Πάτρα: Η χορωδία «Θ. Φωκαεύς» δημιούργησε το πρώτο αμφιωτικό CD Βυζαντινής χορωδιακής μουσικής παγκοσμίως

Φωκαεύς
Πέμ, 11/04/2019 - 20:37

Η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς» θα τιμηθεί στα ειδικά πολιτιστικά βραβεία της Ακαδημίας Αθηνών, χάρη στην παραγωγή του συλλεκτικού λευκώματος 12ετίας που εξέδωσε, για την ποιότητα παραγωγής και έκδοσής του, αλλά και για τη εν γένει μουσική πορεία και πολιτιστική προσφορά της.

H χορωδία εξέδωσε στις 25 Μαρτίου, την τελευταία δισκογραφική της παραγωγή, παρουσιάζοντας ένα συλλεκτικό λεύκωμα με ξεχωριστούς, γνωστούς ύμνους, σε ένα διπλό ψηφιακό δίσκο, με επιλογές από τις προηγούμενες δισκογραφικές της παραγωγές και μια νέα μουσική έκδοση, αφιερωμένη στους απανταχού φιλόμουσους και λάτρεις του Βυζαντινού, Εκκλησιαστικού μέλους.

Η μουσική κασετίνα του βυζαντινού χορού περιελάμβανε τον ψηφιακό δίσκο «Υμνολογούμεν Ψάλλοντες» με νέες αποδόσεις πασίγνωστων βυζαντινών μελών όλου του ενιαυτού και τον ψηφιακό δίσκο «Εν εκκλησίαις άσατε τω Κυρίω» με επιλεγμένους ύμνους από τους προηγούμενους δίσκους της χορωδίας. Η καινούργια δισκογραφική παραγωγή της χορωδίας πραγματοποιήθηκε στο κεντρικό στούντιο της Πανεπιστημιούπολης Αθηνών, στην έδρα της Σχολής Μουσικολογίας, με ηχολήπτη και υπεύθυνο παραγωγής και ήχου τον Καθηγητή ηχοληψίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννη Μαλαφή και βοηθό ηχολήπτη τον Κώστα Κατσαντώνη.

Εξάλλου, προχώρησε και σε μια έξτρα παραγωγή ενός ειδικού ψηφιακού δίσκου, ενός αμφιωτικού ψηφιακού δίσκου (binaural CD) (μουσικού δίσκου που ακούγεται μόνο με ακουστικά και χαρακτηρίζεται από κορυφαία ποιότητα ηχογράφησης και πιστότητα παραγωγής και τέλεια μουσική απόδοση), με τους ύμνους του δίσκου «Υμνολογούμεν Ψάλλοντες», που θα αποτελέσει μια πρωτοπορία παγκοσμίως, καθώς

καμία Βυζαντινή Χορωδία στον κόσμο δεν έχει πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.

Πριν λίγες ημέρες, στις 25η Μαρτίου, ο παγκόσμιος οργανισμός παραγωγής- πιστοποίησης αμφιωτικών δίσκων με έδρα το Βέλγιο και η μουσική Ακαδημία των Βρυξελών ανακοίνωσαν επίσημα την τιμητική

διάκριση προς την Χορωδία του «Φωκαέως», καθώς το πρώτο αμφιωτικό CD Βυζαντινής χορωδιακής μουσικής παγκοσμίως ανήκει στην Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία των Πατρών «Θεόδωρος

Φωκαεύς».

 

1ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στο Ναύπλιο

Ο βυζαντινός χορός του «Φωκαέως» έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει σε μουσική συναυλία στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής που πραγματοποιείται στο Ναύπλιο, το προσεχές Σάββατο όπου θα τιμηθεί για τις τελευταίες παραγωγές του. Το φεστιβάλ γίνεται στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος, το διήμερο 13 και 14/4, με την αρωγή του Δήμου Ναυπλιέων και την διοργάνωση του ιστορικού Ωδείου Ναυπλίου «Αγγελική Μαυρούλη», υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Ναυπλίου, στο «Βουλευτικό», στο κτήριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων, στην πλατεία Συντάγματος στο Ναύπλιο.

Στη μουσική εκδήλωση του Σαββάτου θα συμμετάσχει και ο Βυζαντινό, Χορός «Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους» υπό την δ/νση του χοράρχη του και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Ωδείου Ναυπλίου Ιωάννη Χαβιαρλή.

Η Βυζαντινή-Παραδοσιακή Χορωδία «Θεόδωρος Φωκαεύς»  ιδρύθηκε στην Αποστολική πόλη των Πατρών  στις 17 Σεπτεμβρίου 2005, χάρη στην πρωτοβουλία του γνωστού Ορθοπαιδικού ιατρού Γεωργίου  Βέργου και του διακεκριμένου Καθηγητή Βυζαντινής Μουσικής και εξαίρετου  Πρωτοψάλτη του Ι. Ν. Αγ. Σοφίας Πατρών, Χαράλαμπου Θεοτοκάτου.  Περιλαμβάνοντας κυρίως   νέους και πολλά υποσχόμενους μελωδούς,  αλλά και έμπειρους γνωστούς Ιεροψάλτες της πόλης μας, η καινούργια χορωδία γρήγορα αναδείχθηκε και  καθιερώθηκε ως ένα αξιοζήλευτο  πολιτιστικό σύνολο στον χώρο της Βυζαντινής – Παραδοσιακής μουσικής της πόλης και της χώρας μας, πραγματοποιώντας έναν ευγενή αγώνα για την  διάσωση  και διάδοση  της Ελληνοχριστιανικής  μουσικής μας  κληρονομιάς.
Το όνομά της, το πήρε η  χορωδία από το μεγάλο δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής Θεόδωρο Παπαπαράσχου Φωκαέα, ο οποίος υπήρξε Πρωτοψάλτης, Δάσκαλος της Εκκλησιαστικής Μουσικής, κορυφαίος συγγραφέας και εκδότης μουσικών βιβλίων,  ακούραστος πρωτεργάτης  της Βυζαντινής μας Υμνογραφίας. Το έμβλημα της χορωδίας «Θεόδωρος Φωκαεύς», συνταιριάζει  σε μια εικόνα,  την Βυζαντινή Εκκλησιαστική μουσική παράδοση με την Ελληνική ταυτότητα του χορού, συνδυάζοντας  τον Βυζαντινό αετό και τα σύμβολα των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων με την Ελληνική γαλανόλευκη σημαία, απηχώντας την Εκκλησιαστική μουσική παράδοση του Βυζαντίου στην σύγχρονη εποχή.

Φωκαεύς poster