ΙΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ: Αφιέρωμα στον Απόστολο Καλδάρα στο «LIDO»

ΙΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ
Δευ, 13/07/2020 - 07:59

Η ΙΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ θα παρουσιάσει αφιέρωμα στον μεγάλο λαϊκό συνθέτη Απόστολο Καλδάρα, την Παρασκευή 17 Ιουλίου στις 10.00 το βράδυ στην προβλήτα του «LIDO» στα Ροΐτικα Πατρών.

Η ΙΟΝΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ υπό τη διεύθυνση του κιθαρίστα και ερμηνευτή Χρήστου Παναγιωτόπουλου θα παρουσιάσει, ένα μέρος από τις μεγάλες επιτυχίες του Απόστολου Καλδάρα, όπως τα: «Νύχτωσε χωρίς φεγγάρι», «Ένα Τραγούδι απ’ τ’ Αλγέρι», «Δε σε κρίνω», «Δεν ξέρω πόσο σ’ αγαπώ», «Όποια και να ’σαι», «Όνειρο απατηλό», «Μην περιμένεις πια», «Η φαντασία» (Μα ποιο είναι εκείνο τ’ όνειρο), «Ανεβαίνω σκαλοπάτια», «Μην κάνεις όνειρα τρελά», «Φέρτε μου νερό», «Μες του Βοσπόρου», «Εβίβα Ρεμπέτες», «Φέρτε μια κούπα», «Γυάλινος κόσμος», «Όσο αξίζεις εσύ», «Αλλοτινές μου εποχές», «Δυο παλικάρια απ’ τ’ Αϊβαλί», «Ο Μαρμαρωμένος βασιλιάς» και άλλα… που στίχους έχει γράψει ο ίδιος ο συνθέτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, ο Πυθαγόρας, η Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, ο Γιώργος Σαμολαδάς, ο Κώστας Βίρβος, ο Βασιλειάδης και άλλοι.

Τα τραγούδια θα ερμηνεύσουν ο Χρήστος Παναγιωτόπουλος, η Έλενα Κοσμά, η Έλενα Βούλγαρη, ο Δημήτρης Δημόπουλος και ο Γιώργος Φλέσσιας.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο συγγραφέας-φιλόλογος Γιάννης Παππάς και ο γιος του συνθέτη Κώστας Καλδάρας.

Αφορμή για τη δεύτερη μουσική βραδιά (μετά από αυτή του Φεβρουαρίου) είναι η συμπλήρωση φέτος 30 ετών απουσίας του Απόστολου Καλδάρα.

Video

Ο Απόστολος Καλδάρας υπήρξε από τους πρωτομάστορες του λαϊκού τραγουδιού. Άνθρωπος βαθιά λαϊκός, συναισθηματικός, αυθεντικός, γνήσιος, ταλαντούχος και δημιουργικός ως τις τελευταίες του μέρες της ζωής του, σφράγισε για πέντε δεκαετίες την ελληνική μουσική πραγματικότητα.

Γεννήθηκε στα Τρίκαλα το 1922 και «έφυγε» το 1990 στην Αθήνα. Τα πρώτα του μουσικά ακούσματα ήταν τα προσφυγικά τραγούδια της συνοικίας του, τραγούδια που τραγουδούσε και η πρόσφυγας μητέρα του.

Καθώς ήταν καλός μαθητής στο σχολείο οι γονείς του τον ήθελαν να γίνεται επιστήμονας. Φοίτησε στην Γεωπονική Σχολή Θεσσαλονίκης, αλλά γρήγορα εγκατέλειψε τις σπουδές του και αφοσιώθηκε στη σύνθεση. Τότε έγραψε και το πρώτο του τραγούδι «Μάγκας βγήκε για σεργιάνι».

Έγραψε πάνω από 1.200 τραγούδια, που  τραγουδιούνται ακόμη και έχουν την ίδια απήχηση στις νεότερες γενιές.

Είναι ο μόνος κλασικός λαϊκός συνθέτης που έγραψε και έντεχνο λαϊκό τραγούδι, κάνοντας και εκεί επιτυχίες, χωρίς να χάνει τίποτε από το λαϊκό στοιχείο. Ανάμεσα στα τραγούδια αυτά είναι τα: «Όνειρο απατηλό», «Γιε μου», «Πήρα απ’ τη νιότη χρώματα», «Ένα αστέρι πέφτει», κ.α..

Έγραψε δύο ολόκληρα έργα την «Μικρά Ασία» σε στίχους του Πυθαγόρα, και τον «Βυζαντινό Εσπερινό» σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου. Ο τελευταίος μεγάλος δίσκος του κυκλοφόρησε το 1990 και έχει τίτλο «Μπαλάντες του περιθωρίου» σε μουσική και στίχους δικούς του και του Κώστα Βίρβου. Στίχους έγραψε και ο ίδιος σε πολλά και πολύ πετυχημένα τραγούδια του. Συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους στιχουργούς, όπως τον Κώστα Βίρβο, την Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, τον Πυθαγόρα και άλλους.

Τραγούδια του είπαν όλοι οι μεγάλοι ερμηνευτές όπως οι Πάνος Γαβαλάς, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Στέλιος Καζαντζίδης, Μανόλης Αγγελόπουλος, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Βίκυ Μοσχολιού, Στράτος Διονυσίου, Σταμάτης Κόκοτας, Γιάννης Πάριος, κ.α.. Έκλεισε τα μάτια του στις 8 Απριλίου του 1990 στην αγκαλιά της γυναίκας του, Λούλας, και του μοναχογιού του, Κώστα.