Την Παρασκευή η παρουσίαση του βιβλίου

ΙΝΑΔΕ: «Μνήμη και αστικό φαινόμενο»

Μνήμη και αστικό φαινόμενο
Πέμ, 13/02/2020 - 17:40

Το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας (ΙΝΑΔΕ) παρουσιάζει το συλλογικό έργο με τίτλο: «Μνήμη και αστικό φαινόμενο / Πολεοδομικές πολιτικές για την προστασία και ανάδειξη ιστορικών ιστών, μνημείων και τόπων. Ευρωπαϊκή εμπειρία και προοπτικές» (Επιμέλεια Έκδοσης: Δρ. Σταύρος Χρ. Τσέτσης / Εκδόσεις ΜΙΛΗΤΟΣ) την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο χώρο δράσεων και πολιτισμού «Το Σπίτι του Ηπειρώτη» (Μουρούζη 14/1ος όροφος, Πάτρα).

Χαιρετισμό θα απευθύνουν:

Ζαΐμης Φωκίων Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας ΠΔΕ

Μαντάς Πέτρος Αρχιτέκτων Μηχανικός - Αντιπρόεδρος ΙΝΑΔΕ

Χάιδας Αλέξανδρος Φιλόλογος ΜΕd MSc - Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:

Τσουτσοπλίδης Κωνσταντίνος Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα

Βλαστός Θάνος Συγκοινωνιολόγος, Καθηγητής ΕΜΠ

Ρόδη Άλκηστις Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών

Μπακογιάννης Ευθύμιος Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού

και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Δρ. Σταύρος Χρ. Τσέτσης

Μνήμη και αστικό φαινόμενο

Στο συλλογικό έργο συμμετέχουν 51 προσωπικότητες του εξεταζόμενου τομέα: Πολεοδόμοι, Χωροτάκτες, Αρχιτέκτονες, Συγκοινωνιολόγοι, Καλλιτέχνες, Περιβαλλοντολόγοι, στελέχη Διεθνών, Ευρωπαϊκών, Εθνικών Οργανισμών και Φορέων, Πανεπιστημιακοί, Πολιτικοί, Εκπρόσωποι ΟΤΑ, από 10 ευρωπαϊκές χώρες.  Η επιμέλεια είναι του Σταύρου Χρ. Τσέτση. Προλογίζει ο Antonio Tajani, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Eυρώπη» και «Πόλη»: δύο έννοιες αλληλένδετες, υπογραμμίζει στον πρόλογο του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani  «Οι αρχές και οι αξίες πάνω στις οποίες θεµελιώνεται η πρώτη –∆ηµοκρατία, Ελευθερία, ∆ικαιοσύνη, Ισονοµία, Αλληλεγγύη– γεννήθηκαν και αναπτύχθηκαν στη δεύτερη. Συµβαδίζοντας µε την τελευταία, µόνον µετά από αµέτρητες προκλήσεις, η Ευρώπη έφθασε στην εγκαθίδρυση ενός κοινού χώρου, τόπου ειρήνης και προόδου.

Ο πόλεις, έχοντας συχνά παραµείνει ακλόνητες, ακόµη και όταν βίωσαν σηµαντικές αλλαγές, διατήρησαν την ψυχή του παρελθόντος, η οποία σήµερα συνεχίζει να υπάρχει και να αποτελεί τη Μνήµη της Πόλης, την Ιστορική Πόλη της Ευρώπης.

Παραµένουν εκεί, έτοιµες να βιωθούν και να φωτίζουν διαρκώς τη δηµιουργικότητα του ευρωπαϊκού λαού· µαρτυρούν, µέρα µε τη µέρα την ιστορία της Ευρώπης, εµποτισµένη από διαφορετικές παραδόσεις, αλλά ταυτόχρονα ενωµένες από την κοινή αίσθηση ότι ανήκουν στην Ευρώπη.

Αυτή η ταυτότητα θα πρέπει να ενεργήσει ως συνδετικός ιστός, ιδίως σε περιόδους όπως αυτές που ζούµε σήµερα, για να δοθούν απαντήσεις στις προκλήσεις που εµφανίζονται στην Ευρώπη. Εάν οι κοινές αξίες αντιπροσωπεύουν τον φάρο του Ευρωπαϊκού Σχεδίου, η Μνήµη της Πόλης, θα αναδείξει τη λάµψη της ταυτότητάς της: µια πολύτιµη κληρονοµιά, τόσο για τις πόλεις και για τα κράτη-µέλη όσο και για την ίδια την Ευρώπη. Προστατεύοντάς την και αξιοποιώντας την, σηµαίνει διατήρηση της µνήµης του παρελθόντος, συνείδηση του παρόντος και διάθεση να εννοηθεί ως πυξίδα για το µέλλον».

Το συλλογικό βιβλίο στοχεύει να:

  • αναδείξει κριτικά, κύριες θεωρητικές προσεγγίσεις της σχέσης: σύγχρονο αστικό φαινόμενο/ χωρικά τεκμήρια του παρελθόντος.
  • καταγράψει τάσεις, εμπειρίες και παραδείγματα επιτυχών πολιτικών προστασίας/ διατήρησης, ανανέωσης και ανάδειξης αστικών ιστών και τόπων με ιστορικό ενδιαφέρον από την εγχώρια και διεθνή πραγματικότητα.
  • προσδιορίσει ανοιχτά ζητήματα και το διαμέτρημα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μία τέτοια πολιτική και να διαμορφώσει ένα πλαίσιο σχεδιαστικών απαντήσεων.
  • εισφέρει στη συγκρότηση μιας συνεκτικής στρατηγικής προστασίας και ανάδειξης ιστορικών αστικών κέντρων, στα πλαίσια μιας αστικής πολιτικής, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
  • προτείνει αρχές/ στρατηγική/ κατευθύνσεις/ μέτρα και δράσεις για την προώθηση μιας ευρωπαϊκής πολιτικής για τους ιστορικούς της χώρους.