Στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο

Κουτσούμπας: Ο αγώνας έχει ξεκινήσει

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Αποκαλύπτουμε, παλεύουμε, συζητούμε, για να πείσουμε κι άλλους να μοιραστούμε τον ίδιο αγώνα και τον ίδιο δύσκολο, αλλά μόνο ελπιδοφόρο δρόμο: την πάλη για μία άλλη οργάνωση της οικονομίας και της κοινωνίας, που στο επίκεντρο της θα έχει την εξασφάλιση πραγματικής λαϊκής ευημερίας». Αυτά τόνισε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας το βράδυ της Τρίτης σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο της Πάτρας, στην οποία συμμετείχαν π λήθος κόσμου, εκπρόσωποι δεκάδων φορέων της Πάτρας, σωματείων εργαζομένων και συνταξιούχων, άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών.

Την εκδήλωση άνοιξε η γραμματέας της ΤΟ Αχαΐας, Αγγελική Τσώλου, ενώ ακολούθησαν παρεμβάσεις εκπροσώπων από τους πάνω από 50 φορείς που βρέθηκαν στη σύσκεψη.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δ. Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ν. Καραθανασοπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, ο Δ. Τζαβάρας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, ο δήμαρχος Πάτρας, Κ. Πελετίδης, ο οποίος απηύθυνε και χαιρετισμό.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, «τώρα χρειάζεται όλο και περισσότεροι να κάνουν δικό τους σύνθημα το σύνθημα της σημερινής μας εκδήλωσης: Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι, οι αγρότες της Αχαΐας πλήρωσαν πολλά. Μένουμε δυνατοί, οργανώνουμε την πάλη μας για να μην πληρώσουμε πάλι την κρίση τους». Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο αγώνας έχει ξεκινήσει και το ΚΚΕ είναι, όπως πάντα, στην πρώτη γραμμή, πιο έμπειρο, έτοιμο και μαχητικό».

Στην συνέχεια είπε ότι «είμαστε ήδη μέσα σε μία νέα καπιταλιστική κρίση, η οποία επιταχύνθηκε από την πανδημία, αλλά δεν προκλήθηκε από την πανδημία», προσθέτοντας ότι «είμαστε επίσης μέσα στην πανδημία και δεν χωρά κανένας εφησυχασμός, ούτε όσον αφορά τα μέτρα ατομικής προστασίας, ούτε όσον αφορά την απαίτηση και την διεκδίκηση για πραγματική ενίσχυση του δημόσιου τομέα υγείας».

ΚΚΕ

O χαιρετισμός του δημάρχου

Στη σύσκεψη  χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα ανέφερε: «Θέλουμε με την ευκαιρία που μας δίνεται, να σας ευχαριστήσουμε για τη στήριξη και τη συμπαράστασή σας στους αγώνες και τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής και του λαού της Πάτρας. Στις διεκδικήσεις μας για να πάρουν ανάσα τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων. Να υπάρχει δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα.

Στην πόλη μας καταγράφονται 36.251 άνεργοι, χιλιάδες επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι κατεστραμμένοι. Η φτώχεια απλώνεται παντού, ενώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες. Εμείς εν έτη 2020 μοιράζουμε τρόφιμα και συσσίτια. 15.000 ζουν με το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο πατραϊκός λαός, δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις βουβός, διεκδικεί το δίκιο του, για να έχει δουλειά, να λειτουργεί η πόλη μας, μάχη για ζωή ανθρώπινη. Αγανακτεί που δεν υπάρχουν δομές υγείας, νοσοκομεία στελεχωμένα με την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή, να τον υποστηρίζουν όταν έχει ανάγκη όπως τώρα με την πανδημία.Συμφωνούμε μαζί σας και χαιρόμαστε που φωτίζεται τη ζωή του τόπου με τις πρωτοβουλίες σας, για να βγει ο λαός δυνατός από την πανδημία και να μην πληρώσει ξανά την κρίση που έχει ξεκινήσει».

Οι παρεμβάσεις των φορέων

Ο οικοδόμος Νίκος Σαράντης αναφέρθηκε στη σημασία που έχει αυτή η πρωτοβουλία του ΚΚΕ. Όπως είπε, τη στιγμή που τα άλλα κόμματα συμμετέχουν σε φιέστες και κάθονται στο ίδιο τραπέζι κεκλεισμένων των θυρών με εργοδότες μοιράζοντας την πίτα των επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων, το ΚΚΕ καλεί τους φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος για να συζητήσουν τους προβληματισμούς τους. Αναφέρθηκε διεξοδικά στη δράση του συνδικάτου οικοδόμων για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργατών του κλάδου, κόντρα στην τρομοκρατία εργολάβων και στην αυθαιρεσία τους. «Σ' αυτή τη γραμμή θα συνεχίσουμε, δεν πρόκειται να αφήσουμε εργοδοσία και κυβέρνηση να δημιουργούν γκέτο στους χώρους δουλειάς» τόνισε, προσθέτοντας: «Δηλώνουμε κι απ' αυτό το βήμα ότι είμαστε ακόμα πιο αποφασισμένοι να συνεχίσουμε πιο δυναμικά ... μόνο έτσι θα μπει φρένο στην καταπάτηση των δικαιωμάτων μας, σε αυτό τον αγώνα θέλουμε το ΚΚΕ και είμαστε σίγουροι ότι θα σταθεί στο πλευρό μας όπως έκανε μέχρι τώρα. Το δηλώνουμε καθαρά, δεν πρόκειται να πληρώσουμε πάλι την κρίση τους... Σε αυτό τον αγώνα έχουμε συμπαραστάτη το ΕΚ Πάτρας ... ειδικά αυτές τις μέρες που νομίζουν ότι με νόμους και διατάγματα θα μας απαγορεύσουν να διαδηλώνουμε. Θα πάρουν απάντηση». 

Ο αυτοαπασχολούμενος Κώστας Τηλιγάδης μίλησε για τον καθημερινό αγώνα των αυτοαπασχολούμενων ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν. «Η αδιέξοδη κρίση του καπιταλιστικού συστήματος και η πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις που διαχειρίζονται το σύστημα έχουν την αποκλειστική ευθύνη για τα χιλιάδες λουκέτα που έχουν στείλει αμέτρητους αυτοαπασχολούμενους στο στρατόπεδο της ανεργίας» τόνισε, καταγγέλλοντας πως οι εξαγγελίες της κυβέρνησης περί ενίσχυσης και χρηματοδότησης μόνο ελάχιστους μπορούν να αγγίξουν, και όσοι πήραν κάποια ψίχουλα αυτά εξατμίστηκαν μπροστά στις πόρτες της εφορίας και των άλλων ταμείων. Ειδική αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων υπογραμμίζοντας την ανάγκη να μπλοκαριστεί. «Οι προσπάθειές τους θα πέσουν στο κενό, οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο» επεσήμανε.

Ο Γρηγόρης Συμεωνίδης, αντισμήναρχος ε.α. σημείωσε πως έχει ιδιαίτερη σημασία για όλους τους ένστολους, ότι σε μια συνάντηση φορέων του εργατικού - λαϊκού κινήματος που διοργανώνει το ΚΚΕ με θέμα «την οργάνωση της πάλης για να μην πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση του συστήματος», δίνεται αυτό το βήμα για να εκφραστούν τα εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και τα στρατευμένα παιδιά του λαού. «Οι ένστολοι έχουν τις ίδιες ανάγκες, ανησυχίες, προβλήματα και προβληματισμούς, με τον υπόλοιπο ελληνικό λαό και τη νεολαία. Υφίστανται αυτοί και τα μέλη των οικογενειών τους τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Γι' αυτό και δεν πρέπει τίποτα να τους ξεχωρίζει, να τους εξαιρεί από τα συλλογικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού», υπογράμμισε. Αφού αναφέρθηκε στο πλήγμα που δέχτηκαν τα δικαιώματα των ένστολων τα προηγούμενα χρόνια, επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον του ΚΚΕ για τα προβλήματα τους έχει αποδειχθεί εμπράκτως με τις πάνω από 100 ερωτήσεις της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας στη Βουλή, μέσα στο 2019 και τις πάνω από 50 το 2020.

