Του Βασίλειου Χριστόπουλου

«Γιατί σ’ εμένα;» στο «Πολύεδρο»

Βασίλη Χριστόπουλου
Τρί, 25/06/2019 - 00:02

Το «Πολύεδρο» και οι Εκδόσεις «Κέδρος» παρουσιάζουν το νέο βιβλίο του Βασίλειου Χριστόπουλου «Γιατί σ’ εμένα;», απόψε Τρίτη 25 Ιουνίου στις 8.30, στον κήπο του βιβλιοπωλείου (Κανακάρη 147).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο διδάκτωρ νεοελληνικής φιλολογίας Ανδρέας Λάζαρης και ο ομ. καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Σταμάτης Φιλιππίδης. Μικρές παρεμβάσεις θα κάνουν οι ποιητές Αλέκος Μπεθυμούτης και Γιώργος Τσιρώνης.

Πώς αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες όσοι έχουν πληγεί από την κρίση;
Τι τρόπους μηχανεύονται
για να αντισταθούν, να αποδράσουν, να επιβιώσουν
και τι δικαιολογίες εφευρίσκουν όταν υποκύπτουν;

Η νέα συλλογή διηγημάτων με τίτλο : «Γιατί σε μένα;» του Πατρινού συγγραφέα Βασίλη Χριστόπουλου κυκλοφόρησε αυτές τις μέρες από τις εκδόσεις «Κέδρος». Στα 32 διηγήματα ο συγγραφέας επιδιώκει να αποτυπώσει τα αθέατα αντανακλαστικά μιας κοινωνίας σε κρίση. Καταστάσεις και κυρίως πρόσωπα, θύματα και θύτες.

 

- Τράπεζα και κυβέρνηση με κατέστρεψαν. Όπως έχουν καταστρέψει τη μισή αγορά. Όχι, όχι, μην τους δικαιολογείς. Με αυτούς έγινε η καταστροφή. Με την αριστερή κυβέρνηση. Ώρες ώρες, ρε Κοσμά, νιώθω τελειωμένος. Πεθαμένος από τώρα.

- Μα τι μου λες «Σύνελθε, Νίκο, βρες κάποια δουλειά να περάσει η κρίση»; Έχεις επίγνωση τι μου λες; Δεν υπάρχει τίποτα να βρω. Κι αν βρω κάτι, θα παίρνω τριακόσια ευρώ. Δεν θέλω να βρω. Καλύτερα να πεθάνω της πείνας. Τα σημερινά μεροκάματα δεν είναι να δουλεύεις ο ίδιος. Είναι να στήνεις επιχειρήσεις. Να δουλεύουν οι άλλοι.

 

Ο Βασίλειος Χριστόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1951. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο της Αθήνας (1969-1975) και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές σε Χωροταξία και Περιφερειακή Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης (1989-1990). Ζει και εργάζεται μόνιμα στην Πάτρα.
Έχει δημοσιεύσει κείμενα για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, την τέχνη και το θέατρο σκιών.
Έχει δημοσιεύσει μελέτες για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, δοκίμια για την τέχνη, κείμενα για το θέατρο σκιών, μικρά πεζογραφήματα, νουβέλες, τέσσερα μυθιστορήματα και πολιτικά κείμενα σε ζητήματα επικαιρότητας.

Συμμετέχει στο τοπικό κίνημα υπεράσπισης δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών – ριών, και από 11/6/2013 μέχρι 11/6/2015 στο κίνημα υποστήριξης της ΕΡΤ και ΕΡΑ Πάτρας.

Κυκλοφορούν τα βιβλία του:

(2012) Δεν θα ησυχάσουμε ποτέ, Κέδρος (μυθιστόρημα)
(2009) Αναζητώντας το Θεό,  Κέδρος (διηγήματα)
(2005) Κι εσύ Έλληνας, ρε;,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(2002) Στο φως της ασετιλίνης,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(1999) Ορέστης, ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίχτης Ανέστης Βακάλογλου, Αχαϊκές εκδόσεις (βιογραφία)
(1998) Κάτοικος Πατρών,  Κέδρος (μυθιστόρημα)
(1987) Τέχνη μια δυνατότητα, Αχαϊκές εκδόσεις (δοκίμιο)
(1984) Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική Αχαΐας,  Μέλισσα (μελέτη)

Βασίλη Χριστόπουλου