Σωματείο εργαζομένων «Ο Ιπποκράτης»: Επικίνδυνες… διπλοβάρδιες στον «Άγιο Ανδρέα»

Σωματείο Εργαζομένων Γ. Ν. Πατρών «Ο Ιπποκράτης»

Με επιστολή του το Σωματείο Εργαζομένων «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ» του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» κάνει γνωστό ότι υγειονομικό προσωπικό υποχρεώνεται να εργάζεται στην πρωινή βάρδια μέχρι τις 4.00 το απόγευμα, όπως στα χειρουργεία, στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, στην ΜΧΘΠ και όχι μόνον, ενώ σε αλλά τμήματα υποχρεώνεται να εργάζεται συνεχόμενη... διπλοβάρδια.

Σε μία περίοδο που τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται, οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο της Πάτρας, το οποίο έχει και τμήμα για περιστατικά SARS-CoV-2, έβγαλαν κραυγή αγωνίας για την οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκονται σε σχέση με τις ελλείψεις στο προσωπικό.

Η εφεύρεση δεν είναι καινούρια αλλά όπως φαίνεται εφαρμόζεται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα. Όπου υπάρχει κενό σε προσωπικό, οι υπάρχοντες εργαζόμενοι καλούνται να κάνουν διπλοβάρδιες «για να στηρίξουν το σύστημα».

Στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Σε ό,τι αφορά τα προγράμματα υπηρεσίας, τα οποία βάσει των κείμενων διατάξεων είναι συγκεκριμένα και απαραβίαστα (7-3, 3-11, 11-7), με λύπη μας διαπιστώνουμε αυτά να καταστρατηγούνται. 

     Υπάρχουν τμήματα όπου οι Συνάδελφοι υποχρεώνονται να εργάζονται στην πρωινή βάρδια μέχρι τις 4 και πλέον το απόγευμα, όπως στα χειρουργεία στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, την ΜΧΘΠ και όχι μόνον, αλλά και τμήματα όπου για διάφορους λόγους οι Συνάδελφοι υποχρεώνονται να εργάζονται συνεχόμενη διπλοβάρδια, γεγονότα ανεπίτρεπτα - απαράδεκτα και σαφώς παράνομα και επικίνδυνα: 

  - Στα χειρουργεία μία από τις συνέπειες της μη τήρησης και εφαρμογής του κανονισμού λειτουργίας είναι η ανεπίτρεπτη απασχόληση των Τραυματιοφορέων και μετά την λήξη του πρωινού ωραρίου τους και μάλιστα μέχρι τις 4, ακόμη και μέχρι τις 6 το απόγευμα, γεγονός απαράδεκτο και μη σύννομο που σαφώς θα πρέπει άμεσα να πάρει τέλος.

 - Η απουσία κανόνων λειτουργίας επιβάλλουν την καταστρατήγηση του ωραρίου στα ΤΕΙ και την ΜΧΘΠ, όπου οι εκεί συνάδελφοι Εργαζόμενοι αρκετά συχνά καλούνται να εργαστούν μέχρι τις 4 το απόγευμα ίσως και παραπάνω. Πρακτικές και τακτικές που δυστυχώς παίρνουν τον χαρακτήρα της μόνιμης υποχρέωσης, που σαφώς εξοργίζουν τους εκεί Συναδέλφους μας και όπως αντιλαμβάνεστε αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί και θα πρέπει άμεσα να πάρει τέλος. 

    Γι΄ αυτές λοιπόν τις περιπτώσεις που δεν είναι και οι μόνες, ΖΗΤΑΜΕ την ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΣ για την ΑΥΣΤΗΡΗ ΤΗΡΗΣΗ του ωραρίου και βεβαίως την κίνηση των διαδικασιών θέσπισης κανόνων λειτουργίας των τμημάτων και υπηρεσιών - Ιατρών και Εργαζόμενων, με προτεραιότητα τα προαναφερόμενα τμήματα, όπου δυστυχώς ισοπεδώνονται οι κείμενες διατάξεις, τις οποίες είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε και να εφαρμόζουμε άπαντες.