Πρώτο εισαγόμενο κρούσμα

Πάτρα: Ο κορονοϊός είναι ΕΔΩ

Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών

Στα τρία ανέρχονται τα επισήμως καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στην Αχαΐα, την Κυριακή.

Το τρίτο κρούσμα είναι εισαγόμενο. Πρόκειται για Γερμανό 49 ετών που εισήλθε με την οικογένειά του στη χώρα μας για διακοπές, μέσω του λιμανιού της Πάτρας, όπου και υπεβλήθη σε τεστ για τον Covid-19. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στο λιμάνι της Πάτρας διενεργούνται από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, προκειμένου να υπάρχει έλεγχος στους εισερχόμενους στην χώρα μας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν, πως είναι θετικός στον κορονοϊό ενώ ήδη είχε αναχωρήσει για τον προορισμό του αλλά είχε δώσει στοιχεία επαφής. Λόγω της κλινικής του κατάστασης όμως, δεν κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο και πλέον φιλοξενείται σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Αναστάτωση είχε προκληθεί και στο πανεπιστήμιο, όταν ο έος ιός διαγνώστηκε σε φοιτήτρια -σε ασυμπτωματική εκδοχή. Ενδιαμέσως είχε επαφές με ανεξακρίβωτο αριθμό προσώπων του κύκλου της, εν αγνοία της. Για το λόγο αυτό δόθηκαν οδηγίες για απολυμάνσεις, ενώ θα υπάρξει εμπεριστατωμένος έλεγχος στο περιβάλλον της.

Ένα ακόμη ασυμπτωματικό κρούσμα που εντοπίστηκε, τελεί υπό έλεγχο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο.

Η κατάσταση του 70χρονου Πατρινού επιχειρηματία που νοσηλεύεται στο ΠΓΝΠ φαίνεται πως επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε σε μονάδα ΜΕΘ. Νόσησε και η σύζυγός του που εισήχθη και αυτή στο νοσοκομείο. Συμπτώματα ίωσης εμφανίζει, σύμφωνα με πληροφορίες, και η κόρη του ζεύγους που προσήλθε στο ΠΓΝΠ και έκανε τεστ, ωστόσο έχει τεθεί σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύεται από προχθές το απόγευμα ένας 50χρονος Πατρινός. Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι υπάλληλος σε υπηρεσία Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου της πόλης, για αυτό λόγω των εκτεταμένων επαφών που είχε, επεκτείνεται η έρευνα ιχνηλάτησης, αφού πέραν των συναδέλφων του υπήρχε συναλλαγή κοινού με την υπηρεσία. Μάλιστα, είναι πιθανό να αποφασιστεί απολύμανση στην υπηρεσία, ακόμα και σήμερα. Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η σύζυγος του 50χρονου είναι ελεύθερη επαγγελματίας και αυτός είναι ένα επιπλέον λόγος για την εκτεταμένη ιχνηλάτηση, η οποία όμως καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη.

Η πόλη φαίνεται να μπαίνει σε κλοιό

«Καλλιεργούμε τις συνθήκες δημιουργίας μιας βόμβας που αν δεν πάρουμε αμέσως τα απαραίτητα μέτρα θα εκραγεί στην πόλη μας », δήλωσε στην εφημερίδα «Γνώμη» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Δ/ντής του Τμήματος Λοιμωξιολογίας του ΠΓΝΠ και νεοεκλεγείς αντιπρύτανης Μάρκος Μαραγκός, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τα νέα κρούσματα που εντοπίζονται στην Πάτρα.

Ο καθηγητής εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένος, γιατί όπως επεσήμανε στην «Γ», αρχίζει και διευρύνεται το πεδίο της ιχνηλάτησης επαφών των ασθενών. «Η πόλη φαίνεται να μπαίνει σε κλοιό αν δεν ληφθούν αυτή τη στιγμή μέτρα, τίθεται θέμα ζωτικής σημασίας ή μάλλον θέμα ζωής και θανάτου. Είναι προφανές ότι αρχίζει να γίνεται δύσκολη η ανίχνευση των επαφών των ασθενών όταν αυτοί είτε ως επιχειρηματίες, είτε ως υπάλληλοι, είτε ως πρόσωπα που λόγω της ιδιότητας τους έχουν εκτεταμένο δίκτυο επαφών, νοσούν. Επιβάλλεται άμεσα η χρήση μάσκας, η απαρέγκλιτη τήρηση των αποστάσεων και βεβαίως η τήρηση των κανόνων προσωπικής υγιεινής, αλλιώς θα μετατρέψουμε την πόλη μας σε «ναρκοπέδιο». Είναι θέμα προσωπικής ευθύνης και είμαστε υπόλογοι έναντι των συνανθρώπων μας. Πρέπει να διατηρήσουμε ότι με τόσον αγώνα πετύχαμε. Η Δημόσια Υγεία είναι χρέος».