Κινητοποίηση αγροτών σε Περιφέρεια και γραφεία του ΕΛΓΑ

αγρότες

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και στα γραφεία του ΕΛΓΑ στην Πάτρα πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης αγρότες της Αχαΐας και της Ηλείας.

Εξάλλου, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων (Ο.Α.Σ.) Αιτωλοακαρνανίας διοργάνωσε παράσταση διαμαρτυρίας στο κατάστημα του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.

Συντονιζόμενοι με το κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για να δοθεί απάντηση στη χρόνια εφαρμοζόμενη πολιτική που ξεκληρίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους και υλοποιώντας αποφάσεις των διοικητικών τους συμβουλίων, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», Ωλενίας και Ερυμάνθου από την Αχαΐα, καθώς και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας προχώρησαν στη χτεσινή κινητοποίηση, όπου τέθηκε το θέμα αλλαγής του κανονισμού λειτουργίας του. Το προηγούμενο διάστημα, άλλωστε, είχαν προηγηθεί παραστάσεις διαμαρτυρίας σε φορείς των τριών νομών της Περιφέρειας, καθώς και περιοδείες και συσκέψεις σε χωριά των περιοχών.

Μεταξύ των αιτημάτων που έθεσαν στην παράσταση στον περιφερειάρχη ήταν:

  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες, κτηνοτρόφους και θα είναι φθηνά για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχάνων, αναφερόμενοι ιδιαίτερα στην αρνητική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε μια σειρά προϊόντα όπως η πατάτα και το καρπούζι.
  • Άμεση αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Καταγγέλθηκε επίσης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τις διαδηλώσεις, σημειώνοντας πως κινείται σε νέα αντιδραστική κατεύθυνση. Επισημάνθηκε ότι το αγροτικό κίνημα έχει «πείρα» όχι μόνο από τις παλαιότερες διώξεις εναντίον του, αλλά και πώς να το καταργήσει με οργανωμένη απειθαρχία στην πράξη.

Στην παράσταση που πραγματοποιήθηκε εν συνεχεία στον ΕΛΓΑ, τέθηκε το θέμα αλλαγής του κανονισμού του Οργανισμού ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια.

Τονίστηκε η καθυστέρηση που έχει υπάρξει στην καταβολή αποζημιώσεων ακόμη και από ορισμένες περιπτώσεις πυρκαγιών του 2017 σε περιοχές της Δυτικής Αχαΐας, όπου οι παραγωγοί εντάχθηκαν στα ΠΣΕΑ και από τότε έως και σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί.