Καγκεμούσα: Η επική ταινία του Ακίρα Κουροσάουα

Καγκεμούσα
Σάβ, 23/05/2020 - 11:10

Καγκεμούσα ( 影武者) σημαίνει σωσίας (στη θέση σημαντικών προσώπων)

Στις 23 Μαΐου του 1980 τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών η επική ταινία του Ακίρα Κουροσάουα «Καγκεμούσα».

Η ιστορία εκτυλίσσεται την περίοδο των ανηλεών εμφυλίων πολέμων (Σενγκόκου 1467-1615) για το ποια φατρία θα κυριαρχήσει. Ένας μικροκακοποιός που είναι ολόιδιος με τον νταϊμιό που πεθαίνει, τον θρυλικό Τακέντα Σϊνγκεν, παίρνει τη θέση του, για να μην πέσει το ηθικό των πολεμιστών και να μην το καταλάβει ο εχθρός.

Πολλές σκηνές της εντυπωσιακής ταινίας έχουν γυριστεί στο Κάστρο του Χιμέτζι.

Στην παραγωγή συμμετείχαν και οι Τζορτζ Λούκας και Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Video

Στην Ιαπωνία, την εποχή του εμφυλίου πολέμου, γύρω στο 1572, επικρατούν τρεις ισχυρές φατρίες. Φαινομενικά πιο δυνατή, είναι η φατρία του πολέμαρχου Σίνγκεν Τακέντα. Κατά τη διάρκεια μια πολιορκίας ενός κάστρου των αντιπάλων του, ο αρχηγός Τακέντα τραυματίζεται θανάσιμα.

Λίγο πριν πεθάνει, δίνει εντολή στους υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους του, ο θάνατός του να μη γίνει γνωστός σε κανέναν, για να μην το μάθουν οι εχθροί και κινδυνεύσει η φατρία. Για τον σκοπό αυτό επιστρατεύεται ένας μικροκακοποιός που του μοιάζει εκπληκτικά, ο οποίος και εξαναγκάζεται να πάρει τη θέση του. Ο μικροκακοποιός αυτός είχε συλληφθεί πριν λίγο καιρό για κάποια κλοπή αλλά λίγο πριν εκτελεστεί, τον είδε ο αδελφός του πολέμαρχου Τακέντα και εντυπωσιασμένος από την ομοιότητα με τον αδελφό του Σίγκεν, του τον παρουσίασε και αποφάσισαν να τον κρύψουν στο κάστρο μήπως κάποια στιγμή τους… χρειαστεί.

Μετά το θάνατο του αρχηγού, ο Σωσίας παίρνει τη θέση του, κάνοντας μόνο αισθητή την παρουσία του, χωρίς να παίρνει καμία απόφαση ή πρωτοβουλία, μόνο και μόνο για να ξεγελαστούν οι εχθροί. Το μεγάλο αυτό μυστικό το γνωρίζουν ελάχιστοι από τους αξιωματούχους της φατρίας και κάποιοι από τους υπηρέτες του κάστρου.

Στην αρχή όλα πάνε καλά αλλά, μετά από μια νικηφόρα μάχη, η κατάσταση θα αρχίσει να εξελίσσεται διαφορετικά καθώς ο Σωσίας αρχίζει και μιμείται όλο και περισσότερο τον αποθανόντα αρχηγό...

Video

Ο κορυφαίος Ιάπωνας σκηνοθέτης καταπιάνεται για άλλη μια φορά με δύο αγαπημένα του θέματα, την εξουσία και τον πόλεμο.

Ο Ακίρα Κουροσάουα αναδεικνύει τι παιχνίδια παίζει η πρώτη (σε βάρος του δύσμοιρου Καγκεμούσα, που παγιδεύεται στα γρανάζια της) και τι ανοησία (πέραν του αυτονόητου δραματικού μέρους) είναι ο δεύτερος, κάτι που αποτυπώνεται περίτρανα στο φινάλε του φιλμ. Ενώ τονίζεται και η προσωπική τραγωδία, που βιώνει ο «Ίσκιος του Πολεμιστή», ο οποίος θα συμμετάσχει σε ένα παιχνίδι ερήμην του και σε βάρος του, θα παγιδευτεί μέσα σ’ αυτό και θα καταλήξει στο πουθενά, όταν πια θα είναι άχρηστος να εξυπηρετήσει άλλο τα συμφέροντα του συστήματος...

Στο φινάλε της ταινίας, με έναν μεγαλειώδη τρόπο, αποτυπώνεται το δράμα, η ανοησία αλλά και η ματαιότητα του πολέμου, σε μια υπέροχη σκηνή που ξεχνιέται δύσκολα από την μνήμη κάθε θεατή.

Βραβεύτηκε με το Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών του 1980, ενώ την επόμενη χρονιά, ήταν υποψήφια για Όσκαρ Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης-Σκηνικών, και Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Επίσης, τιμήθηκε με δύο βραβεία BAFTA (σκηνοθεσίας και κοστουμιών), με ένα βραβείο Cesar (καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας), ενώ ήταν υποψήφια και για μία Χρυσή Σφαίρα στην ίδια κατηγορία.

Ελληνικός Τίτλος: Καγκεμούσα, Ο  Ίσκιος του Πολεμιστή
Κατηγορία: Δράμα, Δράσης, Ιστορική
Σκηνοθεσία: Akira Kurosawa
Σενάριο: Akira Kurosawa, Masato Ide
Πρωταγωνιστούν: Tatsuya Nakadai, Tsutomu Yamazaki, Ken'ichi Hagiwara, Jinpachi Nezu
Μουσική: Shinichiro Ikebe
Φωτογραφία: Takao Saito, Shoji Ueda
Μοντάζ: Akira Kurosawa
Χώρα Παραγωγής: Ιαπωνία - ΗΠΑ
Χρώμα: Έγχρωμη
Διάρκεια: 179min