Καθολικό προσκύνημα στις… παραλίες

θαλάσσιο μπάνιο

Δεν ήταν λίγοι οι Πατρινοί που από το πρωί της Κυριακής ξεχύθηκαν στους δρόμους με προορισμό τις κοντινές παραλίες στο παράλιο μέτωπο της πόλης. Σύμμαχός τους το κύμα καύσωνα που εμφανίστηκε εδώ και λίγες μέρες στη χώρα μας.

Μόλις μία εβδομάδα κατάφεραν να… συγκρατηθούν οι λουόμενοι στις ελεύθερες παραλίες. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, που ήταν και το πρώτο χωρίς περιορισμούς μετακινήσεων, οι Πατρινοί ξεχύθηκαν στις παραλίες, με την πλειοψηφία να τηρεί τις αποστάσεις ασφαλείας. Με τις πολύ υψηλές -για την εποχή- θερμοκρασίες να συνεχίζονται, άνθρωποι κάθε ηλικίας έσπευσαν σε κοντινές και μακρινές παραλίες του Πατραϊκού.

Πρωταγωνίστρια το διήμερο ήταν η Καλόγρια. Με δεδομένο ότι ο ανατολικός άνεμος την ευνοεί, ο πολύς κόσμος την προτίμησε. Ήταν μία από τις παραλίες όπου παρατηρήθηκαν «ασφυκτικά» φαινόμενα και δεν μπορούσε να «κυκλοφορήσει» ούτε ο… κορονοϊός από το αδιαχώρητο.

Γεμάτες και οι παραλίες της Αιγιάλειας όπου το αεράκι τις έκανε περισσότερο φιλικές.

Το πρόβλημα που δεν απασχόλησε όσο έπρεπε τις Αρχές ήταν ότι με θερμοκρασίες 35 και 36ο σαν τις χθεσινές, η έκθεση στον ήλιο χωρίς ομπρέλα ήταν μαρτυρική.

Στην ευρύτερη περιοχή της Πάτρας, κόσμο αρκετό συγκέντρωσαν η κοντινή Πλαζ, τα Βραχνέικα, ο Ψαθόπυργος, ο Άγιος Βασίλειος και τα Αραχωβίτικα.

Αποφυγή στενής επαφής εντός και εκτός θάλασσας

Λόγω συνωστισμού, πρακτικά δεν ήταν δυνατόν να τηρηθούν οι ενδεικνυόμενες αποστάσεις. Όμως ο κόσμος έδειξε διάθεση να σεβαστεί το «πνεύμα» των μέτρων. Δεν παρατηρήθηκαν χοντροκομμένες καταστρατηγήσεις. Πρακτικά, η «αποστασιοποίηση» μέχρι ένα σημείο μπορεί να λειτουργήσει.

Με τη χαλάρωση των μέτρων και την άνοδο της θερμοκρασίας, η εξόρμηση για λίγη δροσιά καθίσταται απαραίτητη. Ο ιός είναι αρκετά ευαίσθητος σε περιβαλλοντικές συνθήκες, σε υψηλές θερμοκρασίες και στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου δεν θα επιβιώνει για περισσότερο από λίγα λεπτά. Η στενή επαφή είναι που ενέχει τον κίνδυνο μετάδοσης του νέου κορονοϊού και όχι οι παραλίες.

Πρέπει να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των ομπρελών, ενώ χρειάζεται προσοχή και στα αντικείμενα, που θα μοιράζονται μεταξύ τους οι λουόμενοι.

Ο κόσμος που νοσεί με συμπτώματα αναπνευστικού δεν πρέπει να πηγαίνει στη θάλασσα, ούτε να κυκλοφορεί και ο κόσμος θα πρέπει να αποφεύγει να πηγαίνει μαζικά στις παραλίες και να προτιμά να έχει τις δικές του ξαπλώστρες.

Εξάλλου, ο ιός είναι πολύ ευαίσθητο στο χλώριο γι’ αυτό και τα κοινά απολυμαντικά που έχουμε στο σπίτι, βασίζονται στη χλωρίνη και σκοτώνουν τον ιό. Αλλά και στις πισίνες ο κόσμος πρέπει να προσέχει από το συνωστισμό, για να προσθέσει πως οι  πισίνες δεν είναι επικίνδυνες από το νερό, αλλά από το συνωστισμό.