Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο

«Οι Μούσες που αγάπησα» του Σάκη Παπαδημητρίου

Σάκης Παπαδημητρίου
Πέμ, 11/07/2019 - 17:27

Με μια μουσικοποιητική παράσταση με τίτλο «Οι Μούσες που αγάπησα», όπου η μελοποιημένη ποίηση του Κ. Παλαμά βρίσκεται σε αντιστικτικό διάλογο με ποιήματα και κείμενα που μαρτυρούν τη σχέση του ποιητή με τη «Γυναίκα-Μούσα», που αποτελεί και ένα από τα κυρίαρχα θέματα της ποίησής του, συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του  Διεθνούς Φεστιβάλ της Πάτρας, απόψε (Πέμπτη 11 Ιουλίου) στις 9.30, στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου στην άνω πόλη.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η καινούργια συνθετική δουλειά του Σάκη Παπαδημητρίου πάνω στην ερωτική ποίηση του Κωστή Παλαμά γίνεται αφορμή και πρόκληση για μια ιδιαίτερη συνεργασία με το καταξιωμένο πατρινό γυναικείο μουσικό σύνολο A Companhia Artistica με υπεύθυνη την πιανίστα Μαρία Νικολοπούλου, ερμηνεύτρια τη σοπράνο Πόλυ Νικολοπούλου, τη Φωτεινή Γεροπούλου στο βιολί, την Ευγενία Κοΐνη στο φλάουτο και την Κωνσταντίνα Σέλληνα στο βιολοντσέλο.

Στην αναζήτηση ενός κοινού μουσικού τόπου συνέβαλε με τις ενορχηστρώσεις της, η ΄Ασπα Παπαδημητρίου, ενώ η συγγραφέας Μαρία Παναγιωτακοπούλου δημιούργησε πάνω σε δικό της κείμενο μια πρωτότυπη μουσική παράσταση καταδεικνύοντας τη σχέση του Παλαμά με τη γυναίκα «Μούσα», που, χαρίζοντάς του την έμπνευση, του συμπαραστάθηκε στον διαρκή αγώνα του με τη φθορά, τον μαρασμό και τον θάνατο.

Μελοποιημένα ποιήματα, εμπλέκονται αντιστικτικά με το κείμενο, που ερμηνεύει ο ηθοποιός Νίκος Παρασκευόπουλος, συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο μουσικοποιητικό αναλόγιο.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Συνθέτης: ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μουσικό Σύνολο: A COMPANHIA ARTISTICA:
Κείμενο-σκηνοθεσία: ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Ενορχηστρώσεις /παρτιτούρες: ΑΣΠΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

A COMPANHIA ARTISTICA
Πόλυ Νικολοπούλου: Σοπράνο
Μαρία Νικολοπούλου: Πιάνο
Φωτεινή Γεροπούλου: Βιολί
Ευγενία Κοΐνη: Φλάουτο
Κωνσταντίνα Σέλληνα: Βιολοντσέλο

 

*Η παράσταση  κάνει την πρώτη της παρουσίαση στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2019, ενώ θα παρουσιαστεί επίσης στις 26 Ιουλίου στην Ερμούπολη Σύρου, στις 22 Αυγούστου στο φεστιβάλ Σύμης και στις 26 Αυγούστου στο θέατρο Ρεματιάς στο Χαλάνδρι.

ΣΥΝΘΕΤΗΣ : ΣΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ: A  COMPANHIA  ARTISTICA:

Κείμενο-σκηνοθεσία:  ΜΑΡΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ενορχηστρώσεις /παρτιτούρες :  ΑΣΠΑ  ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Χορογραφίες :  ΧΟΡΟΠΟΛΙΣ  Γαβριέλα Καραζάνου

A  COMPANHIA  ARTISTICA

Πόλυ Νικολοπούλου:   Σοπράνο

Μαρία Νικολοπούλου:  Πιάνο

Φωτεινή Γεροπούλου:   Βιολί

Ευγενία  Κοΐνη:  Φλάουτο

Κωνσταντίνα Σέλληνα:  Βιολοντσέλο

Ηθοποιοί: Στέλιος Σοφός, Ιωάννα Στεφανάτου

Χορεύει η Βασιλική Ζέρβα

Φωτογραφίες : keylight photography

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ.