Κυριάκος Μητσοτάκης: Για ακόμη μια φορά… το Πατρινό Καρναβάλι

Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη στρατηγική της κυβέρνησης πριν την έλευση του κορονοϊού, στη γρήγορη λήψη μέτρων» στην Ελλάδα, αλλά και στους τέσσερις λόγους για τους οποίους «στο σοβαρότατο ενδεχόμενο, τη μεγάλη πιθανότητα, να επιστρέψει ο κορονοϊός με κάποιο τρόπο το φθινόπωρο ή τον χειμώνα, θα είμαστε πιο έτοιμοι» αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργος, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στην εκπομπή Synthesis του «ΣΚΑΪ» και στον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, είπε πως «ήταν απολύτως σαφές σε εμένα ότι ο ιός αυτός θα έφτανε και στη χώρα μας και θα έδειχνε τα ίδια χαρακτηριστικά γρήγορης μετάδοσης που έδειξε παντού στον κόσμο. Δεν είχα κανέναν λόγο να πιστεύω ότι θα συμπεριφερόταν διαφορετικά στην Ελλάδα. Είχαμε, επιπροσθέτως, να αντιμετωπίσουμε την ιδιαιτερότητα ότι είχαμε έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό κρεβατιών σε Εντατικές, μία κληρονομιά όχι μόνο της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά της κρίσης συνολικά, κι έναν ηλικιωμένο πληθυσμό. Κατά συνέπεια, η απόφαση ήταν εάν θα κάναμε το lockdown αργά ή γρήγορα. Ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να το κάνουμε γρήγορα, ήταν τελείως προφανές σε εμένα, γιατί θα γινόταν το lockdown, όπως έγινε τελικά σε όλες τις χώρες». Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, οι χώρες που έδρασαν γρήγορα κι αποτελεσματικά, και είχαν τελικά λίγα κρούσματα, θα είναι κι αυτές που θα ανακάμψουν πιο γρήγορα από τις άλλες.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για «γρήγορη λήψη μέτρων» στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε, «όταν πήραμε τη δύσκολη απόφαση να ακυρώσουμε το καρναβάλι στην Πάτρα, γνωρίζοντας ότι η Πάτρα είναι κοντά στην Ιταλία και βλέποντας τι γίνεται στην Ιταλία, δεν είχαμε ακόμα κρούσματα στην Ελλάδα. Και πολλοί έσπευσαν να μας πουν "βιάζεστε, τι είναι αυτά που κάνετε; Θα καταστραφεί η Πάτρα οικονομικά". Αλλά δεν θέλει πολύ, δυο-τρία μεγάλα γεγονότα μαζικής σύναξης κι ο ιός σού ξέφυγε. Αυτό έγινε στην Ιταλία, από δυο-τρία ποδοσφαιρικά ματς, από ένα θέρετρο σκι στην Αυστρία. Και μετά βρέθηκαν χώρες να μη μπορούν πια. Η Ιταλία, όταν εντόπισε το μέγεθος του προβλήματος, ήταν πάρα πολύ αργά για να κάνει οτιδήποτε» παρατήρησε.

Ένα «επιχείρημα» από το… παρελθόν

Στην ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα είχε αναφερθεί μεταξύ άλλων στην ομιλία του στη Βουλή, στις 2 Απριλίου, θέλοντας να καταδείξει την… τόλμη και τη διορατικότητα που επέδειξε η ελληνική Πολιτεία έναντι του κορονοϊού.

Όπως είπε «κινηθήκαμε με διορατικότητα. Θυμάμαι όταν προχωρήσαμε στην ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην Πάτρα. Το κάναμε πριν ακόμη είχαμε το πρώτο κρούσμα στην πατρίδα μας. Προς τιμήν του, ο Δήμαρχος Πατρέων που προέρχεται από το ΚΚΕ, στήριξε αυτή την επιλογή μας και σήμερα οι πολίτες  στην Αχαϊα και στη Δυτική Πελοπόννησο, πιστώθηκαν το αποτέλεσμα του συγκεκριμένου μέτρου, αν και τότε δεν συνετίστηκαν απόλυτα».