Λόγω σεισμικής δραστηριότητας

Αναστάτωση στην Ανδραβίδα και κλειστά σχολεία - Τοποθετείται σεισμογράφος

σεισμοί

Με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και του Δημάρχου Ανδραβίδας Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ τα σχολεία του Δήμου όλων των βαθμίδων παρέμειναν κλειστά σήμερα Τετάρτη 15/5/2019 προκειμένου να πραγματοποιηθούν έλεγχοι από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου για τυχόν ζημιές στα κτίρια. Το ίδιο έγινε και στα σχολεία του Πηνειού με το σκεπτικό του προληπτικού ελέγχου των κτιρίων.

Μετά τις νέες σεισμικές δονήσεις εκδόθηκε πριν από λίγο και νέα ανακοίνωση από το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης ότι τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν και αύριο κλειστά.

Ανησυχία προκάλεσε στους κατοίκους του Κάμπου η έντονη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στην περιοχή της Ανδραβίδας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη νύχτα υπήρξε μπαράζ  σεισμικών δονήσεων μικρών σχετικά μεγεθών, με μικρό ωστόσο εστιακό βάθος που τις έκανε ιδιαίτερα αισθητές.

Εξάλλου, ζημιές περιορισμένου ευτυχώς βαθμού έχουν αφήσει πίσω τους, οι επανειλημμένες σεισμικές δονήσεις της τάξεως των 4 ρίχτερ, που σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ηλεία.

Από το σεισμό των 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκαν ζημιές στις περιοχές Κορακοχωρίου και Λεβεντοχωρίου στο Κατάκολο, ενώ χθες από το σεισμό των 4,1 ρίχτερ, υπήρξαν ζημιές στην Ανδραβίδα.

Οι καταστηματάρχες βρήκαν σε αρκετές περιπτώσεις τα εμπορεύματά τους σκορπισμένα στο πάτωμα ή στα ράφια, ρωγμές σε σπίτια και καταστήματα και σε μια περίπτωση πτώση βράχου μετά τα 4,7 Ρίχτερ από το βουνό του Κατακόλου σε αυλή σπιτιού.

Από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έγινε γνωστό ότι στην περιοχή καταφθάνει κλιμάκιο με επικεφαλής τον σεισμολόγο Γεράσιμο Χουλιάρα για να εγκαταστήσει δίκτυο σεισμογράφων.

Την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας για τους σεισμούς της Ηλείας  και ότι το φαινόμενο θα συνεχισθεί για ένα  ακόμη μικρό χρονικό διάστημα, εξέφρασε ο πρόεδρος του Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμιος Λέκκας στο ραδιόφωνο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Σχετική είναι και η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Δήμο Ανδραβίδας - Κυλλήνης:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Μετά από συνεχείς επικοινωνίες και ενημερώσεις που είχαμε με τον Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών κ. Γεράσιμο Χουλιάρα , αποφασίστηκε και έλθει στην Ανδραβίδα ειδικό επιστημονικό κλιμάκιο από την Αθήνα το οποίο και θα εγκαταστήσει επιπλέον δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή για να παρακολουθεί από κοντά το φαινόμενο και να ενημερώνει τους πολίτες.

Το κλιμάκιο θα φτάσει στην Ανδραβίδα στις 5.30 το απόγευμα περίπου και στη συνέχεια σε συνεργασία με το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης θα εγκατασταθούν οι νέοι σεισμογράφοι για να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Για ό,τι νεώτερο θα υπάρχουν ενημερώσεις. Ο Δήμος Ανδραβίδας Κυλλήνης είναι πάντα κοντά στους Δημότες του και φροντίζει για την ασφάλεια και την προστασία τους.

Έχουν ελεγχθεί τα σχολεία από μηχανικούς του Δήμου και κάποια σπίτια και είμαστε σε αναμονή. Ο μηχανισμός του Δήμου είμαι σε επιφυλακή ήδη από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι δονήσεις και με συνεχείς συσκέψεις παρακολουθούμε από κοντά το μείζον και πρωτόγνωρο για την περιοχή μας αυτό ζήτημα.

Σεισμογράφος στον Δήμο Ανδραβιδας – Κυλλήνης

Η εγκατάσταση σεισμογράφου ξεκίνησε πριν λίγο από τον Π. Αργυράκη, απεσταλμένο του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ναμπίλ Ιωσήφ Μοράντ και τον Περιφερειάρχη Α. Κατσιφάρα, με τους οποίους είμαι σε συνεχή επαφή, ανέφερε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.