέλος, παρατείνεται μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το υφιστάμενο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 και οι εναπομένουσες 113.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού προκειμένου να αξιοποιηθούν και αυτές, ενώ το πρόγραμμα του Κοινωνικού Τουρισμού 2020-2021 θα ξεκινήσει 1η Αυγούστου.

Αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα γίνουν ηλεκτρονικά, στα μέσα του μήνα (μόλις βγει η προκήρυξη).

Αιτήσεις (πλην όσων έχουν επιταγές από πέρυσι) μπορούν να υποβάλουν όλοι όσοι το προηγούμενο έτος και ανεξαρτήτως εισοδήματος:

* Πραγματοποίησαν 50 ημέρες ασφάλισης στον ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, ή

* έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή

* έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή

* συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή

* είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων.

Οικογενειακή κατάσταση

Στην ηλεκτρονική αίτηση οι δικαιούχοι δηλώνουν και τα ωφελούμενα μέλη της οικογένειάς τους, δηλαδή συζύγους και παιδιά, καθώς και συνοδούς ΑμεΑ.

Η επιταγή χορηγείται χρόνο παρά χρόνο, εκτός αν πρόκειται για ΑμεΑ, που συμμετέχουν κάθε χρόνο στο πρόγραμμα. Δεν παίρνουν δηλαδή επιταγή όσοι πήγαν πέρυσι κοινωνικό τουρισμό, αλλά παίρνουν όσοι πήγαν πρόπερσι. Αν είναι ΑμεΑ, δηλώνουν κάθε χρόνο συμμετοχή.

Μοριοδότηση

Η επιλογή των δικαιούχων γίνεται ηλεκτρονικά με μοριοδότηση ως εξής:

* 1 μόριο για κάθε συνεχόμενο μήνα στο μητρώο ανέργων, με ανώτατο όριο τα 36 μόρια.

* 30 μόρια για συνολικό ατομικό-οικογενειακό εισόδημα ως 12.000 ευρώ, 20 μόρια ως 20.000 ευρώ, 10 μόρια για εισόδημα ως 30.000 ευρώ, μηδέν μόρια πάνω από τις 30.000 ευρώ.

* 10 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο.

* 1 μόριο για κάθε 25 μέρες πληρωμής εισφορών υπέρ Εργατικής Εστίας στα τελευταία τρία χρόνια, με ανώτατο όριο τα 36 μόρια.