Πάτρα: Πολυετείς καθείρξεις για ληστείες και κλοπές

δικατήρια Πάτρας

Βαρύτατες ποινές καθείρξεων επέβαλε το απόγευμα της Τρίτης 26 Μαρτίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών σε δέκα κατηγορούμενους, τους οποίους καταδίκασε για τη διάπραξη σωρείας ληστειών και κλοπών που είχαν γίνει στα τέλη του 2017 σε Ζάκυνθο, Αχαΐα και Αττική.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο προέβη στην έκδοση της απόφασής του, μετά από αρκετές συνεδριάσεις που απαιτήθηκαν καθώς η υπόθεση ήταν πολύπλοκη. Στο εδώλιο κάθισαν συνολικά δεκατέσσερις κατηγορούμενοι, εκ των οποίων οι οκτώ είχαν κριθεί προφυλακιστέοι μετά τη σύλληψή τους τον Νοέμβριο του 2017 σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις σε Αθήνα, Πάτρα και Ζάκυνθο, από την Ασφάλεια Πατρών.

Από αυτούς οι έξι καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις, από 14 έως 51 έτη, οι τέσσερις σε ποινές φυλακίσεως από 4 έτη έως 10 μήνες, ενώ πέντε αθωώθηκαν. Να σημειωθεί ότι η αρχική κατηγορία περί σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, μετετράπη και υποβαθμίστηκε σε ένωση σε συμμορία, όμως αυτό δεν άλλαξε κάτι ως προς το μέγεθος των ποινών, αφού και τα άλλα εγκλήματα για τα οποία καταδικάστηκαν οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων, ήταν εξίσου σοβαρά.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι δύο ομάδες δρούσαν ως συγκοινωνούντα δοχεία και επέλεγαν ως θύματά τους κυρίως ηλικιωμένους, τους οποίους λήστευαν απειλώντας τους με μαχαίρια και όπλα κι ασκώντας σε βάρος τους σωματική βία.

Αρκεί να αναφερθεί ότι οι περισσότεροι κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών και ληστειών, από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.

Οι δράστες φορώντας κουκούλες τύπου «full face» και γάντια, ακινητοποιούσαν τα θύματά τους, με την απειλή όπλων και τη χρήση σωματικής βίας και τους αφαιρούσαν χρήματα, κοσμήματα, χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες και ηλεκτρονικές συσκευές. Θύμα τους, είχε πέσει μέχρι και ο μαροκινός

πρέσβης, στο Ψυχικό στα τέλη του 2017.

Συνολικά, καταδικάστηκαν για οκτώ ληστείες και έντεκα κλοπές με λεία άνω των 150.000 ευρώ.

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ

Οι συνολικές ποινές που εξέδωσε το δικαστήριο είναι οι εξής:

1ος: Κάθειρξη 24 ετών και 4 μήνες φυλάκιση, χωρίς αναστολή μέχρι την έφεση και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επί 5ετία.

2ος: Κάθειρξη 24 ετών και 18 μήνες φυλάκιση, χωρίς αναστολή μέχρι την έφεση και αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων επί 5ετία.

3ος: Κάθειρξη 51 ετών (εκτιτέα τα 25 έτη) και 18 μήνες φυλάκιση χωρίς αναστολή, 5ετής αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

4ος: Ποινή φυλάκισης 10 μηνών, την οποία μετέτρεψε σε χρηματική ποινή.

5ος:Κάθειρξη 15 ετών και φυλάκιση 19 μηνών χωρίς αναστολή, 5ετής αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

6ος: Κάθειρξη 31 ετών (εκτιτέα τα 25 έτη) και 18 μήνες φυλάκιση, χρηματική ποινή ύψους 2.500 ευρώ, χωρίς αναστολή, 5ετής αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

7ος: Φυλάκιση 3 ετών και 3 μηνών και 10 ημερών, με αναστολή επί 3ετία.

8ος: Φυλάκιση 4 ετών με αναστολή μέχρι την έφεση με τον όρο εμφάνισης στο Αστυνομικό Τμήμα το 1ο πενθήμερο κάθε μήνα.

13ος: Φυλάκιση 3 ετών και χρηματική ποινή ύψους 2.500 ευρώ, την οποία μετέτρεψε εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ ημερησίως.

15ος: Κάθειρξη 14 ετών χωρίς αναστολή μέχρι την έφεση (διώκεται).

 

ΑΘΩΟΙ ΟΙ ΠΕΝΤΕ

Το Δικαστήριο αθώωσε τους πέντε από τους κατηγορούμενους (9ο, 10ο, 11ο, 12ο, 14ο), ανάμεσά τους και μια γυναίκα με το μωρό της αγκαλιά, η οποία είναι σύζυγος ενός εκ των καταδικασθέντων και είχε προφυλακιστεί για απλή συνέργεια. Από την αρχή της δίκης το αρμόδιο Συμβούλιο, είχε αποφασίσει να αφεθεί ελεύθερη και τελικά το Δικαστήριο την αθώωσε.