Κινητός Κινηματογράφος

«Ο χαφιές» πάει… πλατεία

Χαφιές
Τρί, 25/06/2019 - 19:01

«Ο χαφιές» του Ζαν Πιερ Μελβίλ θα προβληθεί αύριο στις 9 το βράδυ στον πεζόδρομο μπροστά από το καφεμεζεδοποτείον «Το Θρανίο», στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Ο Νικόλαος ε. Καββαδίας υπεύθυνος του «γυμνού οφθαλμού» εξηγεί το σκεπτικό αυτής της προβολής: «Πάντα ήθελα να προβάλλω διά “γυμνού οφθαλμού” και μέσα από τον “Κινητό Κινηματογράφο” μια ταινία του σπουδαίου μάστορα Ζαν – Πιέρ Μελβίλ. Του σκηνοθέτη, που τ’ όνειρό του ήταν: “να γυρίσω ένα έγχρωμο φιλμ σε ασπρόμαυρο, όπου θα υπάρχει μια πολύ μικρή λεπτομέρεια να μας θυμίζει πως στ’ αλήθεια βλέπουμε μια έγχρωμη ταινία”, ενώ από την άλλη ήθελε πρώτα να γίνει αθάνατος και μετά να… πεθάνει!»

Video

Ο χαφιές / Le Doulos (1962)

Ο Μορίς βγαίνει από τη φυλακή καταβεβλημένος, φυσικά και ηθικά. Παρ’ όλα αυτά, σκοτώνει τον κλεπταποδόχο Ζιλμπέρ, για να εκδικηθεί για το φόνο της γυναίκας του. Παίρνει τα χρήματα και τα κοσμήματα που επρόκειτο να παραδώσει ο Ζιλμπέρ στον Νουτετσιό και στον Αρμάν και τα θάβει μαζί με το πιστόλι του σ’ ένα χωράφι. Την επομένη, προετοιμάζει μια διάρρηξη μαζί με τον Ρεμί, στο σπίτι της φίλης του Τερέζ. Ο Σιλιέν, που έχει τη φήμη του χαφιέ της Αστυνομίας τού φέρνει τα απαραίτητα εργαλεία. Ο Σιλιέν, αργότερα, επισκέπτεται την Τερέζ και τη βασανίζει για να μάθει τον τόπο της διάρρηξης...

Ο «Χαφιές» στηρίζεται σε μια πολύπλοκη αστυνομική και ψυχολογική πλοκή, αλλά αυτό είναι το αντίβαρο του πολύ απλού τίτλου. Προαναγγέλλει επίσης, την ακραία μοναξιά του «Σαμουράι».

Ο Ζαν Πιερ Μελβίλ παρουσιάζει αυτή τη ταινία του σαν μια «σαιξπηρική τραγωδία» μιας «ιστορίας για το τέλος μιας φιλίας». Ένα έργο όπου οι χαρακτήρες έχουν δυο όψεις, όπου όλοι είναι στην ουσία «ψεύτικοι».

Παίζουν: Ζαν-Πολ Μπελμοντό, Σερζ Ρεζιανί, Ζαν Ντεζαγί, Φαμπιέν Νταλί, Μισέλ Πικολί.

Την προβολή υποστηρίζει το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος / Πρεσβεία της Γαλλίας στην Ελλάδα.

Χαφιές

Πρόγραμμα προβολών

Το υπόλοιπο πρόγραμμα των προβολών του “Κινητού Κινηματογράφου 2019” στο “Θρανίο” στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Πάτρα έχει ως εξής:

03/7 Αμάντα του Mikhaël Hers (+ Ανθούλα του Γιάννη Μισουρίδη)
10/7 Σούπα μόντο του Likarion Wainaina
17/7 Εξόριστοι Ρομαντικοί του Jonás Trueba (+ Τα καναρίνια του Γιώργου Κυβερνήτη)
24/7 Μια μέρα είδα 10000 Ελέφαντες του Alex Guimerà (+ Απολιθώματα του Πάνου Αρβανιτάκη)

Όλες οι προβολές είναι με ελεύθερη είσοδο και ξεκινούν στις 9 το βράδυ.

Οι προβολές του “Κινητού Κινηματογράφου 2019” πραγματοποιούνται με την υποστήριξη Ινστιτούτων, Πρεσβειών και Φεστιβάλ, όπως η Ισπανική Πρεσβεία και το Ινστιτούτο Θερβάντες, η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Off Side Film Festival και το 21ο Φεστιβάλ Ντοκυμανταίρ Θεσσαλονίκης.

Την τεχνική επιμέλεια των προβολών έχει ο Νικηφόρος Σπίνος – NS Sound. Η αφίσα είναι μία δημιουργία της Μαρίας Σιδεράκη – www.idkon.gr