Ο χειρούργος Κώστας Δραγώτης, διευθυντής ΕΣΥ επισήμανε ότι «το τελευταίο εξάμηνο τα υγειονομικά συστήματα των μητροπόλεων του καπιταλισμού δοκιμάστηκαν αποδεικνύοντας τα σαθρά θεμέλια, το στρεβλό προσανατολισμό και την ανεπάρκειά τους». Το ΕΣΥ παρ' όλες τις ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και σχεδιασμό ανταποκρίθηκε χάρη στο φιλότιμο και την αυτοθυσία των εργαζομένων, «αποδεικνύοντας τη σημασία του δημόσιου χαρακτήρα, όταν οι μεγάλοι επιχειρησιακοί όμιλοι του χώρου κέρδιζαν μόνο αυξήσεις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. Όμως, παρά τα ανέξοδα χειροκροτήματα των κυβερνώντων οι υγειονομικοί συνεχίζουν να εργάζονται με πολλές ελλείψεις. «Ξέχασαν τις υποσχέσεις όταν η κρίση χτυπούσε κόκκινο. Ξέχασαν την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, τους διέφυγαν οι προσλήψεις, οι μονιμοποιήσεις και η μετανάστευση γιατρών και άλλων επιστημόνων στο εξωτερικό, οι εξαντλητικές εφημερίες. Ξέχασαν την μισθολογική αναβάθμιση. Από την άλλη βλέπουμε ένα μεγάλο μέρος της κρατικής ευθύνης να παραχωρείται σε ιδιώτες, τράπεζες, επιχειρηματίες μέσω φιλανθρωπικών ιδρυμάτων που εκτός των άλλων μοιράζουν και μπαξίσια επιλεκτικά» τόνισε ο Κ. Δραγώτσης. Καταλήγοντας ανέφερε πώς οι υγειονομικοί αγωνίζονται για ένα «καθολικά δημόσιο σύστημα Υγείας προσβάσιμο σ' όλους χωρίς διακρίσεις με πρόληψη, θεραπεία και αποκατάσταση, με φροντίδα στη μητέρα και το παιδί, με δωρεάν εμβολιασμούς, προστασία κάθε ευπαθούς ομάδας, με το μάτι στημένο στην εξέλιξη της ιατρικής, όπως τις μεταμοσχεύσεις, τις εξελιγμένες τεχνικές και θεραπείες, την αγωγή υγείας του λαού».

Ο Γιώργος Μαγιάκης, δάσκαλος του Χορευτικού Τμήματος Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Πατρέων, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Εσω - Εξω Αγυιάς και Τερψιθέας αναφέρθηκε στο τελειωτικό πλήγμα «που δέχτηκε την περίοδο αυτή το μαζικό πολιτιστικό κίνημα». Όπως σημείωσε, «με τον όρο μαζικό πολιτιστικό κίνημα αναφέρομαι στους πολιτιστικούς συλλόγους που κατά βάση εκφράζουν συνοικίες και συσπειρώνουν τις πλατιές μάζες. Εν μέσω της υπάρχουσας κατάστασης, κλείσαμε τους χώρους δράσης μας, βγήκαμε εκτός προϋπολογισμού, σταθήκαμε αδύναμοι να στηρίξουμε τα μέλη μας που επλήγησαν οικονομικά από τον κορονοϊό (...). Οι περιορισμοί και οι προϋποθέσεις λειτουργίας δεν μας δίνουν κάποια ελπίδα ότι θα επανέλθουμε σε κανονικό πρόγραμμα». Όπως σημείωσε βέβαια, τα παραπάνω δεν πραγματοποιήθηκαν μέσα σε δύο μήνες. Η πανδημία επιστέγασε μια αντιμετώπιση χρόνων απ' τις κυβερνήσεις.

Η Γωγώ Γαλυφοπούλου, απ' το Λαϊκό Φροντιστήριο που στα πέντε χρόνια λειτουργίας του έχει στηρίξει πάνω από 3.000 μαθητές, σημείωσε ότι αποτελεί αποκούμπι για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για τη στήριξη των παιδιών τους ενώ εκατοντάδες εκπαιδευτικοί προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους. Υπογράμμισε πως μέσω των μαθημάτων προωθείται η κριτική σκέψη και η αφομοίωση της γνώσης για να μπορούν οι μαθητές να τα αξιοποιήσουν στη ζωή ενώ το Λαϊκό Φροντιστήριο προσπαθεί να στηρίξει τις οικογένειές τους και να διαπαιδαγωγήσει τα παιδιά με τις αξίες της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της αγωνιστικής διεκδίκησης, της υπερηφάνειας. Σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι απ' τους μισούς μαθητές δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ μόνο τρεις από τους 67 μαθητές της Γ' Λυκείου είχαν laptop ή tablet με την πλειοψηφία να μην έχει καμιά πρόσβαση, με αποτέλεσμα οι μαθητές να εγκαταλείψουν την προσπάθεια τους. Υπογράμμισε ότι διεκδικήθηκε μέσω του Δήμου να δοθεί δωρεάν εξοπλισμός και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλους τους μαθητές, αίτημα που δεν έγινε δεκτό. Καταλήγοντας τόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το λαϊκό φροντιστήριο για να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολυεπίπεδο ρόλο του.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιπροσωπείες από δεκάδες σωματεία και φορείς:

1. Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Πάτρας, 2. Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, 3. Σωματείο Μετάλλου Ν. Αχαΐας, 4. Σωματείο Εμπορίου & Υπηρεσιών, 5. Σωματείο Νέων Τεχνολογιών & Τηλεπικοινωνιών Ν. Αχαΐας, 6. Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Αχαΐας, 7. Σωματείο εργαζομένων ΟΣΕ, 8. Σωματείο Επαγγελματιών Μουσικών Δ. Ελλάδας, 9. Σωματείο εργαζομένων Ελάς-καν, 10. Σωματείο Εργαζομένων Σκλαβενίτη, 11. Σωματείο Σχολικών Φυλάκων, 12. Σωματείο αποκλειστικών νοσοκόμων Ρίου, 13. Σωματείο Εργαζομένων «Μέριμνας», 14. Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΠ, 15. Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Ν. Αχαΐας, 16. Σωματείο Φαρμάκου Ν. Αχαΐας, 17. Σωματείο εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία Ν. Αχαΐας, 18. Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιγίου, 19. Σύλλογος Υπαλλήλων Δ. Πατρέων, 20. Σωματείο εργαζομένων στην καθαριότητα Δ. Πατρέων, 21. Σωματείο οδηγών - χειριστών Δ. Πατρέων, 22. Σωματείο Σχολικών Τροχονόμων Ν. Αχαΐας, 23. Αντιπροσωπεία του ΔΣ Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας, 24. Παμικρασσιατικός Σύλλογος, 25. Πολιτιστικός Σύλλογος Εξω Αγυιάς, 26. Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Διονυσίου, 27. Πολιτιστικός Σύλλογος Γούβας, 28. Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Αγ. Νεκταρίου, 29. Πολιτιστικός Σύλλογος Ζαβλανίου, 30. Πολιτιστικός Σύλλογος Τέρψης, 31. Πολιτιστικός Σύλλογος Λεύκας, 32. Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Λεύκας, 33. Πολιτιστικός Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Ταραμπούρας, 34. Πολιτιστικός Σύλλογος Ανθούπολης, 35. Πολιτιστικός Σύλλογος Βούντενης, 36. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρόης, 37. Πολιτιστικός Σύλλογος «Παναγία Αλεξιώτισσα», 38. Πολιτιστικός Σύλλογος «Αγιαλεξιώτισσα», 39. Πολιτιστικός Σύλλογος Γηροκομιού, 40. Πολιτιστικός Σύλλογος Περιβόλας, 41. Πολιτιστικός Σύλλογος Ρωμανού, 42. Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος Ντρίνιας», 43. Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ερυμάνθου, 44. Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας, 45. Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Πάτρας, 46. Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπορικών Σωματείων Ν. Αχαΐας, 47. Σωματείο Αρτοποιών, 48. Σωματείο Κρεοπωλών Πάτρας, 49. Σωματείο Περιπτερούχων Πάτρας, 50. Σωματείο Κομμωτών, 51. Σωματείο Υδραυλικών, 52. Σωματείο Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Πάτρας, 53. Σωματείο Βιοτεχνών επεξεργασίας Μετάλλου Πάτρας, 54. Σύνδεσμος Εγκαταστατών Συντηρητών Ανελκυστήρων Πάτρας, 55. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων στην κοινωφελή εργασία του Δήμου Πάτρας.

Στο τέλος της ομιλίας του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ δέχτηκε ως δώρο ένα καλάθι με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα. Παράλληλα αντιπροσωπεία σπουδαστών του ΙΕΚ Δελτα παρέδωσε στον Δ. Κουτσούμπα ψήφισμα με υπογραφές, με το οποίο καταγγέλλουν την αυθαιρεσία του Ινστιτούτου, που ζητάει από τους σπουδαστές να καταβάλλουν δίδακτρα για την περίοδο που το ΙΕΚ βρισκόταν σε αναστολή λειτουργίας λόγω της πανδημίας.

Video