Σινέ Παντάνασσα: "Ο Μιλού τον Μάη"

Ο Μιλού τον Μάη
Δευ, 27/07/2020 - 08:36

Η δραματική κομεντί του Λουί Μαλ, "Ο Μιλού τον Μάη", θα προβληθεί... δια "Γυμνού Οφθαλμού", την Πέμπτη 30 Ιουλίου, στις 9.30 το βράδυ, στο Σινέ Παντάνασσα (Παντανάσσης και Καραϊσκάκη γωνία), το οποίο εμπνεύστηκε και επιμελήθηκε ο Νικόλαος Καββαδίας, δίνοντας στο κοινό την ευκαιρία να παρευρεθεί σε μια ακόμα θερινή προβολή του Κινητού Κινηματογράφου Πατρών.

"Όσο γιά το Σινέ Παντάνασσα και τον διά “γυμνού οφθλαμού” Κινητό Κινηματογράφο Πατρών 2020 θα καταφύγω στους αριθμούς: 35 μέρες, 5 πέντε προβολές, μιά μαγική μεταμόρφωση ενός πανέμορφου μέσα στην μοναξιά του πεζόδρομου σε θερινό κινηματογράφο σαν αυτόν, που η πόλη μας δεν έχει, πιά…Γιά το κοινό δεν έχουν να πω απολύτως τίποτα, παρά μόνο, από τα βάθη της καρδιάς μου, να το ευχαριστήσω! Ανταποκρίθηκε συγκινητικά κάνοντας την μεταμόρφωση ακόμα πιό μαγική κι έστειλε με το δικό του σινεφίλ τρόπο, μιά ευθεία δρόμο πιό κάτω, το αίτημά του γιά θερινό, αλλά και χειμερινό Δημοτικό Κινηματογράφο" αναφέρει ο Νικόλαος Καββαδίας και προσθέτει: "Επιθυμία μου είναι να γίνουν στο Σινέ – Παντάνασσα ακόμα τρεις ή τέσσερις προβολές (27 Αυγούστου, 03 – 10 και 17 Σεπτεμβρίου). Δεν ξέρω εάν θα τα καταφέρω.Ακόμα, όμως, και να μην τα καταφέρω, κανένας δεν θα μπορεί να πει, ότι δεν προσπάθησα. Ατέ μάις (ate mais=εις το επανιδείν!), που λένε και στο Μπραζίλι!"

 

Video

Σκηνοθεσία: Λουί Μαλ.

Σενάριο: Λουί Μαλ, Ζαν-Κλοντ Καριέρ.

Παίζουν: Μισέλ Πικολί, Μιου Μιου, Μισέλ Ντισοσουά, Μπρούνο Καρέτ, Πολέτ Ντιμπόστ, Ντομινίκ Μπλαν, Αριέτ Βαλτέρ, Μαρτίν Γκοτιέ, Φρανσουά Μπερλεάν, Βαλερί Λεμερσιέ.

Γαλλία, Μάιος του 1968. Όταν η μητέρα του Μιλού πεθαίνει, τα μέλη της πολυπληθούς οικογένειας Βιεζάκ συγκεντρώνονται στη γαλλική εξοχή για την κηδεία της. Καθώς τα εκρηκτικά νέα για τον φοιτητικό ξεσηκωμό στο Παρίσι και μια απεργία σαμποτάρουν τα σχέδιά τους, οι συγγενείς, απτόητοι, αναβιώνουν παλιές διαμάχες και εφευρίσκουν νέες γύρω από τα κληρονομικά, ενώ την ίδια στιγμή ένας απρόσμενος (κι ανεπιθύμητος) έρωτας γεννιέται στους κόλπους της οικογένειας.

Χωρίς να απεικονίζει ποτέ τα ίδια τα γεγονότα του Μάη του ’68, που συγκλόνισαν τη Γαλλία και όχι μόνο, ο Λουί Μαλ φιλοτεχνεί έναν γοητευτικό μικρόκοσμο της γαλλικής κοινωνίας στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ο οποίος, όπως και η οικογένεια της ταινίας που μοιάζει να κυριεύεται από το χάος μετά το χαμό της γυναίκας η οποία κρατούσε τις ισορροπίες, αδυνατεί να συλλάβει την κοσμογονική αλλαγή που συντελείται γύρω του.

Η ταινία ήταν υποψήφια το 1991 για το Βραβείο Bafta Καλύτερης Ξενόγλωσσης (μη αγγλικής) ταινίας και έχει αποσπάσει το Βραβείο Σεζάρ Β΄ γυναικείου ρόλου 1991.

Σινέ Παντάνασσα – (πεζόδρομος Καραϊσκάκη και Παντανάσσης)

Πέμπτη, 30 Ιουλίου 2020 ώρα: 9.30 το βράδυ

Ελεύθερη Είσοδος (με σειρά προτεραιότητας)

Διοργανωτές: “γυμνός οφθαλμός” και NS Sound

Υποστηρίζουν: cinepatra.gr, Βιβλιοπωλείο Nouveau, Motel Vintage Store, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και Γαλλική Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα