«French Cancan»

Ο «γυμνός οφθαλμός» επιστρέφει στο... θέατρο «Λιθογραφείον»

καν καν
Τετ, 12/02/2020 - 17:30

Ο «γυμνός οφθαλμός» επιστρέφει στο… θέατρο «Λιθογραφείον» για τέσσερις προβολές, αρχής γενομένης αυτήν σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, με την ταινία «Γαλλικό καν καν» του Ζαν Ρενουάρ. Οι προβολές ξεκινούν στις 8.30 το βράδυ και η γενική είσοδος έχει ορισθεί στα 4 ευρώ.

Η αποψινή ταινία διηγείται τη δημιουργία του περίφημου καμπαρέ «Μουλέν Ρουζ», στη Μονμάρτη, στο τέλος του 19ου αιώνα. Η Μονμάρτη ήταν τότε ακόμη ένας λόφος, όπου υπήρχαν άνθρωποι της γειτονιάς. Ήδη, όμως λειτουργούσαν και τα πρώτα καμπαρέ, όπως η «Ρεν Μπλανς». Με τους: Ζαν Γκαμπέν, Φρανσουάζ Αρνούλ.

Διάρκεια: 104′
Παραγωγή: Γαλλίας
Παίζουν: Ζαν Γκαμπέν, Φρανσουάζ Αρνούλ, Μαρία Φελίξ, Τζάνι Εσπόζιτο
Σκηνοθέτης: Ζαν Ρενουάρ
Σενάριο: Ζαν Ρενουάρ από μια ιδέα του Αντρέ Πωλ Αντουάν
Φωτογραφία: Μισέλ Κελμπέρ,
Μουσική: Ζωρζ Βαν Παρύς

Video

Ο Νταγκλάρ, ένας μεγαλόπνοος αλλά φτωχός ιμπρεσάριος, κατορθώνει να βάλει εμπρός ένα παλιό σχέδιο ,να χτίσει το Μουλέν Ρουζ. Συγχρόνως ανακαλύπτει τη Νινί, μια νεαρή με ταλέντο για το καν-κάν και εκείνη τον ερωτεύεται.
Μια κακοτυχία σταματάει τα έργα, που ξαναρχίζουν, χάρις στην επέμβαση ενός ξένου πρίγκιπα, που ερωτεύεται τη Νινί, αλλά τελικά αποκρούεται και αποπειράται να αυτοκτονήσει.
Το Μουλέν Ρουζ τελειώνει, η Νινί είναι σταρ, αλλά είναι συντριμμένη γιατί ο Νταγκάρ δεν την αγαπάει… Με το «Φρεντς Κανκάν», ο Ρενουάρ επιστρέφει στην πατρίδα του τη Γαλλία, μετά από απουσία 15 χρόνων.
Έτσι η ταινία αυτή είναι συνέχεια των τελευταίων θεμάτων του (το θέατρο, η ζωή, η αλήθεια και το ψέμα, το ανθρώπινο δράμα και η λαμπρή αθωότητα του σόου) και συγχρόνως μια συγκινητική ανάπλαση του Παρισιού, το 1880 και μια απότιση φόρου τιμής στους ιμπρεσιονιστές ζωγράφους και τον πατέρα του Αύγουστο Ρενουάρ. Ξανάφτιαξε την Μονμάρτη της εποχής εκείνης στο στούντιο, «ζωγράφισε» τις εικόνες, σχεδίασε το πορτρέτο ενός ανθρώπου του θεάματος ,με τη βοήθεια του Ζαν Γκαμπέν, και έστησε ένα τρελό κανκάν 20 λεπτών, με φοβερή ζωτικότητα, αίσθημα και αισθησιασμό.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Οι κινούμενες εικόνες επιστρέφουν στη μεγάλη οθόνη του θεάτρου «Λιθογραφείον»!
Ο υπεύθυνος για την επιλογή τω τεσσάρων ταινιών Νικόλαος Ε. Καββαδίας σημειώνει: «Είμαι ευτυχής, που μετά από δυό μήνες επιστρέφω - διά "γυμνού οφθαλμού", πάντα- στην μεγάλη οθόνη του Θεάτρου "Λιθογραφείον". Πίσω από την επιλογή κάθε ταινίας υπάρχει πάντα ένας λόγος. Ας ξεκινήσω από το "Γαλλικό Καν Καν" του μέγιστου Ζαν Ρενουάρ. Δεν βρήκα καλύτερο τρόπο να αποτίσω φόρο τιμής στα χρώματα και τα αρώματα του Πατρινού Καρναβαλιού της παιδικής μου ηλικίας (αυτό, που στην μνήμη μου έχει καταγραφεί σαν ασπρόμαυρο) από το να επιλέξω την συγκεκριμένη ταινία του Ζαν Ρενουάρ. Για τον τόσο σπουδαίο και συνάμα τόσο απελπιστικά άγνωστο εκτός Αργεντινής σκηνοθέτη Ελιζέο Σουμπιέλα, τι να πω; Δεν φοβούμαι να ομολογήσω, ότι δεν γνώριζα ούτε καν τ’ όνομά του μέχρι το περασμένο φθινόπωρο, όπου χάρις στην Νάννα Παπανικολάου, την Υπεύθυνη των Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, ανακάλυψα τον μαγικό αυτό δημιουργό και δυό πραγματικά διαμάντιά του, την "Σκοτεινή Πλευρά της Καρδιάς" και τον "Άντρα, Που Κυττάζει ΝοτιοΑνατολικά". Αμέσως θέλησα να τα μοιρασθώ μαζύ σας!
Από την άλλη, τους θρυλικούς Cucañο, πώς να τους περιγράψω; Βλέποντας το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ του Μάριο Πιάτσα για τους Κουκάνιο είπα αυθόρμητα στον εαυτό μου: "αυτό μπορεί να προβληθεί μόνο στο Θέατρο Λιθογραφείον!".
Το έχω ξαναγράψει θα το ξαναγράψω: κάθε φορά, που επιστρέφω στο Θέατρο "Λιθογραφείον" είναι γιά μένα,
τον άστεγο και πλάνητα, γιορτή μεγάλη!
Οι προβολές είναι μια συν-διοργάνωση του "γυμνού οφθαλμού", του Θεάτρου "Λιθογραφείον" και της NS Sound, ενώ γίνονται με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδας, του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας και της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα».

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ
12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Γαλλικό καν καν - Ζαν Ρενουάρ / French Can Can - Jean Renoir
19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
Η σκοτεινή πλευρά της καρδιάς - Ελιζέο Σουμπιέλα / El lado oscuro del corazón - Eliseo Subiela
18 ΜΑΡΤΙΟΥ
Ο άντρας, που κυττάζει ΝοτιοΑνατολικά - Ελιζέο Σουμπιέλα / Hombre mirando al sudeste - Eliseo Subiela
08 ΑΠΡΙΛΙΟΥ
'Ατσα 'Ατσα Κουκαράτσα: οι Κουκάνιο ξανακτυπούν - Μάριο Πιάτσα / Acha Acha Cucaracha: Cucañο ataca otra vez - Mario Piazza