Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών

Τιμώντας τον Θεόδωρο Παπαγιάννη

Θεόδωρο Παπαγιάννη
Τρί, 03/12/2019 - 15:19

O Πανηπειρωτικός Σύλλογος Πατρών, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεών του για τη συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυσή του (1919-2019), τιμά σε ειδική εκδήλωση τον παγκοσμίως διακεκριμένο καλλιτέχνη, ομότιμο καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών, Θεόδωρο Παπαγιάννη, για τη σημαντική συμβολή του στην τέχνη της γλυπτικής και την ανεκτίμητη ευεργεσία του στην Ήπειρο.

Η τιμητική αυτή εκδήλωση θα λάβει χώρα το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 7.30 μ.μ. στο χώρο δράσεων και πολιτισμού «Το Σπίτι του Ηπειρώτη» (Μουρούζη 14-16/1ος όροφος), όπου εκτός των άλλων θα γίνει εκτενής αναφορά στη ζωή και το έργο του καλλιτέχνη, θα προβληθούν εικόνες και βίντεο από τα έργα του και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης “Θεόδωρος Παπαγιάννης”, ενώ ο ίδιος ο καλλιτέχνης θα συνομιλήσει με το κοινό.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι: Αλέξανδρος Χάιδας, Φιλόλογος MEd, MSc – Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Σάκης Κάπαρης, Οικονομολόγος – Φιλότεχνος, Χρήστος Μεράντζας, Αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών. Την εκδήλωση θα ανοίξει το Σχήμα Ηπειρώτικου Πολυφωνικού Τραγουδιού του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, ενώ μετά το πέρας αυτής θα ακολουθήσει δεξίωση.

Όπως δηλώνει ο Πρόεδρος του Πανηπειρωτικού Συλλόγου Πατρών, Αλέξανδρος Χάιδας, «ο Θεόδωρος Παπαγιάννης είναι ο Ηπειρώτης εκείνος στο πρόσωπο του οποίου τιμάται ο σύγχρονος καλλιτεχνικός κόσμος εντός και εκτός συνόρων. Τόσο με την ακαδημαϊκή του πορεία όσο και με την παραγωγή των έργων του έχει συνδεθεί με το αισθητικό αποτέλεσμα δημόσιων χώρων όχι μόνο της ιδιαίτερης πατρίδας του αλλά και παγκοσμίως. Παράλληλα, με την προσφορά έργων του, προκειμένου να στηθεί το μουσείο σύγχρονης τέχνης στον τόπο όπου γεννήθηκε, το Ελληνικό (πρώην Λοζέτσι) Ιωαννίνων, αποδεικνύεται περίτρανα πως η ηπειρώτικη ευεργεσία βρίσκει για άλλη μια φορά εκφραστές και συνεχιστές. Προς τούτο, και δεν θα ήταν υπερβολή να αναφέρουμε ότι το όνομα του Θεόδωρου Παπαγιάννη δύναται να χαραχτεί δίπλα στα ονόματα των μεγάλων εκείνων ηπειρωτών ευεργετών για τους οποίους όλοι μας διαχρονικά είμαστε υπερήφανοι».

Video

Ο Θεόδωρος Παπαγιάννης γεννήθηκε στο Ελληνικό Ιωαννίνων το 1942. Σπούδασε Γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών ως υπότροφος από το 1961 ως το 1966, με καθηγητή τον Γιάννη Παππά. Το 1967, με διετή υποτροφία του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών μελέτησε την αρχαία ελληνική τέχνη στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, ταξιδεύοντας στα αντίστοιχα μέρη. Το 1970 διορίστηκε βοηθός Καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών δίπλα στο δάσκαλό του Γιάννη Παππά. Το 1974 συνδημιούργησε με 24 συναδέλφους του, το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών (Κ.Ε.Τ).

Το 1981-1982 μετεκπαιδεύτηκε στην École nationale supérieure des Arts appliqués et des Métiers d’Art στο Παρίσι, στα νεότερα υλικά της γλυπτικής και τις τεχνικές της. Εδώ και μία εικοσαετία πρωτοστατεί στη διοργάνωση Συμποσίων Γλυπτικής σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου, αφήνοντας μεγάλου μεγέθους γλυπτά σε δημόσιους χώρους, τα οποία δημιουργούνται επιτόπου. Επίσης, μνημειακά γλυπτά του βρίσκονται τοποθετημένα σε ιδιωτικούς χώρους, σε μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχει φιλοτεχνήσει προτομές και ανδριάντες σημαντικών προσωπικοτήτων, καθώς και μετάλλια και νομίσματα. Μεγάλες γλυπτικές συνθέσεις του βρίσκονται σε πολλούς δημόσιους χώρους. Έχει τιμηθεί με βραβεία σε διάφορους διαγωνισμούς που συμμετείχε, με τελευταίο το πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό για ένα γλυπτό στο αεροδρόμιο του Σικάγο. Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής Γλυπτικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Ανακηρύχθηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο τμήμα Πλαστικών Τεχνών.

Το 2009 δημιούργησε το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «Θεόδωρος Παπαγιάννης».

Το 2015 τιμήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

 (Αναλυτικές πληροφορίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τη ζωή και το έργο του Θ. Παπαγιάννη, καθώς και για το μουσείο, μπορεί κανείς να βρει ΕΔΩ)

Θεόδωρο Παπαγιάννη