Ένα σινε… Πραξικόπημα στη Σανταρόζα

Πραξικόπημα
Πέμ, 11/07/2019 - 19:00

Από σήμερα και για τρεις Πέμπτες ο διά “γυμνού οφθαλμού” Κινητός Κινηματογράφος Πατρών 2019 θα βρεθεί και στην «Piazza Santa Rosa» στον Άγιο Διονύσιο.

Στην αποψινή κινηματογραφική πρόταση «Το Πραξικόπημα» του Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Μετά την ήττα του κεμαλικού Λαϊκού Κόμματος στις εκλογές του 1950 η Τουρκία πέρασε σε μια μακρά φάση έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων, οι οποίες κράτησαν μια ολόκληρη δεκαετία και κορυφώθηκαν με την επέμβαση του στρατού στις 27/5/1960. Η εκλεγμένη αλλά διεφθαρμένη και απολυταρχικών μεθόδων κυβέρνηση του Αντάν Μεντερές καθαιρέθηκε (ο ίδιος εκτελέστηκε ένα χρόνο αργότερα) και ο Μεμέτ Ινονού επανήλθε στην εξουσία. Από τότε ο στρατός παρενέβη ενεργά πολλές φορές στην τούρκικη πολιτική πραγματικότητα, άλλοτε επιτυχημένα και άλλοτε όχι, όπως στην περίπτωση του συνταγματάρχη Ταλάτ Αϊντεμίρ, ο οποίος επιχείρησε να καταλάβει βίαια την εξουσία πρώτα τον Φεβρουάριο του 1962 και ύστερα τον Μάιο του 1963.

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Η ταινία «Το Πραξικόπημα» είναι μια ιστορία σύγκρουσης και ενότητας δύο διαφορετικών κομματιών της κοινωνίας, των στρατιωτών και των απλών πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τη ζωή από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες. Λένε ότι, «Η κινητοποίηση στη Δύση κερδίζει την αναμονή στην Ανατολή».

Το χάος και η ιλαροτραγωδία αυτής της δήλωσης είναι ορατά στην Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια. Όταν είχα την ιδέα αυτής της ταινίας, συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη ιστορία για να διηγηθώ όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις που είναι δύσκολο να κατανοηθούν με την πρώτη ματιά. Δεν είχα καμία πρόθεση να διαλέξω πλευρά ή να κρίνω όλα αυτά που συμβαίνουν. Επίσης, δεν είμαι ιστορικός.

Παρόλο που η ιστορία της ταινίας έχει πολλά κοινά με κάποια άλλα πραγματικά γεγονότα, ήθελα να γράψω τη δική μου ιστορία και να προσπαθήσω να ψηλαφήσω το παρελθόν ανεξάρτητα από την επίσημη ή ανεπίσημη ιστορία. Ο σκοπός μου ήταν να εξιστορήσω τα διάφορα παιχνίδια εξουσίας καθώς και την εξέλιξη της ζωής μετά τη διαδικασία της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος χωρίς όμως να αποτελώ υποστηρικτή ή πολέμιό του.

Video

Στην “Piazza Santarosa” θα προβληθούν οι ταινίες:

11/07 – ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ (Anons / The Announcement – Mahmut Fazil Coskun)

18/07  – ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ του Χάφτεϊν Γκούναρ Σίγκουρδσον ( Undir trénu / Under the Tree – Hafsteinn Gunnar Sigurdsson)

25/05 – ΓΙΑ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ συναντήσεις με τον Γιώργο Μανιάτη” του Σταύρου Ψυλλάκη

– Οι προβολές ξεκινούν στις 9 το βράδυ και η ΕΙΣΟΔΟΣ είναι ΕΛΕΥΘΕΡΗ – 

Ανήκουν στον “¨Κινητό Κινηματογράφο Πατρών 2019” και οι διοργανωτές είναι ο “γυμνός οφθαλμός” και η “Piazza Santarosa”.

Η προβολή του “Γιά Χωρίς Λόγους” γίνεται σε συνεργασία με το 21ο Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης.

Η καλλιτεχνική επιμέλεια ανήκει στον Νικόλαο Ε. Καββαδία και η τεχνική στον Νικηφόρο Σπίνο (NS Sound)