Ερώτηση στην Βουλή

Για την απομάκρυνση αμιάντου από τις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Νεκταρίου Πατρών

Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Νεκταρίου Πατρών

Ερώτηση σχετικά με την απομάκρυνση αμιάντου από τις Εργατικές Κατοικίες του Αγ. Νεκταρίου Πατρών κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Παπαναστάσης έχει ως εξής: 

«Η κατάσταση στις Εργατικές Κατοικίες του Αγίου Νεκταρίου στην Πάτρα είναι εκρηκτική. Στον οικισμό βρίσκονται 86 διώροφες και 29 μονώροφες κατοικίες. Οι στέγες αυτών των 115 κατοικιών είναι από αμίαντο (κατασκευής 1956).

Ύστερα από 65 περίπου χρόνια οι στέγες έχουν υποστεί φθορές απειλώντας την υγεία του λαού της συνοικίας, αλλά και της γύρω περιοχής, αφού ως γνωστό οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου είναι δυνατόν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στους πνεύμονες, καρκίνο, αμιάντωση κλπ.

Διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα έχουν σοβαρές ευθύνες που εδώ και τόσα χρόνια έχουν αφήσει τους κατοίκους με μια υγειονομική βόμβα στα χέρια τους.

Αποτελεί, επίσης, υποκρισία η στάση των τοπικών βουλευτών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ που με Επερωτήσεις τους στην Βουλή συγκαλύπτουν τη στάση των κυβερνήσεων που άξια υπηρετούν και με την ψήφιση του νέου περιβαλλοντικού νομοσχεδίου μεταφέρουν το κόστος της αντικατάστασης των σκεπών στους κατοίκους.

Συνεχίζουν την επικίνδυνη λογική της ατομικής ευθύνης που κορυφώθηκε πρόσφατα την περίοδο της πανδημίας.

Ερωτάται ο Υπουργός:

  • Τι μέτρα θα πάρει για την άμεση απομάκρυνση του αμίαντου από τις εργατικές αυτές κατοικίες χωρίς να μετακυλιστεί το κόστος αυτών των εργασιών στους κατοίκους;

  • Τι μέτρα θα πάρει για την τοποθέτηση νέας ασφαλούς σκεπής σε όλα τα κτίρια με χρηματοδότηση από το κράτος;

  • Τι μέτρα θα πάρει ώστε να εξασφαλιστεί δωρεάν στέγαση σε όλους τους κατοίκους καθ' όλη την περίοδο των εργασιών με ευθύνη του κράτους;».