Στην Αγορά Αργύρη

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου έρχεται στην Πάτρα

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου
Τρί, 14/01/2020 - 17:00

Ο Πολιτιστικός Οργανισµός του Δήµου Πατρέων θα είναι και φέτος συνδιοργανωτής του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιµαντέρ Πελοποννήσου.

Η Πάτρα θα φιλοξενήσει τοις εκδηλώσεις του φεστιβάλ από τις 19 έως τις 24 Ιανουαρίου 2020 στο αµφιθέατρο της «Αγοράς Αργύρη».

Το πρόγραµµα χωρίζεται σε 2 ζώνες, πρωινή εκπαιδευτική µε 16 ντοκιµαντέρ από τις 9.00 το πρωί έως τη 1.00 µετά το µεσηµέρι και απευθύνεται στα σχολεία της περιοχής. Αυτό θα επιτευχθεί χάρη στην προωθούµενη από τον Πολιτιστικό Οργανισµό συνεργασία, µε την πρωτοβάθµια και δευτεροβάθµια διεύθυνση εκπαίδευση Αχαΐας.

Η δεύτερη «ζώνη» είναι απογευµατινή - από τις 5.00 το απόγευµα  έως τις 10.00 το βράδυ και περιλαµβάνει την προβολή 24 ντοκιµαντέρ για το ευρύ κοινό. Όλες οι προβολές είναι µε ελεύθερη είσοδο.

Στην Πάτρα θα παραβρεθούν οι σκηνοθέτες της ταινίας Zagros Ariane Lorrain από τον Καναδά και Shahab Mihandoust από το Ιράν για να µιλήσουν µε το κοινό καθώς και η  Βραζιλιάνα σκηνοθέτιδα και ακτιβίστρια Iara Lee, που θα παρουσιάσει την ταινία της «Life is Waiting: Referendum and Resistance in Western Sahara / Η Ζωή Περιµένει: Το Δηµοψήφισµα και η Αντίσταση στη ∆υτική Σαχάρα»  την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου στις 7.30 το απόγευμα. Πρόκειται για µια µοναδική ευκαιρία για τους σινεφίλ του κοινωνικο-πολιτικού ντοκιµαντέρ, να βρεθούν κοντά σε µία από τις πιο καταξιωµένες σκηνοθέτιδες του είδους.

Ενδεικτικό της απήχησης που έχει το φεστιβάλ στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, είναι το γεγονός, πως στις προβολές και τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι, συμμετείχαν 2.900 άτοµα. Από αυτά 2.700 στην πρωινή ζώνη των εκπαιδευτικών προβολών και 1.200 στην απογευματινή ζώνη για το ευρύ κοινό.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ ΕΔΩ

Video

Σκοπός του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι να εισαγάγει το κοινό στην παγκόσμια τρέχουσα παραγωγή ταινιών τεκμηρίωσης, αλλά και να φέρει σε επαφή το νεανικό κοινό με την εμπειρία της δημιουργικής διαδικασίας, καθώς και με τη σχέση της εικόνας με την ποίηση. Στο πλαίσιο αυτό, το Φεστιβάλ ξεκινάει δύο νέες συνεργασίες: με τη Σχολή Κινηματογράφου του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, που θα φέρει και πάλι τον Robert Rombout στην Καλαμάτα, ο οποίος θα καθοδηγήσει μια ομάδα φοιτητών στη δημιουργία ενός σπονδυλωτού έργου, καθώς και με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου οι φοιτητές θα δουν και θα αξιολογήσουν τις ελληνικές διαγωνιζόμενες ταινίες του Φεστιβάλ και θα δώσουν το δικό τους βραβείο.

Επίσης το Φεστιβάλ ανανεώνει τη συνεργασία του με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, προσκαλώντας μια ομάδα Μεταπτυχιακών φοιτητών να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο παραγωγής έργων video art υπό την καθοδήγηση της Iara Lee, ενώ παράλληλα θα διεξαχθεί και σεμινάριο μοντάζ από τον Dimo Petkov από την Βουλγαρία. Το δε τμήμα Πολιτιστικής Διαχείρισης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου θα συμμετέχει ενεργά για δεύτερη χρονιά, με τη συμμετοχή πρωτοετών φοιτητών που ανέλαβαν να κάνουν μία σειρά συνεντεύξεων με τους ξένους σκηνοθέτες, τις οποίες θα παρουσιάσουν στα περιφερειακά ΜΜΕ.

Οι ταινίες που θα δημιουργήσουν οι φοιτητές στο πλαίσιο των σεμιναρίων, θα προβληθούν την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ.
Δράσεις όμως προβλέπονται και για μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, μέσω δύο σεμιναρίων από τη Στεφανία Χαρίτου: το ένα θα αφορά στη δημιουργία εικόνων και ήχων με εργαλείο ένα κινητό τηλέφωνο, και το δεύτερο στην ενημέρωση σχετικά με το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ηλεκτρονικών συσκευών. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ένα σεμινάριο για τους κατοίκους της πόλης από τον σκηνοθέτη και παραγωγό Κυριάκο Χατζημιχαηλίδη.

Το Φεστιβάλ θα προχωρήσει φέτος για πρώτη φορά σε μια συνεργασία με τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και Λάρισας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ για τα 8.000 χρόνια πολιτισμού της πρωτεύουσας της Θεσσαλίας, Λάρισα η Πελασγίς στο διάβα των Αιώνων της Κλεώνης Φλέσσα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου