Εξετάζεται το ενδεχόμενο εμπρησμών

Ηλεία: Περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή από τις φωτιές

πυρκαγιά

Το ενδεχόμενο εμπρησμών εξετάζουν Πυροσβεστική και ΕΛ.ΑΣ. μετά από τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει στην Ηλεία, τις τελευταίες ημέρες, μ’ ένα μεγάλο πύρινο μέτωπο να ξεσπά στην τοπική κοινότητα Κλινδιά καίγοντας μεγάλη αγροτοδασική έκταση, δυο μικρότερης έκτασης στην περιοχή Κακοταρίου Αρχαίας Ολυμπίας το βράδυ όπου κατασβήστηκε άμεσα και στην περιοχή Καλυβάκια Κρεστένων όπου ξέσπασε σε κοντινή απόσταση από σπίτια αλλά τέθηκε άμεσα υπό έλεγχο πριν υπάρξει κίνδυνος να καούν και το βράδυ στην περιοχή Κακοτάρι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τρίτη που ξέσπασε την Κυριακή, εκδηλώθηκε το βράδυ σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλυβάκια, του δήμου Ανδρίτσαινας - Κρεστένων. Η δεύτερη φωτιά ξέσπασε στις 4 το απόγευμα, κοντά στο χωριό Πανόπουλο, καίγοντας δασική έκταση. Η τρίτη πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι στην Ωλένη.

Επικεφαλής στο έργο κατάσβεσης ήταν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Επιχειρήσεων Δυτ. Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος που ήρθε εσπευσμένα στο νομό, έχοντας στο πλάι του το διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη και το διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηλείας Βασίλη Σολδάτο. Σημαντική παρουσία στο μέτωπο είχαν οι αστυνομικές αρχές, που βοηθούσαν στην ομαλή κίνηση των πυροσβεστικών οχημάτων στα σημεία που χρειαζόταν. Επικεφαλής για ακόμα μια φορά ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηλείας Παναγιώτης Μάνδαλος, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Μαρτζάκλη.

Στην περιοχή βρίσκεται ήδη μεικτό κλιμάκιο, προκειμένου να διερευνήσει τις φωτιές που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε διάστημα λίγων ωρών, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ. Η στιγμή που ξέσπασαν οι πυρκαγιές, όταν δηλαδή έπνεαν ισχυροί άνεμοι, η απόσταση αλλά και ο αριθμός δημιουργούν ερωτήματα για τα αίτια.

Με τεράστια περιβαλλοντική και οικονομική καταστροφή ισοδυναμεί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή στο Γραμματικό Λαντζοΐου και έφτασε ως το Χελιδόνι και το Πουρνάρι, αφήνοντας πίσω πάνω από 3.000 στρέμματα καμένης γης, εκ των οποίων τα 2.500 ήταν αναγεννημένη δασική έκταση από τις φωτιές του 1998 και του 2007, και τα 500 στρέμματα αγροτικές εκτάσεις –κυρίως ελαιόδεντρα και σταφίδες- κρίσιμες για το αγροτικό εισόδημα των κατοίκων της περιοχής.

Τις τελευταίες ημέρες έχουν ξεσπάσει φωτιές στην περιοχή Γραμματικό Πύργου Ηλείας, στον Λασιώνα και στην Ωλένη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, με ισχυρές δυνάμεις να βρίσκονται στο σημείο. Το βράδυ της Κυριακής, δε, ξέσπασε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Καλυβάκια, του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.