Μητρόπολη Πατρών: Πένθιμες καμπάνες και Παράκληση για την Αγιά Σοφιά

Μητρόπολη Πατρών

Πένθιμα θα χτυπούν οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη ισλαμική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά της μετατροπή της σε τζαμί με απόφαση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Με εντολή του Σεβασμιώτατου, θα κτυπήσουν πένθιμα οι καμπάνες των εκκλησιών στην Πάτρα

από τις 8.00 έως τις 8.15,

από τις 9.00 έως τις 9.15 και
από τις 10.00 έως 10.15 το πρωί.
Την ώρα της τελετής στην Κωνσταντινούπολη οι καμπάνες στην Πάτρα θα κτυπήσουν πένθιμα από τις 11.00 έως τη 1.00 το μεσημέρι και το απόγευμα κατά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο ναό, θα ηχήσουν πάλι πένθιμα οι καμπάνες, από τις 6.00 το απόγευμα έως τις 8.00 το βράδυ.
Οι σημαίες των Ναών και υπηρεσιών και φιλόπτωχων της Μητροπόλεως θα κυματίζουν αύριο μεσίστιες ενώ στις 12.00 το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Χρυσόστομος θα τελέσει Παράκληση προς την Παναγία την Ελευθερώτρια του Γένους μας, με την συμμετοχή των κληρικών της Ι.Μ.

Στην Ιερά Μονή του Προφήτου Ηλιού Πατρών, όπου τέλεσε τη Θεία Λειτουργία επί τη εορτή του μεγάλου Προφήτου, ο μητροπολίτης μίλησε στα πλήθη των προσκυνητών, για την τραγωδία της Κύπρου, όταν τα Τουρκικά στρατεύματα το 1974 εισήλθαν στη Μεγαλόνησο και σκόρπισαν τον πόνο, τον θάνατο και τον όλεθρο, καταπατώντας κάθε διεθνή συνθήκη και κάθε έννοια δικαίου.

«Μετέτρεψαν Εκκλησίες σε στάβλους» είπε ο ιεράρχης, «εσύλησαν θησαυρούς αιώνων, δημιούργησαν στρατιές προσφύγων και αγνοουμένων και εκατόμβες νεκρών. Και όλα αυτά με την ανοχή των ισχυρών της γης!».

Σε συγκινησιακή ατμόσφαιρα, ο μητροπολίτης τόνισε ότι το ίδιο γίνεται και σήμερα με την Αγία Σοφία, με τη Μεγάλη Εκκλησιά της Ρωμηοσύνης, με το μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Πάλι οι ισχυροί της γης σιωπούν με περισσή υποκρισία και αναισχυντία για τη μεγάλη καταστροφή. Δεν αντέχουν δυστυχώς τη λάμψη και την ακτινοβολία της Αγίας Σοφίας, της Ρωμηοσύνης, της Ορθοδοξίας.

Λυπούμεθα βαθύτατα για την κατάντια και τον ξεπεσμό τους και υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας για το μεγάλο ανοσιούργημα, το μεγάλο έγκλημα που συντελείται από τους αδίστακτους και μισαλλόδοξους γείτονές μας» υπογράμμισε ο μητροπολίτης Πατρών.

Κάλεσε τον κλήρο και τους πιστούς στο Ναό του Αγίου Ανδρέου την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020, την ώρα που θα βεβηλώνεται ο Ναός της του Θεού Σοφίας της Κωνσταντινουπόλεως, ως αντίδραση στην προπαγανδιστική φιέστα Ερντογάν για την Αγία Σοφία.

«Δεν λησμονούμε. Δεν αμνηστεύουμε. Είμαστε έτοιμοι για να υπερασπιστούμε τα ιερά και τα όσια του Γένους μας. Αυτό είναι το χρέος μας. Καιρός να διορθώσουμε τα λάθη μας. Ο Θεός Βοηθός μας. Ζει Κύριος ο Θεός…! Εκείνος γνωρίζει…. Ας είναι ευλογημένον το Όνομά Του…».

«ΠΕΝΘΙΜΕΣ ΚΑΜΠΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΠΑΤΡΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Μέ ἐγκύκλιό του πρός τόν Ἱερό Κλῆρο καί τόν Πατραϊκό Λαό, ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρῶν κ.κ. Χρυσόστομος ἐνημερώνει ὃτι τήν Παρασκευή 24 Ἰουλίου 2020 κατά τήν ὣρα πού θά βεβηλώνεται ὁ Ναός τῆς τοῦ Θεοῦ Σοφίας τῆς Κωνσταντινουπόλεως, τήν ὣρα πού θά ὑβρίζονται γιά μιά ἀκόμα φορά τά ἱερά καί τά ὃσια τοῦ Γένους μας, ἀπό τούς ἀπογόνους τῶν βαρβάρων κατακτητῶν τῆς Βασιλίδος τῶν πόλεων, ἐκείνη τήν ὣρα θά τελεσθῇ ἡ Ἱερά Παράκληση πρός τήν Παναγία μας τήν Ἐλευθερώτρια τοῦ Γένους μας, στόν Ἱερό Ναό τοῦ Ἁγίου Ἀποστόλου Ἀνδρέου Πατρῶν μέ τήν συμμετοχή συνόλου τοῦ Ἱεροῦ Κλήρου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Παράλληλα θά ἠχοῦν πένθιμα οἱ καμπάνες ὃλων τῶν Ἐκκλησιῶν τῆς πόλεως τῶν Πατρῶν καί ὃλων τῶν Ἱερῶν Ναῶν τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Ὃλα αὐτά σημειώνει ὁ Σεβασμιώτατος, σέ ἒνδειξη βαθυτάτης ὀδύνης καί ἂλγους ψυχῆς καί διαμαρτυρίας γιά τό ἀνοσιούργημα τό ὁποῖο ἐπιτελεῖται εἰς βάρος τῆς ὀρθοδόξου πίστεως, τοῦ Ἑλληνισμοῦ καί τῆς παγκόσμιας πολιτιστικῆς κληρονομιᾶς.

Ἲσως ἀκούοντες τίς πένθιμες καμπάνες στήν Πατρίδα μας ἀφυπνισθοῦν ὑπνώσουσες συνειδήσεις καί ἀντιληφθοῦν ὃτι πρέπει νά ἐγερθοῦμε ἐκ τοῦ ὓπνου καί τῆς ραστώνης τῶν τελευταίων δεκαετιῶν, πού μέσα ἀπό κλῖμα ἐνδοτισμοῦ καί παραχάραξης τῆς ἱστορίας, βρεθήκαμε πρό ἀπροόπτων καταστάσεων καί, μή γένοιτο, ἳσως ἒχομε καί χειρότερα.

Ὃμως ἲσως καί ἡ Εὐρώπη μέσα ἀπ’ ὃλες αὐτές τίς ἀντιδράσεις Ἑλλήνων καί ξένων, ἀλλά καί οἱ «δυνατοί» καί «μεγάλοι» τῆς γῆς, ἀντιληφθοῦν τί σημαίνει τουρκική προκλητικότητα διαχρονικά καί προσβολή τῶν ἱερῶν καί τῶν ὁσίων τῶν ἂλλων Λαῶν καί τῶν πολιτιστικῶν τους συμβόλων, ἀπό τήν γείτονα χώρα».