Ζάγκρεμπ: Ξεκάθαρο μήνυμα Μητσοτάκη στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό

Απάντηση Άγκυρα

Από το βήμα του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό / προσφυγικό λέγοντας πως οφείλει να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί.

Παράλληλα απάντησε στην απίστευτη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζοντας «έχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα».

Παράλληλα ανέφερε πως η Ελλάδα έχει φτάσει πλέον στα όρια της με το προσφυγικό. «Όμως φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Από την άλλη πάντως σημειώνεται πως ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η Τουρκία εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά κατέστησε σαφές πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να εκβιαστεί με αυτό το θέμα. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο».