Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους

Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών: Η τέχνη ανοίγει το δρόμο για… επανεκκίνηση

Κωνσταντίνος Καταγάς
Κυρ, 19/05/2019 - 17:25

«Των οδών το κάλεσμα… στης ψυχής τη δίνη», τιτλοφορείται η εικαστική έκθεση, φιλική για παρατήρηση από αμαξίδιο,  του εικαστικού δημιουργού Κωνσταντίνου Ιω. Καταγά που θα εγκαινιαστεί αύριο Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 στις 7.00 το απόγευμα στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, στο τμήμα περιοδικών εκθέσεων, στο πλαίσιο των δράσεων «Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους».

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν έργα του εικαστικού Κωνσταντίνου Καταγά τα οποία ισορροπούν ενεργειακά και συνομιλούν με μία κυκλική εγκατάσταση - «Θεραπευτική μάνταλα», διαμέτρου 1,80μ., από πετρώματα, βότανα και μπαχαρικά, δημιουργία του εικαστικού Νίκου Αναγνωστόπουλου.

Η έκθεση προσδοκά, με βιωματικούς διαλόγους αποτυπωμένους μέσω της μελάνης στο χαρτί, ανεξάρτητα από το ερέθισμα και την πηγή έμπνευσης, να ανοίξει και να διατηρήσει ανοικτά τα θέματα συμβίωσης σε μια πόλη φιλική για όλους. Προσδοκά να ενώσει πολίτες, φορείς, παράγοντες και θεσμικά όργανα απέναντι στην κοινή προσπάθεια. Προσδοκά να ευαισθητοποιήσει όσους περισσότερους μπορεί για μια Επανεκκίνηση στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας πόλης φιλικής για όλους.

Κάθε νους μπορεί να αποτελέσει το σκάφος... για πολύ καλύτερα ταξίδια στη ζωή!

Κωνσταντίνος Καταγάς

Εικαστική Έκθεση φιλική για παρατήρηση από αμαξίδιο. Τι είναι;

Η εξασφάλιση προσβασιμότητας της αίθουσας της περιοδικής έκθεσης, η ύπαρξη τουαλέτας ΑμεΑ και η μελέτη του ύψους τοποθέτησης των έργων που εκτίθενται είναι οι παράμετροι που καθιστούν την Εικαστική Έκθεση φιλική για παρατήρηση από αμαξίδιο.

Η εξασφάλιση των παραπάνω παραγόντων στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πάτρας  μας έδωσε τη δυνατότητα να οργανώσουμε για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια περιοδική έκθεση για παρατήρηση από αμαξίδιο.

Παράλληλα θα υπάρχουν και 2 (δύο) επί πλέον αμαξίδια και όποιος μη ΑμεΑ θελή- σει θα έχει τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην έκθεση με αμαξίδιο και συνοδό (εθελοντή από τη διοργάνωση) με μόνη υποχρέωση να συμπληρώσει ένα απλό ερωτηματολόγιο για την εμπειρία που θα έχει εισπράξει.

Η ανάλυση των ερωτηματολογίων θα βοηθήσει για την βελτίωση ανάλογων εκδη- λώσεων φιλικών για παρατήρηση από αμαξίδιο.

Τα ερωτηματολόγια διατίθενται επί τόπου, ενώ σύντομα θα μπορεί κάποιος να τα κατεβάσει από τον ιστότοπο www.restart.net.gr  στην αντίστοιχη θέση πληροφοριών της έκθεσης και του συνεδρίου «Πάτρα, μια πόλη φιλική για όλους».

Κωνσταντίνος Καταγάς

Ο Κωνσταντίνος Καταγάς γεννήθηκε στον Πειραιά το 1958 και πέρασε τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια στο Μοσχάτο. Από το 1983 είναι πτυχιούχος της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Από το 1987 ζει και εργάζεται στην Ερμούπολη της Σύρου.

Έχει επιμεληθεί περιοδικά (Adobe magazine, new λουκούμι, Ακατοίκητο, Συριανά γράμματα και άλλες εκδόσεις), έχει εικονογραφήσει εξώφυλλα βιβλίων μεταξύ των οποίων: «Δυο Ιστο- ρίες της Πράγας» του Ράινερ Μαρία Ρίλκε, «Ιστορίες του Σέρλοκ Χόλμς» του Άρθουρ Κόναν Ντόυλ, «Η Αρκούδα» του Ουίλιαμ Φώκνερ, «Μπάμπης Χάρος & Υιός» της Λουκρητίας Δούνα- βη, «Δώσε τη μπάλα ρε ατομιστή... δε βλέπεις ότι είμαι μόνος;» του Βασίλη Καλλή, «Μικρά Σι- νιάλα» του B.D.Foxmoor, «Μικρά Σινιάλα, Μέρος δεύτερο» του B.D.Foxmoor κ.ά. Εικονογραφεί παραμύθια της Μαρίας Ρούσσου. Το 2005 έλαβε τιμητική διάκριση στα βραβεία ΕΒΓΕ. Ιούνιος 2016: Πρώτη θέση παγκόσμια για το λογότυπο που χάραξε, για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Κακώσεις Σπονδυλικής Στήλης (5η Σεπτέμβρη), για την Παγκόσμια Εταιρεία Κακώσεων Σπονδυλικής Στήλης (ISCoS & ISCoS SCI Day Committee) και θα είναι το λόγοτυπο παγκοσμίως των εκδηλώσεων της Παγκόσμιας Ημέρας. ( www.worldsciday.org ). 

 

Νοέμβριος 2017: Τρίτο βραβείο παγκοσμίως, της αφίσας του, με τίτλο “Yes, we can!” για λογαριασμό της Διεθνούς Εταιρείας Νωτιαίου Μυελού (ISCoS) η οποία αναρτήθηκε στο 52ο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς εταιρείας στο Δουβλίνο. Η αφίσα υποβλήθηκε από το Τμήμα Μελέτης και Αποκατάστασης Βλαβών Νωτιαίου Μυελού της Ελληνικής Εταιρείας Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης. Έχει προσφέρει σχέδιά του και δημιουργικά του σε Ιατρικά Συνέδρια, περιοδικό τύπο, εταιρικά έντυπα, διαδίκτυο.

Έχει συγγράψει και εκδόσει τα βιβλία:

2007: τίτλος «Τα ΦΥTA των ΚΥΚΛΑΔΩΝ Ι». ΙSBN: 978-96089472-0-7, 12ετής έρευνά για την αυτοφυή χλωρίδα των Κυκλάδων (taxonomy). 442 σελίδες, περισσότερες από 350 φωτογραφίες.

2012: «Η Αποκατάσταση είναι ένα είδος ζωής • Το ζω αυτό ή το ονειρεύομαι;», ένα κόμικ 78 σελίδων, ISBN: 978-960-92692-2-3.

2018: “Ψυχής Περιστροφές”. ISBN. 978-960-92692-3-0. 90 σελίδες 17X32 cm., δίγλωσση έκδοση, Αγγλικά/Ελληνικά, με 182 σχέδια, 69

σκίτσα, 2 κολάζ και 7 ποιήματα.

Έχει εκθέσει έργα του (ατομικές εκθέσεις) στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυκόνου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ερμούπολης, στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων στο Ίλιον, στην αίθουσα «Γ.&Ε. ΒΑΤΗΣ» του δήμου Ερμούπολης, στο Ξενοδοχείο Σάνη - Χαλκιδική, στο Ξενοδοχείο Αthenaeum Intercontinental, στο κτήμα Λαφαζάνης στις Αρχαίες Κλεωνές, στο Art cafe ΚΥΚΕΩΝ, στο Eyes walk festival 2016 του Europass project στην Ελευσίνα, στο Λαογραφικό Μουσείο Κω, στο παλιό Χάνι στην Κω, στην Πινακοθήκη Κυ- κλάδων στην Ερμούπολη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Βρυξέλλες, αίθουσα Yenudi Menuhin Mezzazine, στην PS u ART Gallery στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις και εικαστικές δράσεις.

Από το 2014 οργανώνει δράσεις τις οποίες εντάσσει στο «the rest[art] project» - Επανεκκίνηση, όπως το 2018 την εθελοντική Διημερί- δα στο Αμφιθέατρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων, με θέμα: “Ενδιαφέρομαι για το συνάνθρωπό μου, συμβάλλω στην καθημερινότητα των ανθρώπων με αναπηρία. Ερμούπολη, μια πόλη φιλική για όλους” με στόχευση την αποφυγή απώλειας κάθε ρανίδας συναισθη- ματικής ενέργειας στην Σύρο. Ενεργοποιεί τη συνάντηση φορέων, υπηρεσιών, πολιτών και ΑΜεΑ για μια καλύτερη πόλη για όλους.

Κωνσταντίνος Καταγάς