Πλατεία Όλγας: "Φυλακές Carandiru: Η ηµέρα της σφαγής"

Φυλακές Carandiru
Τρί, 30/06/2020 - 09:06

Σειρά προβολών για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων

Την Τρίτη 30 Ιουνίου στις 20:30 θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Όλγας της Πάτρας προβολή της ταινίας «Φυλακές Carandiru: Η ηµέρα της σφαγής».

Η συγκεκριμένη εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά προβολών για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Είναι επιτακτική η ανάγκη της διεκδίκησης των χώρων μας περισσότερο από ποτέ, τώρα που το δεξιό, νεοφιλελεύθερο, χριστιανοσυντηρητικό εξουσιαστικό συρφετό σπέρνει την κατασταλτική του μανία, χτυπώντας καθημερινά όποια και όποιον αντιστέκεται και αγωνίζεται απέναντι σε κράτος και κεφάλαιο, όποια και όποιον περισσεύει ανήκοντας στους από τα κάτω, στον πάτο της κοινωνικής και ταξικής πυραμίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνουμε σειρά προβολών για την επανοικειοποίηση των δημόσιων χώρων. Δίνουμε ζωή στο δημόσιο ανοιχτό πεδίο, επικοινωνούμε τις αντιλήψεις μας, αυτοοργανώνουμε την καθημερινότητα μας, οριζόντια, χωρίς ιεραρχίες, με γνώμονα την αλληλεγγύη μεταξύ των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, πέρα από διακρίσεις βάσει, φύλου, καταγωγής, σεξουαλικότητας.

Να οικοδομήσουμε τον κόσμο της ελευθερίας πάνω στα συντρίμμια αυτού που μας καταπιέζει. Να χτίσουμε με οδηγό την αλληλεγγύη και την αυτοοργάνωση τη πραγματικότητα που αξίζει να βιώσουμε, πέρα από κράτος, κεφάλαιο και κάθε λογής εξουσία.

ΚΑΜΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΧΩΡΟΙ ΜΑΣ ΑΝΗΚΟΥΝ»

Video

Πρωταγωνιστούν:
Rodrigo Santoro (Lady Di)
Milton Gonçalves (Chico)
Luiz Carlos Vasconcelos (Médico)
Maria Luísa Mendonça (Dalva)

Σκηνοθεσία: Hector Babenco
Σενάριο: Hector Babenco, Fernando Bonassi
Διάρκεια: 145'
Είδος ταινίας: Δράμα, Έγκλημα
Γλώσσα: Πορτογαλικά
Χρονολογία παραγωγής: 2003

Είναι φονιάδες, βιαστές, ληστές, έμποροι ναρκωτικών. Στην τρομακτική φυλακή Carandiru στο Σαν Πάολο της Βραζιλίας, τη μεγαλύτερη σε όλη τη Λατινική Αμερική, αυτοί κάνουν κουμάντο, και όλοι τους φοβούνται. Ζώντας μέσα σε άθλιες συνθήκες, οι κατάδικοι που θέλουν να επιβιώσουν πρέπει να ακολουθήσουν τους δικούς τους κανόνες, τον δικό τους νόμο.

Ένα νόμο που θα πάψει να ισχύσει μια αιματοβαμμένη μέρα του Οκτωβρίου 1992, όταν 300 πάνοπλοι αστυνομικοί εισβάλλουν στην φυλακή και σκοτώσουν σε ένα ξέσπασμα θηριωδίας 111 άοπλους κατάδικους. Μία μέρα που σόκαρε τον πλανήτη. Η Ημέρα της Σφαγής.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Αργεντινός δημιουργός των ταινιών `Το Φιλί της Γυναίκας Αράχνης`, `Πιξότε: το Χαμίνι του Σαν Πάολο`, `Ξένοι στην Ίδια Πόλη` Έκτορ Μπαμπένκο, μας παραδίδει μια ρεαλιστική, σκληρή απεικόνιση της πιο φονικής εξέγερσης φυλακών στην ιστορία.

Στην ταινία, υποψήφια για Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών 2003, πρωταγωνιστεί ο Κάιο Μπλατ, που θεωρείται σήμερα ο πιο ταλαντούχος ηθοποιός του ανερχόμενου Λατινοαμερικάνικου σινεμά.