Αντιδράσεις για το κλείσιμο της φοιτητικής εστίας λόγω κορονοϊού

Πανεπιστήμιο Πατρών

Η απόφαση για αναστολή λειτουργίας των φοιτητικών εστιών, στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορονοϊό, έβαλε στο στόχαστρο 25 φοιτητών την πρύτανι του Πανεπιστημίου Πατρών, η οποία δέχτηκε λεκτική και σωματική βία, όπως η ίδια υποστηρίζει.

Με βάση τη σχετική απόφαση απαιτείται εκκένωση των εστιών για λόγους πρόληψης, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων που ελήφθησαν σε όλη τη χώρα.

Εν μέσω απαγόρευσης της κυκλοφορίας και ακύρωσης δρομολογίων, οι φοιτητές, που στην πλειονότητά τους προέρχονται από ευάλωτες οικονομικά ομάδες ή από το εξωτερικό, θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα δωμάτιά τους άρον άρον και να γυρίσουν, όσοι μπορούν ή έχουν κατοικία, στον τόπο καταγωγής τους.

Σε ανακοίνωσή της η Πρύτανις του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου αναφέρει ότι «υπήρξε πρόβλεψη για ορισμένες ομάδες (π.χ. αλλοδαποί φοιτητές), οι οποίοι διαμένουν στην εστία και δεν μπορούν να φύγουν, να διαμείνουν σε ξενοδοχείο. Το πρωί σήμερα, ήρθε φοιτήτρια που διαμένει στην εστία, ως εκπρόσωπος όλων των φοιτητών, στην οποία εξήγησα λεπτομερώς το σοβαρό πρόβλημα που εγκυμονεί για λόγους υγείας η συνάθροιση των φοιτητών στην εστία και ότι οι αποφάσεις των Υπουργείων λαμβάνονται ανάλογα με τις καθημερινές εξελίξεις για το καλό όλων μας.

Παρ’ όλα αυτά, ομάδα 20-25 ατόμων, που παραμένει κατά παράβαση των ΚΥΑ που έχουν εκδοθεί, στην είσοδο του Πανεπιστημίου Πατρών, χωρίς να τηρούν κανένα μέτρο ασφάλειας, όταν με είδαν να εξέρχομαι προκειμένου να μεταβώ στο Νοσοκομείο, μου επιτέθηκαν λεκτικά και ένας εκ των φοιτητών (ο οποίος δυστυχώς δεν αναφέρει το όνομά του) σωματικά, εμποδίζοντάς με να μπω στο αυτοκίνητο προκειμένου να μεταβώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών.

Εν συνεχεία, περικύκλωσαν το αυτοκίνητό μου και δεν μου επέτρεψαν να φύγω, μη τηρώντας καμία απόσταση μεταξύ τους. Λυπάμαι ιδιαιτέρως, διότι υπάρχει μία ελάχιστη μειοψηφία φοιτητών του Πανεπιστημίου (νέοι άνθρωποι), που δεν αντιλαμβάνονται την κρίσιμη κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας και επιμένουν να συναθροίζονται σε ένα χώρο που είναι δύσκολο να ελεγχθεί, ενώ οι συστάσεις του ΕΟΔΥ και οι αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας είναι άλλες.

Δεν συμμερίζονται ότι δίπλα μας είναι το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το μοναδικό νοσοκομείο αναφοράς Covid 19 στην περιοχή μας και η μη αυστηρή τήρηση των οδηγιών μπορεί να οδηγήσει σε κατάρρευσή του».

Video

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Σε ανακοίνωσή της η «ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΜΕΛΩΝ ΔΕΠ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ» επισημαίνει: «Η λεκτική και σωματική επίθεση εναντίον της Πρυτάνεως από φοιτητές της Φοιτητικής Εστίας Πατρών (ΦΕΠ), είναι Δυσάρεστη, Καταδικαστέα και Στενάχωρη. Ταυτόχρονα η συγκέντρωση φοιτητών και ο αποκλεισμός των Πρυτανικών Αρχών πρέπει να σταματήσει άμεσα, καθώς είναι ωρολογιακή βόμβα για την Υγεία όλων μας».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Κοσίνας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την εκκένωση της φοιτητικής εστίας και προσθέτει ότι: «Η πρόσφατη ΚΥΑ με αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 20021/21 - 03 - 2020 ΚΥΑ (Β ́ 956) της κυβέρνησης που επιβάλλει το κλείσιμο των φοιτητικών εστιών σε όλη την Ελλάδα λόγω μέτρων πρόληψης και αναστολής της μετάδοσης του κορονοϊού είναι απαράδεκτη ενέργεια, έξω από κάθε σοβαρή πρακτική προφύλαξης ενάντια στην επιδημία. Η απόφαση έξωσης των αποτελεί ευθεία επίθεση στη υγεία του πιο οικονομικά αδύναμου κομματιού των φοιτητών. Πρόκειται για μια κυβερνητική απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίφαση με τις προτροπές έως απαγορεύσεις των προηγούμενων ημερών της ίδιας κυβέρνησης να μην πηγαίνουν στην επαρχία κάτοικοι των πόλεων για να μην μεταδώσουν τον ιό. 

Αντί η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προφυλαχθούν οι εστιακοί φοιτητές από την νέα πανδημία, επιλέγει την εύκολη λύση, να πετάξει χιλιάδες εστιακούς έξω από τα δωμάτιά τους. Παράλληλα με την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας, «αποφασίζει και διατάζει» χιλιάδες φοιτητές σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερες οικονομικές δυσκολίες, να εγκαταλείψουν τις εστίες. Το που θα πάνε βέβαια, και πως θα ταξιδέψουν με ασφάλεια, της είναι αδιάφορο.

Η κίνηση αυτή είναι ξεκάθαρα ενάντια στις συστάσεις του ΕΟΔΥ για αποφυγή μαζικών μετακινήσεων. Πολλοί φοιτητές που διαμένουν στην εστία παράλληλα εργάζονται, δραστηριοποιούνται στην έρευνα που συνεχίζει να διεξάγεται στο πανεπιστήμιο, για λόγους προφύλαξης των οικογενειών τους δεν επιλέγουν να μετακινηθούν σε οποιαδήποτε γωνιά της Ελλάδας.

Η στάση της πρυτάνεως του πανεπιστημίου Πάτρών, κ. Κυριαζοπούλου είναι τουλάχιστον θλιβερή και επικίνδυνη. Επιλέγει να στοχοποιήσει ως μειοψηφία τους φοιτητές που αντιδρούν και ζητούν τα αυτονόητα. Οι πρωτοφανείς αναφορές της πως η διαμονή τους στην εστία αποτελεί κίνδυνο για το παρακείμενο νοσοκομείο του Ρίου που αποτελεί κέντρο αναφοράς για τον κορονοϊό, είναι απαράδεκτες και αντιεπιστημονικές, τις οποίες κάθε μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας θα πρέπει να καταδικάσει. Δεν μπορεί να κατηγορεί τους φοιτητές ότι δεν τηρούν μέτρα ασφαλείας κατά τη διαμαρτυρία τους, τη στιγμή που φέρει σημαντική ευθύνη για το τρόπο κινητοποίησης των φοιτητών.

Προτίμα να τους γυρίσει επιδεικτικά την πλάτη και να καλέσει την αστυνομία να παρέμβει στο χώρο του πανεπιστημίου, στο χώρο του ασύλου, για να μπορέσει να αποχωρήσει!

