Τρίτη 21 Μαΐου: Ο Γιασέρ Αραφάτ στην Πάτρα

 Γιασέρ Αραφάτ

Τρίτη 21 Μαΐου 1996 και ώρα 2.00 μ.μ. ανακηρύσσεται στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Πατρών, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών ο Πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής και Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΟΑΠ Γιασέρ Αραφάτ.

«Την ανάγκη ενίσχυσης των μακροχρόνιων δεσμών φιλίας και συνεργασίας ανάμεσα στον ελληνικό και τον παλαιστινιακό λαό επεσήμανε από την Πάτρα ο πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής Γιασέρ Αραφάτ», αναφέρει ο Τάσος Καλός στην «Π» στο ρεπορτάζ του για τον Παλαιστίνιο ηγέτη και το ταξίδι - αστραπή στην αχαϊκή πρωτεύουσα όπου αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, σε ειδική τελετή παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών Αρχών αλλά και του υπουργού Παιδείας Γιώργου Παπανδρέου.

Κάτω από «δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας (δεκάδες Ελληνες αστυνομικοί, αλλά και άνδρες της προσωπικής ασφαλείας του Γ. Αραφάτ είχαν σχηματίσει «ομπρέλα» προστασίας), ο Γιασέρ Αραφάτ υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να συνεργασθεί με το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή για τη διασφάλιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει βοήθεια στον Παλαιστινιακό λαό, ώστε «να μη χάσει την πίστη του στην ειρήνη».

Επίσης ανέφερε ότι ο δοκιμαζόμενος παλαιστινιακός λαός προσβλέπει σε μεγαλύτερες γέφυρες φιλίας με την Ελλάδα. Ακόμη χαρακτήρισε την Πάτρα πόλη της ειρήνης, ενώ τόνισε ότι από το Πανεπιστήμιο Πατρών έχουν αποφοιτήσει εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φοιτητές που αυτή τη στιγμή συμβάλλουν στην οικοδόμηση του νεοσύστατου κράτους που αντιμετωπίζει σωρεία προβλημάτων.

 Γιασέρ Αραφάτ

«Ο δρόμος γι’ αυτό είναι δύσκολος και εσείς οι Έλληνες τo γνωρίζετε πολύ καλά από την κατοχή», είπε. «Ο παλαιστινιακός λαός αγωνίζεται σκληρά για την οικοδόμηση ενός ειρηνικού κράτους με επιβολή του νόμου και της τάξης. Οι εχθροί του όμως έχουν στόχο την επανάληψη της βίας και της τρομοκρατίας. Σήμερα, πληρώνουμε βαρύ τίμημα έναντι αυτών με τη συνολική τιμωρία που έχει επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση με την απαγόρευση εργασίας.

Από τον οικονομικό αποκλεισμό εδώ και τέσσερις μήνες, έχουμε 120.000 ανέργους Παλαιστίνιους και ημερήσια ζημιά έξι εκατομμυρίων δολαρίων.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ειρήνη δοκιμάζεται. Καλώ τη διεθνή κοινότητα και τα ευρωπαϊκά κράτη να προσφέρουν βοήθεια στον παλαιστινιακό λαό, για να μη χάσει την αξιοπιστία του, την ειρήνη».

Ο Γιάσερ Αραφάτ, αφού δήλωσε πως επισκέφθηκε στην Αθήνα το μεγάλο φίλο του, το φίλο ζωής, Ανδρέα Παπανδρέου, για να τον καθησυχάσουν για την πορεία της υγείας του, κατέληξε ευχόμενος με τις θρησκευτικές ρήσεις: «Ειρήνη Υμίν, Έλεος Θεού και Ευλογίες Κυρίου».

 Γιασέρ Αραφάτ

Ο Γ. Παπανδρέου

Τον Παλαιστίνιο ηγέτη συνόδευε στην Πάτρα ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος εξέφρασε το σεβασμό του στους αγώνες του και τόνισε ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας θα συμβάλει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του παλαιστινιακού κράτους.

Ο υπουργός Παιδείας ανήγγειλε ότι θα αυξηθούν οι υποτροφίες σε Παλαιστίνιους φοιτητές από το Ίδρυμα και θα ενισχυθούν εκπαιδευτικά και τεχνικά τους προγράμματα.

