15 Μαΐου 2012: Όταν «έφυγε» ο Άμπετ Χασμάν

Χασμάν
Τετ, 15/05/2019 - 08:00

Ήταν 15 Μαΐου του 2012, ο ιδιαίτερα αγαπητός δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος Άμπετ Χασμάν έφυγε από τη ζωή.

Ο Ιορδανός μαιευτήρας - γυναικολόγος έδωσε «μάχη» με την επάρατη νόσο, ενώ η είδηση για το πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε, είχε κινητοποιήσει το σύνολο των Πατρινών. Δυστυχώς, κατέληξε σε κλινική της Πάτρας, όπου νοσηλευόταν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Χασμάν

Ο Άμπετ Αλέξανδρος Χασμάν γεννήθηκε στο Σαλτ της Ιορδανίας και ανήκε σε πολύτεκνη οικογένεια με 15 παιδιά. Ήρθε στην Ελλάδα για να σπουδάσει στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σπούδαζε και εργαζόταν για να εξοικονομήσει τα απαραίτητα χρήματα για τις σπουδές του. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακά στο Νότινγκαμ της Αγγλίας και από το 1985 εγκαταστάθηκε στην Πάτρα. Ήταν διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, με ειδικότητα γυναικολόγος - μαιευτήρας.

Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με τα κοινά στις δημοτικές εκλογές του 2002. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής (2002 – 2008). Επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος στις εκλογές του 2006 και 2010.

Video

Ο Χασμάν ήταν ο μετανάστης που βίωσε μεγάλες περιπέτειες για να φτάσει στην προσωπική και επαγγελματική καταξίωση, ανατρέποντας με το παράδειγμά του ξεπερασμένες απόψεις και ρατσιστικές φοβίες. Επέλεξε να ζήσει στην Πάτρα συνεισφέροντας στον πολυπολιτισμικό της χαρακτήρα. Ως επιστήμονας κατέκτησε σημαντικές κορυφές και διέπρεψε στον τομέα τις ιατρικής, αφήνοντας το στίγμα του.

Από τη θέση του αντιδημάρχου κοινωνικής πολιτικής και του Προέδρου του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου της Πάτρας κατάφερε να θέσει τις βάσεις για πρωτοποριακές κοινωνικές δομές, που είχαν κατά κύριο λόγο στο επίκεντρο τους αδύναμους, τους μη έχοντες, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, στους οποίους πάντα έδινε το χέρι.

Έγραφε μάλιστα στη σελίδα του στο facebook:

«Δεν γεννήθηκα εδώ. Εγώ διάλεξα την Πάτρα για πατρίδα μου. Γι’ αυτό την αγαπώ τόσο!».

 

Το μεγάλο του «μυστικό»

Χιλιάδες Πατρινών, μικροί και μεγάλοι, βρέθηκαν στην εκκλησία των Αγγέλων στο Α’ Νεκροταφείο Πατρών για να αποχαιρετίσουν τον φίλο τους, τον γιατρό τους, τον δικό τους άνθρωπο.

Εκεί και ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ο οποίος κατά τον επικήδειο που εκφώνησε, αποκάλυψε και το μεγάλο του «μυστικό».

Όπως θα ακούσετε στο βίντεο, ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε στην απόφαση του Άμπετ Χασμάν, στην ηλικία των 57 ετών, να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος, κάτι που έγινε.

«Κάποια μέρα ποὺ περπατούσαμε μαζὶ στὸ δρόμο κάποιος πλησίασε, μᾶς χαιρέτισε καὶ εἶπε σὲ μένα: «Δέσποτα, ὁ Ἄμπετ, πῶς ἔρχεται στὴν Ἐκκλησία καὶ κάνῃ τὸ Σταυρό του, ἀφοῦ δὲν εἶναι Χριστιανός;» Τότε γέλασες, ὅπως κι ἐγώ. Γύρισα καὶ σοῦ εἶπα, «Βρὲ παιδί μου πὲς τὴν ἀλήθεια στὸν κόσμο, εἰδ’ἄλλως νὰ τὴν πῶ ἐγώ,». Ἐσύ μοῦ ἀπάντησες: «Ὄχι Δέσποτα δὲν εἶναι ἡ ὥρα νὰ πῶ τὸ μυστικό μου». Ἀργότερα βεβαίως, ἐσύ τὸ εἶπες κάπου, ὅταν ἐθεώρησες τὴν ὥρα κατάλληλη. Ἐγὼ σεβάστηκα τὴν ἐπιθυμία σου. Τώρα γιὰ ὅσους δὲν τὸ ξέρουν θὰ τὸ πῶ ἐγώ. Πιστεύω ὅτι ἔχω τὴν ἄδειά σου.

