Μια ταινία για τη Γενοκτονία των Ποντίων

Τζούλια Σπυροπούλου: «Two miles from home»

Two miles from home
Τρί, 19/05/2020 - 10:05

Η γενοκτονία των Ποντίων, με συνεντεύξεις από επιζώντες, τους απόγονούς τους, ιστορικούς και ακτιβιστές της γενοκτονίας.

Η πολυβραβευμένη Ελληνοαμερικανίδα σκηνοθέτις, με καταγωγή από τη Ναύπακτο, Τζούλια Σπυροπούλου βρίσκεται στο τελικό στάδιο της νέας της ταινίας με τίτλο: «Two miles from home» (Δύο χιλιόμετρα από το σπίτι). Η ταινία έχει ως θέμα τη Γενοκτονία των Ποντίων που παρουσιάζεται μέσα από δέκα κεφάλαια-στάδια, εμπλουτισμένα με δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, νέο και αρχειακό υλικό, σκίτσα, φωτογραφίες και εφημερίδες της εποχής.

Αναφέρεται στην περίοδο 1914-1923, με αποκορύφωμα την άφιξη του Μουσταφά Κεμάλ στη Σαμψούντα στις 19 Μαΐου 1919, όπου δολοφονούνται 353,000 Έλληνες του Πόντου. Συμμετέχουν ακτιβιστές, επιζώντες και οι απόγονοι της γενοκτονίας, που μαρτυρούν τις ιστορίες και τα βασανιστήρια που υπέστησαν, πλέον φτωχοποιημένοι, ξεριζωμένοι, μες τις κακουχίες. Στόχος είναι να προκαλέσει την σκέψη του θεατή, και να γεννηθεί η ανάγκη για αναζήτηση της αλήθειας.

Η ταινία θα κυκλοφορήσει τον Δεκέμβριο του 2020 και θα έχει διάρκεια 80'.

Video

Ο συγγραφέας-ακτιβιστής της γενοκτονίας Ποντίων Ταμερ Τσιλινγκίρ επισημαίνει: «Εάν δεν τιμωρηθεί το έγκλημα, επαναλαμβάνεται σε μεγαλύτερη έκταση. Εάν το 1915, το 1919, είχαν τιμωρηθεί ο Μ.Κεμάλ και οι σύντροφοί του, τότε ίσως οι Ναζί να μην είχαν κάνει τη γενοκτονία των Εβραίων».

«Όταν ένα έγκλημα δεν τιμωρείται, τότε επαναλαμβάνεται. Γι’ αυτό, η διάδοση της ιστορίας και η διατήρηση της μνήμης για όλα όσα υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου πριν από 100 περίπου χρόνια, έχουν ύψιστη σημασία για να μην συμβούν ξανά στο μέλλον. Η δημιουργία αυτής της ταινίας πραγματοποιείται με σκοπό τη διάδοση της αλήθειας του Πόντου και την απόδοση τιμής στα ολοκληρωτικά αθώα θύματα που χάθηκαν τόσο άδικα» αναφέρει από την πλευρά της η Τζούλια Σπυροπούλου.

Μέσα από νέο υλικό, αρχειακό υλικό, παλιές εφημερίδες, φωτογραφίες, καθώς και δισδιάστατο κινούμενο σχέδιο, θα ταξιδέψουμε στο χρόνο. Ο στόχος, μέσα από τα δέκα κεφάλαια-στάδια αυτής της ταινίας, είναι η αναζήτηση της αλήθειας, και η διατήρηση της μνήμης της γενοκτονίας, προς τιμήν των χιλιάδων ανθρώπων που έφυγαν άδικα.

Να σημειώσουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερες αναφορές στην Πάτρα, το Ρίο και τον Απιδεώνα με ειδικά γυρίσματα, συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Παραγωγή:                            JS FILM PRODUCTIONS

Σενάριο-Σκηνοθέτης:           Τζούλια Σπυροπούλου

Μοντάζ:                                  Τζαννέτος Κομηνέας

Διεύθυνση φωτογραφίας: Τάσος Κοσμίδης, Τζούλια Σπυροπούλου

2D Animation Design:          Νίκος Κέλλης.

Μουσική Σύνθεση: Κωνσταντίνος Σιδηρόπουλος (aka odysmod)

Ιστορικός Σύμβουλος: Ισίδωρος Σιδερόπουλος

Μετάφραση/Διερμηνία Τούρκικων: Σοφία Αγγελίδου

Τζούλια Σπυροπούλου

Λίγα λόγια για την σκηνοθέτιδα:

Η Τζούλια Σπυροπούλου έχει γεννηθεί στο Μαϊάμι της Φλώριντα των ΗΠΑ, με καταγωγή από τη Ναύπακτο. Έχει σπουδάσει Υποκριτική (Bachelor of Arts in Theater) στο Florida International University, όπως επίσης και με τους Ελένη Σκότη, ΑΘηνά Τρέβλια, Olympia Doukakis, John Strasberg, Brian O’neil, Lester Shane και Ashley Ingram. Επίσης έχει σπουδάσει στο New York Film Academy (ΝΥ).

Έχει πρωταγωνιστήσει στις παραστάσεις Παναγία των Παρισίων, Ο Μάγος του Οζ, Το τυφλό σημείο, M.I.S.S.I.S. και στο πρώτο της θεατρικό έργο Free Rider στο Θέατρο Παραμυθίας το 2011. Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως Sam Esmail, Philip Church, Adrian Frieling, Ferdinando Filomarino.

Στην τηλεόραση, έχει παρουσιάσει το Sewer Stories Metropolis για το Ολλανδικό κανάλι VPRO. Με την ταινία JEAN έκανε το πρώτο της σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο απέσπασε 3 διακρίσεις και 4 συμμετοχές σε Ελλάδα και εξωτερικό, και έγινε μίσθωση από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Η δεύτερη ταινία με τίτλο YUBI, απέσπασε το 3ο βραβείο στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ της Ιεράπετρας, και 5 συμμετοχές σε Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως και έγινε μίσθωση για την ταινία από το κρατικό κανάλι ΕΡΤ. Το 2019 ίδρυσε την εταιρία παραγωγής JS FILM PRODUCTIONS, που δραστηριοποιείται κυρίως με ντοκιμαντέρ, αλλά και με ταινίες μυθοπλασίας. Κατασκευασμένες συλλογικά, οι αναλλοίωτες στο χρόνο ταινίες επικεντρώνονται σε κοινωνικά και πολιτικά θέματα, ανθρώπινα δικαιώματα, βιογραφίες, και «φλέγοντα» θέματα.

Filmography:

2018 YUBI, παραγωγή-σκηνοθεσία-σενάριο, ντοκιμαντέρ, 40’/50’, Ελλάδα

https://www.juliasperopoulos.com/yubi

• Επίσημη Συμμετοχή του διαγωνιστικού προγράμματος στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο τμήμα Ανθρώπινα Δικαιώματα, 2019.

• 3o Βραβείο στην κατηγορία Ελληνικό ντοκιμαντέρ μικρού μήκους στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Κρήτη, 2018.

• Επίσημη συμμετοχή στο Roma Cinema DOC 2020, στην κατηγορία International Documentary. 

• Επίσημη Συμμετοχή του διαγωνιστικού προγράμματος στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας AIDFF, 2019.

• Επίσημη Συμμετοχή στο 12ο Ελληνικό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Docfest, στο τμήμα Πανόραμα, 2018.

• Συμμετοχή στο 59th Krakow Film Festival, στην κατηγορία Market, Πολωνία 2019.

2018 ΑΦΑΣΙΑ, παραγωγή-σκηνοθεσία-σενάριο, μυθοπλασία-πειραματική, 5’, Ελλάδα.

https://www.juliasperopoulos.com/aphasia

2017 JEAN, παραγωγή-σκηνοθεσία-σενάριο, ντοκιμαντέρ, 19’, Ελλάδα.

https://www.juliasperopoulos.com/jean

• Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, Κρήτη, 2017.

• Τιμητική Διάκριση στην κατηγορία Ντοκιμαντέρ στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου της Αθήνας AIDFF, 2018.

• Επίσημη συμμετοχή στο Human Rights Film Festival BARCELONA/PARIS/NYC, Βαρκελώνη, Ισπανία, 2017.

• 3η Θέση για το βραβείο κοινού στην κατηγορία Ελληνικό Ντοκιμαντέρ στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου, Καλαμάτα 2018.

• Επίσημη συμμετοχή στο ROMA CINEMA DOC, Ρώμη, Ιταλία, Φεβρουάριος 2017.

• Επίσημη συμμετοχή στο MINDIE Miami Independent Film Festival, Μαϊάμι Φλώριντα, ΗΠΑ, Απρίλιος 2017.

• Πρώτη Συμμετοχή στο International Short Film Festival Kalmthout, Βέλγιο, 2017

Two miles from home

Βοηθήστε να διαδοθεί η γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στο εξωτερικό: στο παρακάτω λινκ μπορείτε να συνεισφέρετε στην ταινία, βοηθώντας την να ταξιδέψει σε φεστιβάλ και αίθουσες του εξωτερικού και της Ελλάδας, και κερδίστε αναμνηστικά δώρα, προσκλήσεις σε προβολές κ.ά. ΕΔΩ.