«Ο Γιάσερ Αραφάτ» είπε ο κ. Παπανδρέου «ξεκίνησε ως φενταγίν μαχητής του Παλαιστινιακού κινήματος της Φατάχ. Κατόρθωσε παρ’ όλες τις δυσκολίες να συσπειρώσει γύρω του τη μεγάλη πλειοψηφία του Παλαιστινιακού λαού και να κάνει γι’ αυτόν το όνομά του σύμβολο ελπίδας και ελευθερίας.

Οι φάσεις μέσα από τις οποίες πέρασε ο αγώνας του έχουν διάσταση εποποιίας ενός λαού χωρίς πατρίδα που βρίσκεται σήμερα μπροστά στην αρχή της πραγματοποίησης ενός ονείρου. Της δημιουργίας ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού Κράτους.

Επιδεικνύοντας σπάνιες αρετές υπεύθυνου και άξιου ηγέτη, ανέλαβε την πρωτοβουλία, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, να απαλείψει από τον Καταστατικό Χάρτη του Εθνικού Συμβουλίου των Παλαιστινίων τα άρθρα που προέβλεπαν την καταστροφή του Ισραήλ.

Είναι ένα δείγμα της θέλησης και της δύναμης με την οποία προωθεί αυτό που θεωρεί σωστό και καλό για το λαό του και την ανάγκη να ανοίξει ένα νέο ιστορικό κεφάλαιο ειρηνικής συνύπαρξης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων».

«Συγχαίρω το Πανεπιστήμιο Πατρών» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, «που πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει στην Πάτρα τον Γιάσερ Αραφάτ και να τον ανακηρύξει επίτιμο διδάκτορα».

 Γιασέρ Αραφάτ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

Πάνω από εξακόσιοι αστυνομικοί, ένα ελικόπτερο, μία μονάδα των ΕΚΑΜ και όχι μόνο επιστρατεύτηκαν για την επίσκεψη του Γιασέρ Αραφάτ στην Πάτρα. Τα μέτρα που χαρακτηρίστηκαν πρωτοφανή είχαν μετατρέψει το Πανεπιστήμιο και τη γύρω περιοχή σε… απαγορευμένη ζώνη.

«Ο Αραφάτ ήρθε με το προσωπικό του αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Αράξου, το οποίο βρισκόταν και αυτό κάτω από τον ασφυκτικό κλοιό της αστυνομίας. Σε όλη τη διαδρομή και μέχρι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας υπήρχαν αστυφύλακες τοποθετημένοι σε απόσταση 300 μέτρων ο ένας από τον άλλο» γράφει στα «Γ» ο Γ. Καρβουνιάρης και προσθέτει: «Τον Παλαιστίνιο ηγέτη συνόδευαν εκτός από τους άνδρες της προσωπικής του φρουράς -εννέα άτομα που είχαν ουσιαστική όσο και διακριτική παρουσία- μία ομάδα των ΕΚΑΜ και η Κρατική Ασφάλεια της Πάτρας. Συνεχώς το χώρο στον οποίο βρισκόταν -είτε ήταν σε κάποιο σταθερό σημείο είτε εν κινήσει- επιτηρούσε ένα ελικόπτερο της ελληνικής αστυνομίας.

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Παλαιστινιακής Αρχής μετακινήθηκε μέσα σε θωρακισμένη ακόμα και για αντιαρματικά βλήματα Μερσεντές. Τέλος όλοι όσοι μπήκαν στο Πανεπιστήμιο πέρασαν από τη μαγνητική θύρα -είχε μεταφερθεί ειδικά από την Αθήνα- για τον πιθανό εντοπισμό όπλων».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν την έλευση του Αραφάτ η ομάδα εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών -OEM- είχε ελέγξει τρεις φορές το κτίριο του Πανεπιστημίου όπου θα γινόταν η τελετή με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων.

Τα έκτακτα μέτρα έληξαν στις 5.20 το απόγευμα όταν ο Παλαιστίνιος ηγέτης έφυγε με το αεροπλάνο του από το αεροδρόμιο του Αράξου.

 Γιασέρ Αραφάτ