Ομιλία του Κ. Καραμανλή στο City για τις προκλήσεις του μέλλοντος

κ καραμανλης

Σε έναν κόσμο λιγότερο προβλέψιμο και περισσότερο αβέβαιο, σε ένα άστατο διεθνές σκηνικό με συνεχείς ανακατατάξεις στους συσχετισμούς δυνάμεων, τα εργαλεία του παρελθόντος δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του μέλλοντος, για αυτό είναι επείγον για τις κυβερνήσεις να επανεκτιμήσουν τις προοπτικές, να δώσουν προσοχή στις ανάγκες των πολιτών και να θέσουν τις προτεραιότητές τους. Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, από το Λονδίνο, όπου ήταν ο κεντρικός ομιλητής της 9ης διετούς συνάντησης του City του Λονδίνου.

Η 9η διετής συνάντηση (6-8 Νοεμβρίου), διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Ναυτιλίας, Εμπορίου και Οικονομίας «Κώστας Γραμμένος» (που λειτουργεί από το 1983 στην Επιχειρηματική Σχολή Cass του πανεπιστημίου City του Λονδίνου) με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 35 ετών λειτουργίας του. Η διετής συνάντηση αποτελεί μία πλατφόρμα διαλόγου ανάμεσα σε ηγετικές προσωπικότητες του κόσμου, και αποτελεί πλέον ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της βρετανικής πρωτεύουσας.

Στη φετινή θεματική με τον τίτλο «Αυτός ο κόσμος αλλάζει», συμμετέχουν δεκάδες ομιλητές από τον κόσμο της ναυτιλίας, των επιχειρήσεων, της πολιτικής, των τραπεζών, ακαδημαϊκοί, διπλωμάτες, ενώ υποστηρίζεται από το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος».

Ο κ.Καραμανλής, στην επί το πλείστον ακαδημαϊκή ομιλία του, αναφέρθηκε σε μία σειρά από παγκόσμιες προκλήσεις, που διαμορφώνουν ένα διεθνές σκηνικό αβέβαιο και άστατο, που θέτει μία σειρά από απαιτητικές προκλήσεις, στις οποίες καλούνται να λειτουργήσουν όλες οι χώρες, αντιμετωπίζοντας μετασχηματισμούς και ανακατατάξεις δυνάμεων. «Συμβαίνουν πράγματα που δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν λίγα χρόνια, όπως το Βrexit. Πριν λίγο καιρό δεν θα μπορούσαμε να δούμε την ΕΕ χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο, ούτε το Ηνωμένο Βασίλειο ως μη μέλος της ΕΕ» είπε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα και εξέφρασε την ελπίδα, οι δύο πλευρές να διατηρήσουν στενούς δεσμούς και συνεργασία, προς όφελος όλων, όποια και να είναι η έκβαση του θέματος.

Ο πρώην πρωθυπουργός, διαπίστωσε ότι δημιουργείται ένας πολύ-πολικός κόσμος, όπου οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να επιβληθούν και η ΕΕ αδυνατεί να αναλάβει διεθνή ρόλο, «αφήνοντας χώρο σε άλλους παίκτες να αναπληρώσουν ή να εκμεταλλευτούν το κενό» όπως η Κίνα, η Ρωσία και μικρότερες χώρες όπως το Ιράν και η Τουρκία, που θέλουν να ενισχύσουν την επιρροή στην περιοχή τους. Συγκεκριμένα για την Τουρκία, είπε: «Η μονομερής στρατιωτική δράση της στη Συρία υπονομεύει περισσότερο την αστάθεια στην περιοχή και βάζει σε κίνδυνο την πρόοδο που επετεύχθη για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους. Συνδυασμένη με την προσέγγιση εκφοβισμού στην Κύπρο, η Τουρκία δείχνει ότι γίνεται μια ρεβιοζιονιστική χώρα, με αλλά λόγια ένας πιθανός ταραχοποιός στην ευρύτερη περιοχή. Η συμπεριφορά της στο Αιγαίο ενισχύει περισσότερο αυτή την αντίληψη».

Αναφερόμενος στο παγκόσμιο εμπόριο, είπε, ότι οι εμπορικοί πόλεμοι αποτελούν άλλον ένα παράγοντα αβεβαιότητας, και στις μέρες μας βιώνονται κυρίως από τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ, προκαλώντας ανησυχία για πιθανή κλιμάκωση. «Στο πιο ακραίο σενάριο που οι ΗΠΑ εγκαταλείψουν τον ΠΟΕ, η επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να επιδεινωθεί σε σημείο που μπορεί να σημάνει το τέλος του παιχνιδιού της παγκοσμιοποίησης» προειδοποίησε. Πρόσθεσε ότι η κλιμάκωση επιβολής δασμών δεν οδηγεί σε νικητές, αφού οι εμπορικοί πόλεμοι πιέζουν την οικονομική ανάπτυξη προς όλους τους εμπλεκόμενους και προκαλούν την παγκόσμια ύφεση. «Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ιδιαίτερα, δεν αντέχουν έναν εμπορικό πόλεμο, καθώς και οι δυο οικονομίες επιβραδύνουν. Ενα ακόμη χτύπημα θα αποδεικνύονταν ισχυρό» είπε.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, ο κ.Καραμανλής, υπογράμμισε ότι αν και οι νότιες χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο βάρος των ροών, ωστόσο μέχρι σήμερα η ΕΕ δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια συναινετική και αποτελεσματική πολιτική. Ταυτόχρονα ζήτησε τη λήψη άμεσων μέτρων για τον επιμερισμό του βάρους που δέχονται ιδιαίτερα η Ελλάδα και η Ιταλία. «Σίγουρα υπάρχει ανθρωπιστική διάσταση στο πρόβλημα, σε ότι αφορά την υποστήριξη και αλληλεγγύη που πρέπει να επιδείξουν οι κοινωνίες μας, προς τους ανθρώπους που βρίσκονται σε μεγάλη ανάγκη. Από την άλλη κατανοούμε ότι υπάρχει ένα όριο που δεν μπορεί να ξεπεραστεί, θέματα κοινωνικής συνοχής, πολιτικής σταθερότητας, πολιτιστικής ταυτότητας προβληματίζουν και πιθανώς θα γίνονται πιο οξεία στα επόμενα χρόνια» είπε και πρόσθεσε: «Οι αριθμοί ανθρώπων που φτάνουν προσθέτουν τεράστιο βάρος στην ικανότητα των υπαρχόντων συστημάτων ασύλου, για να απορροφήσουν τέτοια μεγέθη και να προσφέρουν τρόφιμα, στέγη, υγεία, ασφάλεια και επίσης έχουν ξεπεράσει τα αποθέματα κάποιων ευρωπαϊκών χωρών, ειδικά της Ελλάδας και της Ιταλίας. Πρέπει να ληφθούν μέτρα επειγόντως για τον επιμερισμό του βάρους, μετακινώντας αυτούς που αναζητούν άσυλο και βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη». Ο πρώην πρωθυπουργός, επεσήμανε την ανάγκη καλύτερου ελέγχου των συνόρων, αποτελεσματικότερης εφαρμογής των συμφωνιών επαναπατρισμού, και διαχείριση της μετανάστευσης μέσω ασφαλών οδών, αλλά και υποχρέωση της Τουρκίας να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.