… μέγιστα γέρα πρόκειται δρόμου…

Διαδικτυακή έκθεση με τα έπαθλα του Σπύρου Λούη

σκύφος του Σπύρου Λούη
Κυρ, 31/05/2020 - 08:41

Με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18 Μαΐου) η οποία φέτος γιορτάστηκε ψηφιακά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού (COVID19) που μαστίζει τον πλανήτη και κρατά τα περισσότερα μουσεία του κόσμου κλειστά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας παρουσιάζει την ψηφιακή έκθεση με τίτλο  “μέγιστα γέρα πρόκειται δρόμου” αφιερωμένη στα έπαθλα του Σπύρου Λούη, νικητή του πρώτου Μαραθωνίου Δρόμου των Α’ Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το έτος 1896.

Η διαδικτυακή έκθεση, έρχεται να πάρει τη ρεβάνς κατά κάποιον τρόπο από τον Covid19, δεδομένου ότι η φυσική έκθεση των αντικειμένων του Σπύρου Λούη, η οποία επρόκειτο να εγκαινιαστεί στις 12 Μαρτίου 2020 στο Μουσείο της Ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων της Αρχαιότητας (ΜΙΟΑΑ) στην Ολυμπία, ως σήμερα δεν έχει υποδεχθεί κοινό, λόγω της καραντίνας. Ωστόσο, από τις 15 Ιουνίου 2020 και έπειτα, οπότε αναμένεται η επαναλειτουργία των δημοσίων μουσείων της χώρας, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν τον μελανόμορφο σκύφο και το σχετικό εποπτικό υλικό της έκθεσης που φιλοξενείται στον προθάλαμο του Μ.Ι.Ο.Α.Α.

Η πραγματοποίηση της Τελετής Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο στις 12 Μαρτίου 2020, αποτέλεσε το έναυσμα για μια ενδιαφέρουσα συνέκθεση δυο πολύτιμων αντικειμένων από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας. Πρόκειται για τα δυο έπαθλα που απονεμήθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της  Αθήνας το 1896, στον Σπύρο Λούη, το αργυρό κύπελλο Bréal και ο αρχαίος μελανόμορφος σκύφος του Ιωάννη Λάμπρου.

Στον Λούη, εκτός του μεταλλίου της πρώτης Ολυμπιακής νίκης, του τιμητικού διπλώματος, των κλάδων ελιάς από την Ιερά Άλτη της Ολυμπίας και την “ελιά του Πεισιστράτου” στην Αθήνα, απονεμήθηκαν ως έπαθλα δυο κύπελλα. Το πρώτο, αθλοθετήθηκε για τον νικητή του Μαραθωνίου από τον εμπνευστή του αγωνίσματος, Michel Bréal. Το έπαθλο είχε χαθεί για πολλά χρόνια και αποκτήθηκε το 2012 σε δημοπρασία από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ εκτίθεται μόνιμα στο ΚΠΙΣΝ.

Ο μελανόμορφος σκύφος δωρήθηκε στον Λούη από τον αρχαιοπώλη Ιωάννη Λάμπρο, έπειτα από άδεια του Βασιλιά Γεωργίου. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του επονομαζόμενου «Σκύφου του Λούη» για να εντοπιστεί τελικά το 2014 από τον αρχαιολόγο Γιώργο Καββαδία στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου του Münster στη Γερμανία στο οποίο περιήλθε διά αγοράς το 1986.  Η επίσημη διαδικασία της διεκδίκησης και του επαναπατρισμού του από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού τελεσφόρησε, όταν έπειτα από 5 χρόνια το Πανεπιστήμιο του Münster ως αναγνώριση της ιδιαίτερης σημασίας που έχει το αγγείο αυτό για τη χώρα, συμφώνησε στο αίτημα οριστικής επιστροφής του στην Ελλάδα. 

Το έπαθλο επαναπατρίστηκε τον Νοέμβριο του 2019 οπότε και οργανώθηκε ειδική τελετή υποδοχής του στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα, όπου εξετέθη προσωρινά.

Video