Αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες - Πώς και πού ψηφίζουμε στην Αχαΐα

εκλογες

Η αντίστροφη μέτρηση για τις αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές έχει ξεκινήσει.

Στις κάλπες προσέρχονται αύριο 282.910 εκλογείς στην Αχαΐα, εκ των οποίων περίπου 170.000 μόνο στην Πάτρα προκειμένου να ψηφίσουν για τις νέες αρχές στους Δήμους, την Περιφέρεια και στις ευρωεκλογές.

Στα σχολεία της Πάτρας, οι τάξεις έχουν αδειάσει από θρανία και έχουν μετατραπεί από την Παρασκευή το πρωί σε εκλογικά κέντρα. Συνεργεία των δήμων και εθελοντές δουλεύουν πυρετωδώς, στήνοντας παραβάν και μεταφέροντας τους σάκους με τα ψηφοδέλτια.

Το αργότερο μέχρι σήμερα Σάββατο, θα πρέπει να έχουν παραδοθεί στους δικαστικούς αντιπροσώπους οι εκλογικοί σάκοι με όλο το αναγκαίο υλικό για τις τετραπλές εκλογές της Κυριακής 26 Μαΐου.

Φτάνοντας στα εκλογικά τμήματα, σε αυτές τις εκλογές οι κάλπες θα φέρουν ενημερωτικές πινακίδες με διαφορετικά χρώματα, για να διακρίνονται.

> Για τις ευρωεκλογές 2019: Αφίσα μωβ απόχρωσης

> Για τις περιφερειακές 2019: Αφίσα γαλάζιας απόχρωσης

> Για τις δημοτικές 2019: Αφίσα κίτρινης απόχρωσης

> Για τις κοινοτικές 2019: Αφίσα πορτοκαλί απόχρωσης

Πώς και πού ψηφίζουμε την Κυριακή

Οι εκλογείς θα ψηφίζουν σε δύο εκλογικά τμήματα, Α’ και Β’. Στο Δήμο Πατρέων τα εκλογικά τμήματα ανέρχονται σε 670. Στο πρώτο (Α’) εκλογικό τμήμα θα τοποθετηθούν οι κάλπες για Περιφερειακές εκλογές και για Ευρωεκλογές και στο δεύτερο (Β) θα τοποθετηθούν οι κάλπες για Δημοτικές και Κοινοτικές εκλογές. Για την διευκόλυνση των εκλογέων έχει γίνει προσπάθεια ώστε οι αίθουσες που θα χρησιμοποιηθούν για κάθε εκλογικό τμήμα Α΄ και Β΄ να είναι συνεχόμενες.

Μάθε που ψηφίζεις

Στην ιστοσελίδα Μάθε πού ψηφίζεις  οι εκλογείς μπορούν να βρουν το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.  Αντίστοιχη ενημέρωση μπορούν οι ψηφοφόροι να λάβουν από τις σχετικές υπηρεσίες του οικείου Δήμου. Γενικές πληροφορίες για τις εκλογές παρέχει η σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο σταυρός

Στις ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Μπορείτε να βάλετε από 1 έως 4 σταυρούς.

Στις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ: Στο Δήμο Πατρέων

-στην εκλογική περιφέρεια Πατρών από 1 έως 3 σταυρούς και μέχρι  1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες,

-στην εκλογική περιφέρεια Παραλίας έως 1 σταυρό και έως 1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες

-στην εκλογική περιφέρεια Μεσσάτιδας έως 1 σταυρό και έως 1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες

-στην εκλογική περιφέρεια Ρίου έως 3 σταυρούς και έως 1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες

-στην εκλογική περιφέρεια Βραχνεΐκων έως 1 σταυρό και έως 1 σταυρό στις λοιπές εκλογικές περιφέρειες.

ΣΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ: Μπορείτε να βάλετε από 1 έως 4 σταυρούς.

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης

Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Οι ψηφοφόροι μπορούν να βρουν όλες τις πληροφορίες για τη σταυροδοσία στην Περιφέρεια-Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο-Δημοτική Ενότητα, καθώς και των Κοινοτήτων στην εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών . Επιλέγουν μια περιοχή πάνω στο χάρτη για να δουν τις σχετικές εκλογικές πληροφορίες.

Επίσης, μπορούν να ενημερωθούν σχετικά από τον οικείο Δήμο, καθώς και από τις εφορευτικές επιτροπές κατά την ημέρα ψηφοφορίας.