Συλλαλητήριο κατά του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων

Συλλαλητήριο

Συγκέντρωση και πορεία κατά του νομοσχεδίου για τον περιορισμό των διαδηλώσεων διοργανώνεται την Πέμπτη 9 Ιουλίου στις 8.00 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο της Πάτρας, στην πλατεία Όλγας,με τη συμμετοχή δεκάδων σωματείων και οργανώσεων, με κεντρικό σύνθημα «Αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά. Όχι στην απαγόρευση των διαδηλώσεων».

Σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου της Πάτρας για την αποψινή διαδήλωση μεταξύ άλλων τονίζονται τα εξής:

«Ξεκαθαρίζουμε στην κυβέρνηση και στις εργοδοτικές ενώσεις ότι οι εργάτες θα συνεχίσουν να διαδηλώνουν πιο μαζικά και αποφασιστικά. Είναι ο μόνος δρόμος για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση που δεχόμαστε καθημερινά, για το δικαίωμα στην εργασία, στην αξιοπρέπεια, στο δικαίωμα για να ζούμε χωρίς τους εκμεταλλευτές που σκορπούν φτώχεια, δυστυχία, πολέμους.

Οι εμπνευστές αυτού του τερατουργήματος να γνωρίζουν πως το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να κάνει πίσω! Οι εργαζόμενοι θα κουρελιάσουν και αυτό το νομοσχέδιο, θα ματαιώσουν στην πράξη κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να τους βάλει φίμωτρο, να μετατρέψουν τους εργασιακούς χώρους σε γκέτο και την αντίσταση σε ποινικό αδίκημα.

Να βάλλουν καλά στο μυαλό τους ότι δε θα ζητάμε άδεια από τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους για να διαδηλώνουμε απέναντι τους.

Καλούμε τους εργαζόμενους της πόλης μας και τα συνδικάτα τους, το λαό της Πάτρας και όλους τους μαζικούς φορείς, τους αυτοαπασχολούμενους, τη νεολαία και τους συλλόγους της να καταδικάσουν το νομοσχέδιο έκτρωμα και να πάρουν μαζικά μέρος στο συλλαλητήριο στις 9 Ιούλη στις 8μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Οι αγώνες δε μπαίνουν στο γύψο!

Δεν θα επιτρέψουμε για κανένα λόγο και με κανένα πρόσχημα να μπει σε γύψο το δικαίωμά μας να διαδηλώνουμε κατά των αντιλαϊκών μέτρων.»

Στο αποψινό συλλαλητήριο στην Πάτρα συμμετέχει και η δημοτική Αρχή. Μάλιστα, το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατο ψήφισμά του χαρακτηρίζει ως «κατάπτυστο» το νομοσχέδιο και ζητά την άμεση απόσυρσή του.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου: «Το Δημοτικό Συμβούλιο, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και τις κινητοποιήσεις των φορέων τους, ενάντια στο νομοσχέδιο και την κατάργηση του στην πράξη.

Θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 9 Ιούλη. Η φωνή των εργαζομένων και του λαού, δεν φιμώνεται. Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο.

Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει».

Ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πατρέων, που συνεδρίασε το απόγευμα της Δευτέρας εκτάκτως (μέσω τηλεδιάσκεψης), με μοναδικό θέμα το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις συγκεντρώσεις και τις διαδηλώσεις ενέκρινε το εξής ψήφισμα:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, κατέθεσε στην Βουλή για ψήφιση, νομοσχέδιο που αφορά τις συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις και γενικότερα τις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Πρόκειται για κατάπτυστο νομοσχέδιο, που βάζει στο στόχαστρο κάθε λαϊκή διαμαρτυρία.

Που προσπαθεί να «βάλει στον γύψο» το δικαίωμα στις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, για το οποίο χύθηκαν ποταμοί αίματος.

Το νομοσχέδιο αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα των μέτρων της κρατικής τρομοκρατίας, του αυταρχισμού και της καταστολής, που προώθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο κρίνεται αναγκαία και απαραίτητη γιατί το νομοσχέδιο προβλέπει διατάξεις που περιορίζουν και καταργούν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού.

Στο Νομοσχέδιο, προβλέπονται μεταξύ άλλων:

> «Ο οργανωτής της διαδήλωσης οφείλει να γνωστοποιήσει στην κατά τόπο αστυνομία ή λιμενική αρχή την πρόθεσή του να καλέσει το ευρύ κοινό σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση. Η γνωστοποίηση περιλαμβάνει τα στοιχεία ταυτότητας κι επικοινωνίας του οργανωτή (φυσικό πρόσωπο), τον ακριβή τόπο, το χρόνο έναρξης, λήξης, το σκοπό και το δρομολόγιο της διαδήλωσης». (άρθρο 3)

> Ο οργανωτής της συγκέντρωσης «συνεργάζεται άμεσα με την αρμόδια αστυνομική αρχή και ιδίως με τον Αστυνομικό Διαμεσολαβητή (σύνδεσμος μεταξύ διαδηλωτών και κράτους) και συμμορφώνεται στις υποδείξεις του παρέχοντας συνδρομή στην τήρηση της τάξης». (άρθρο 4)

> Αν η κινητοποίηση (πορεία, συγκέντρωση, διαδήλωση) δεν γνωστοποιηθεί «η αστυνομική αρχή δύναται να προβεί στη διάλυσης της ανωτέρω συνάθροισης…» (άρθρα 3 και 9). Επιπλέον, «επικείμενη δημόσια συνάθροιση μπορεί να απαγορεύεται (κι αν ακόμα έχει γνωστοποιηθεί), αν επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια ή απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής». (άρθρο 8)

Ανάγεται σε ιδιώνυμο η συμμετοχή σε διαδήλωση, αφού:

> «Οσοι συμμετέχουν σε δημόσια υπαίθρια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευτεί τιμωρούνται με φυλάκιση από ένα (1) έως δύο (2) έτη». (άρθρο 14)

> «Ο οργανωτής δημόσιας συνάθροισης ευθύνεται για την αποζημίωση όσων υπέστησαν βλάβη της ζωής και της ιδιοκτησίας τους... » Με τη διάταξη αυτή ενορχηστρώνεται κι ανοίγει ο δρόμος για εκτεταμένες προβοκάτσιες. (άρθρο 14)

> Για την απαγόρευση λαμβάνεται υπόψη και ο αριθμός των διαδηλωτών και η δυνατότητα της αστυνομίας για αλλαγή δρομολογίου ή τόπου συγκέντρωσης. (άρθρο 7, παρ. 4)

> «Εξουσιοδοτείται ο υπουργός δημόσιας τάξης να ρυθμίζει τα περί διάλυσης των συγκεντρώσεων» κατά το δοκούν και με συνοπτικές διαδικασίες. (άρθρο 15).

Απαιτούμε:

> Να αποσυρθεί τώρα το κατάπτυστο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις.

Το δημοτικό συμβούλιο, στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας και τις κινητοποιήσεις των φορέων τους, ενάντια στο νομοσχέδιο και την κατάργηση του στην πράξη .

Θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, στις 9 Ιούλη.

> Η φωνή των εργαζομένων και του λαού, δεν φιμώνεται.

> Οι αγώνες δεν μπαίνουν στο γύψο.

> Η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν θα περάσει».