Κυρ. Μητσοτάκης: Υιοθετήθηκε από την ΕΕ η θέση μας για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής, δήλωσε ότι ήταν ένα Συμβούλιο με μια εξαιρετικά πυκνή ατζέντα, με ζητήματα που αφορούν και την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή και την πατρίδα μας.

Για το Brexit, ανέφερε ότι όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την απόφαση που ελήφθη, «είναι ξεκάθαρο ότι μετά από 2,5 χρόνια εντατικών διαπραγματεύσεων, είναι πολύ θετικό που επιτυγχάνεται συμφωνία» σημείωσε.

«Υπήρξε ικανοποίηση, ανακούφιση και θλίψη καθώς η πλειοψηφία των ευρωπαϊκών κρατών δεν επιθυμούσαν αυτή την εξέλιξη» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι «ο σκοπός ήταν να δρομολογηθεί το διαζύγιο με ικανοποιητικούς όρους και για τα δύο μέρη» και αναφέρθηκε στην συναίνεση του Ιρλανδού πρωθυπουργού.

«Ελπίζω η βρετανική Βουλή να επικυρώσει τη συμφωνία ώστε να μην ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να έχουμε εγκρίνει τη συμφωνία στα ευρωπαϊκά όργανα και να μη γίνεται αποδεκτή από το βρετανικό Κοινοβούλιο», προσέθεσε.

Για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα μας προσήλθε με ξεκάθαρη θέση, η οποία απηχεί και την πλειοψηφία των κρατών μελών της ΕΕ. «Το συνολικό επίπεδο των διαθέσιμων πόρων δεν μπορεί να κινηθεί κάτω από την πρόταση της Επιτροπής. Οποιαδήποτε υποχώρηση θα σήμαινε εκπτώσεις στη φιλόδοξη ατζέντα που έχει θέσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη πενταετία», τόνισε. «Ο πήχης που ετέθη αποτελεί τη θέση αφετηρίας της πατρίδας μας και της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ», συνέχισε ενώ ανέφερε ότι υπάρχουν τεχνικά ζητήματα που συνδέουν τη χρηματοδότηση με παραμέτρους που έχουν σχέση με το κράτος δικαίου, τις περιβαλλοντικές στρατηγικές και άλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δύσκολη διαπραγμάτευση με αποκλίνουσες απόψεις και τόνισε: «Αν η Ευρώπη θέλει να παίξει ουσιαστικό, οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο θα πρέπει αυτό να συνοδεύεται από τους κατάλληλους πόρους».

Ειδικά για την ΚΑΠ, είπε ότι βεβαίως χρειάζονται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και στον Πυλώνα 1 και στον Πυλώνα 2 αλλά «δεν θα δεχθούμε μείωση πόρων».

Σχετικά με την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «πετύχαμε να ενσωματώσουμε απόλυτα τις ελληνικές θέσεις στα κείμενα των συμπερασμάτων». Είπε ότι υπάρχει ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης στη Συρία και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός. Συμπλήρωσε ότι λαμβάνουμε υπόψη τη συμφωνία της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και πως η ΕΕ τοποθετείται με αυστηρότητα καθώς αυτή η επέμβαση είναι προβληματική σε πολλά επίπεδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι στο σημείο 8 των συμπερασμάτων προστέθηκε, μετά από επιτακτική δική μας παρέμβαση, η αναφορά ότι η ΕΕ υποστηρίζει χώρες όπως η Ελλάδα που οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προκλήσεις ως αποτέλεσμα της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

«Πρόκειται για αναγνώριση του γεγονότος ότι η διαχείριση αυτού του θέματος δεν μπορεί να επαφίεται μόνο στην Ελλάδα. Επανέλαβα την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού, ζητώντας ευρωπαϊκή στήριξη και αλληλεγγύη. Ζήτησα και την εκπόνηση ενός σχεδίου Β στην περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές που δεν είναι διαχειρίσιμες».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ομόφωνη καταδίκη των Ευρωπαίων ηγετών για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Είπε ότι επικυρώθηκαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών και προσδιορίστηκε το πλαίσιο των κυρώσεων σε πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται.

«Εκεί που δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε, δυστυχώς, ήταν στη διεύρυνση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Το ζήτημα παραπέμπεται για το 2020. Δεν κατέστη εφικτό να δώσουμε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων», συνέχισε και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πάντα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έχουμε θέσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Για τη Βόρεια Μακεδονία αφορά στην απόλυτη συμμόρφωση με τη συμφωνία των Πρεσπών. Μεταφέρω τους προβληματισμούς για τις πτυχές αυτής της συμφωνίας και γιατί τη θεωρούμε προβληματική. Από τη στιγμή όμως που έχει κυρωθεί είμαστε υποχρεωμένοι να την εφαρμόσουμε».

Σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τη διαχείριση του προσφυγικού, είπε ότι είναι ανοικτός σε οποιαδήποτε καλοπροαίρετη κριτική και ότι είναι ο τελευταίος που θα επέρριπτε ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση ως άλλοθι για ενδεχόμενες αδυναμίες της δική του κυβέρνησης. «Γνωρίζετε, όμως, τους αριθμούς. Ήταν δραματική η αύξηση των ροών. Κινηθήκαμε γρήγορα και με συγκεκριμένο σχέδιο το οποίο λαμβάνει και νομοθετική υπόσταση», προσέθεσε ενώ αναφέρθηκε στο θέμα του ασύλου.

«Όποιος δεν δικαιούται άσυλο να επιστρέφει γρήγορα στην Τουρκία. Είχαν έρθει 50.000 και είχαν επιστρέψει 2.000. Παίρνουμε αποφάσεις και για την αποσυμφόρηση των νησιών. Θα κάνουμε όσο το δυνατόν πιο δίκαιο επιμερισμό με προτεραιότητα στις ευάλωτες ομάδες. Μεριμνήσαμε για τα ασυνόδευτα ανήλικα. Σε όλο αυτό δεν βρήκαμε στρωμένο χαλί. Κατανοώ ότι το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις. Είμαι σίγουρος ότι η κοινωνία καταλαβαίνει ότι το θέμα είναι μεγαλύτερο από την Ελλάδα και βλέπει μια κυβέρνηση με άλλη πολίτικη αντιμετώπισης από την προηγουμένη. Δεν υπάρχει κανένας Έλληνας που θα περίμενε να έχουμε δώσει οριστική λύση σε τρεις μήνες», υπογράμμισε.

Και απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα λαμβάνει οικονομική υποστήριξη. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο οικονομικό είναι ευρύτερο, είναι θεσμικό. Συμφώνησε και η νέα πρόεδρος της Επιτροπής ότι θα πρέπει να θέσουμε σε αναμόρφωση το σύστημα του Δουβλίνου και του μηχανισμού ασύλου.