Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών

«Χορευτικό Πανόραμα 2019»

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών
Σάβ, 15/06/2019 - 09:09

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών παρουσιάζει στο Ρωμαϊκό Ωδείο Πατρών το «Χορευτικό Πανόραμα 2019».

Ένα διήμερο μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων με ελεύθερη είσοδο, που διοργανώνεται με τον εθελοντισμό των χορευτών-μελών του Ομίλου και αποτελεί πια θεσμό για τα χορευτικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Το διήμερο θα συμμετάσχουν 400 και πλέον χορευτές με ιδιαίτερες φορεσιές του τόπου μας πλαισιωμένοι από ζωντανές ορχήστρες.

Σήμερα Σάββατο 15 Ιουνίου, στις 9.00 το βράδυ, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών υποδέχε-ται στη συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων, συλλόγους από διάφορες περιοχές της Ελλάδας που γράφουν τη δική τους ιστορία στο χώρο της παράδοσης.

Συγκεκριμένα, υποδέχεται τους: Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο Κεφαλλονιάς «Κεφαλλήνες», Πολιτιστικό Σύλλογο Λούτσας Ιωαννίνων «Η Λούτσα» και τη Δημοτική Ομάδα Παραδοσιακού Χορού Ιεράπετρας από την Κρήτη.

Αύριο, Κυριακή 16 Ιουνίου, στις 9.00 το βράδυ, ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών μάς προσκαλεί στην κεντρική του παράσταση υπό τον τίτλο «Το όνειρο έγινε γιορτή», τίτλος εμπνευσμένος για τα 10 χρόνια λειτουργίας του ομίλου που κλείνει φέτος, με τη συμμετοχή όλων των τμημάτων του, πλαισιωμένα από ζωντανές ορχήστρες, που θα μας ταξιδέψουν στη μουσικοχορευτική παράδοση διαφόρων περιοχών της χώρας μας.

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών

Ο Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Πατρών ιδρύθηκε το 2009 στην Πάτρα από μια ομάδα νέων ανθρώπων, με σκοπό τη συνέχιση και διάδοση της πολιτιστικής και λαογραφικής κληρονομιάς της περιοχής μας, αλλά και τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών από όλη την Ελλάδα.

Ο Όμιλος προσπαθεί, θέτοντας πάντα το αυθεντικό ως βάση, να διατηρήσει την ελληνική παράδοση και να αναβιώσει τα λαογραφικά ήθη και έθιμα, χωρίς παρεμβάσεις αλλιώτικου χαρακτήρα. Οι χοροί διδάσκονται ύστερα από μεγάλη έρευνα και μελέτη από έμπειρους δασκάλους, με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στον πολιτισμό κάθε τόπου, καλύπτοντας γεωγραφικά σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας.

«Ο Όμιλος έχει αναπτύξει μια πλούσια δραστηριότητα με παραστάσεις και εκδηλώσεις και έχει συνεχή παρουσία στα πολιτιστικά και χορευτικά δρώμενα της Πάτρας, αλλά και όλης της Ελλάδας. Η πολιτιστική μας δράση κορυφώνεται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου με την καθιερωμένη κεντρική μας παράσταση. Πρόκειται για το “Χορευτικό Πανόραμα”, τη μεγαλύτερη ετήσια εκδήλωση μας, με τη συμμετοχή και άλλων αξιόλογων χορευτικών ομάδων της Περιφέρειάς μας, γεγονός που έχει καθιερώσει το σύλλογο στη συνείδηση κυρίως των Πατρινών ως έναν από τους πιο δραστήριους και αξιόλογους πολιτιστικούς φορείς. Σημειώνεται δε ότι η πολιτιστική αλλά και η κοινωνική δράση μας (εθελοντική αιμοδοσία, υποστήριξη ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης) έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση σε άτομα νεαρής ηλικίας, που αποτελούν και τον κύριο κορμό των μελών μας», αναφέρουν και προσθέτουν: «Κύριο μέλημά μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε στους συνομήλικους μας μέσω των μηνυμάτων του παραδοσιακού χορού, της μουσικής, των ηθών και των εθίμων της Χώρας μας τις διαχρονικές ηθικές αξίες του ελληνικού λαϊκού πολιτισμού. Αξίες που για εμάς αποτελούν τρόπο σκέψης, δράσης, τρόπο ζωής».

Video

ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΧΟΡΕΥΤΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΠΑΤΡΩΝ ΠΑΙΖΟΥΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ :

Μήλας Νίκος : βιολί

Κουκή Χριστίνα : σαντούρι

Τσιαφογιάννη Βασιλική : τραγούδι

Μπαλαφούτης Γιάννης : κλαρίνο, τραγούδι

Παναγόπουλος Λύσανδρος : λαούτο, κιθάρα, τραγούδι

Μπαράκος Γιώργος : κρουστά

Καμμένος Χρήστος : καβάλι

Λίτος Γιάννης : ακορντεόν

Παυλακάκης Περικλής : γκάιντα, τρομπέτα

Κορναράκης Μανώλης : κρητική λύρα

Νικολαράκης Αντώνης : λαούτο

Κλειδωνάς Αλέξανδρος : ζουρνάς

Αρμάγος Νίκος : ζουρνάς

Γουρνάκης Πάνος : νταούλι

Ενδυματολογική επιμέλεια: Παπασπυριδάκου Γιούλη, Στεφανίδη Χρύσα

Διαχείριση ενεργειών προβολής και προώθησης : Μάλλιου Χαρά

Ήχος – Φώτα : Φιλιππόπουλος Νάσος

Δημιουργικό αφίσας – προγραμμάτων : http://www.mrhamilton.eu/

Γενική επιμέλεια : Οικονόμου Διογένης.

Είσοδος ελεύθερη. Υπό την αιγίδα της Ι. Μητρόπολης Πατρών.