«Θέλω Δεσπότη Χρυσόστομε», εἶπες μὲ τὸν δικό σου χαριτωμένο καὶ χαρακτηριστικὸ τρόπο, «νὰ βαπτισθῶ ἀπὸ τὰ χέρια σου». Τὸ παρεκκλήσιο τοῦ Ἄγ. Ἰωάννου τοῦ Θεολόγου τῆς Ἐπισκοπῆς ἔγινε γιὰ σένα οὐρανὸς καὶ ἡ ἱερὰ Κολυμβήθρα, μέσα ἀπὸ τὸ Μυστήριο τοῦ Βαπτίσματος, σοῦ ἔδωσε τὴν νέα κατὰ Χριστὸν ζωή. Εἶπα μέ συγκίνηση: «Βαπτίζεται ὁ δοῦλος τοῦ Θεοῦ Ἀλέξανδρος». Τώρα πιὰ δὲν εἶναι μυστικό» είπε ο Σεβασμιώτατος.

Video

Ένα κείμενο που είχε γράψει ο ίδιος το 2011, παραμένει ως παρακαταθήκη για τον άνθρωπο αυτό, τον άνθρωπο που έβαζε πάνω από όλα τον διπλανό του, τον συμπολίτη του, τον ασθενή, τη ζωή την ίδια:

Ποιος πολιτικός θα αντέξει τη φτώχεια;

Προτείνω να γίνει reality ζωντανά στα κανάλια για πολιτικούς, για να δούμε πώς είναι να ζεις, χωρίς να έχεις όλα τα προβλήματά σου λυμένα.

Το σχέδιο είναι απλό. Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα κοινά οφείλουμε να ζήσουμε μια εβδομάδα σαν άνεργοι, σαν άποροι, σαν γονείς παιδιού με αναπηρία. Μόνο έτσι θα καταλάβουμε πως περνούν οι συμπολίτες μας. Μόνο έτσι θα ευαισθητοποιηθούμε πραγματικά, για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Χωρίς κοστούμι, χωρίς γραβάτα, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς ούτε ένα ευρώ στη τσέπη, για να δούμε ποιος θα αντέξει όχι μία εβδομάδα, αλλά έστω και μια μέρα.

Έτσι είναι αδέλφια, πώς θα νοιώσουμε εμείς, και οι άλλοι παράγοντες που θέλουν να μας διοικήσουν, πώς είναι να μην έχεις να φας.

Και άμα αντέξουν, θα τους βγάλουμε το καπέλο.

Άμπετ Χασμαν.

Χασμάν

Ένα σχεδόν χρόνο μετά το θάνατό του το Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του δημάρχου Πατρέων, Γιάννη Δημαρά, να δοθεί το όνομα του Άμπετ Χασμάν στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ στην οδό Θουκυδίδου, στη Νεάπολη Ζαρουχλεΐκων, ιδιοκτησίας του Δήμου Πατρέων.

Απ’ όλους τους δημοτικούς συμβούλους, τονίστηκε η μεγάλη κοινωνική προσφορά του Άμπετ Χασμάν και το ενδιαφέρον του για το συνάνθρωπο, ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας, καταγωγήςΟ Δήμος Πατρέων, τιμώντας το έργο και την προσφορά του, τον Οκτώβριο του 2013 έδωσε το όνομά του στο Πολυδύναμο Κέντρο Ατόμων με Αναπηρία του Δήμου Πατρέων.