Θα πρέπει οι αρμόδιες αρχές, η περιφέρεια, το υπουργείο, η πρυτανεία του πανεπιστημίου Πατρών να μεριμνήσουν άμεσα για την διαμονή με ασφάλεια των φοιτητών στα δωμάτια των εστιών τους. Οι φοιτητές με τις ανακοινώσεις τους ζητούν:

  1. Να μην κλείσει καμία εστία πανελλαδικά.
  2. Με κρατική χρηματοδότηση να δοθεί χρηματικό επίδομα σίτισης σε κάθε οικότροφο, για την χρονική περίοδο που η φοιτητική λέσχη θα είναι κλειστή.
  3. Να μην γίνει καμία διακοπή των παροχών της ΦΕΠ που καλύπτουν τις βασικές ανάγκες των οικοτρόφων (ρεύμα, νερό, πλυντήρια και internet- δεδομένου ότι πραγματοποιούνται οι διαδικτυακές διαλέξεις.)
  4. Να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα καθαριότητας με κρατική ευθύνη: Αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους καθώς και διάθεση αντισηπτικών και καθαριστικών στους οικοτρόφους. Παροχή στους εργαζομένους όλου του απαραίτητου εξοπλισμού απολύμανσης (μάσκες, γάντια κ.τ.λ) Τακτική απολύμανση στους κοινόχρηστους χώρους.
  5. Να πραγματοποιηθούν δωρεάν τεστ ελέγχου του Convid19, σε όλους τους οικοτρόφους, δεδομένου του ότι ζούμε πάρα πολύ κοντά στο κέντρο εντατικής φροντίδας για τον ιό, του Ρίου καθώς και μετακινούμαστε με τα ίδια μέσα μεταφοράς με το προσωπικό του νοσοκομείου».

Δελτίο Τύπου Συλλόγου Οικότροφων Πάτρας (23-3-2020)

Μετά από πολύωρο αγώνα του Συλλόγου καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή με την Πρύτανι η οποία δεσμεύτηκε  προφορικά να υλοποιήσει τα αιτήματα μας για:

  1. Εξασφάλιση της ικανοποίησης της στέγασης όλων των φοιτητών που δεν μπορούν να μεταβούν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους για οποιονδήποτε λόγο , είτε είναι αλλοδαποί που η χώρα τους είναι σε εμπόλεμη Ζώνη ή έχει κλείσει τα σύνορα, είτε για φοιτητές που εργάζονται, είτε για φοιτητές που η οικογένεια τους είναι σε ευπαθή κοινωνική ομάδα.
  2. Εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για την ικανοποίηση των άμεσων αναγκών όλων των φοιτητών.

Ο Σύλλογος ωστόσο αναμένει την γραπτή δέσμευση των πρυτανικών αρχών για την υλοποίηση των παραπάνω αιτημάτων.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι επρόκειτο για μια ειλικρινή δήλωση και όχι για μια δέσμευση που δόθηκε μόνο και μόνο για να ανακόψει τον αγώνα μας. Όταν ζητήθηκε να γίνει αυτό επίσημα(εγγράφως) η Πρύτανης εκμεταλλεύτηκε την τρέχουσα κατάσταση της καραντίνας και κάλεσε τις Αστυνομικές Δυνάμεις, προκειμένου να καταστείλει τον αγώνα αυτό, καταπατώντας  το άσυλο, γεγονός απαράδεκτο να συμβαίνει απο θεσμικό πρόσωπο του Πανεπιστήμιου.

Ο Σύλλογος δε θα σταματήσει το δίκαιο αγώνα του για την ικανοποίηση των αιτημάτων του με ότι μέτρα κι αν λάβει η Πρύτανις. Απαιτούμε να δεσμευτεί εγγράφως άμεσα η Πρύτανις.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΉΣ ΧΩΡΙΣ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ

Ανακοίνωση του Σύλλογου Οικοτρόφων Εστίας του  Πανεπιστημίου Πατρών. (23-3-2020)

Θεωρούμε απαράδεκτη την πρόσφατη ανακοίνωση και στάση της Πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών γύρω από τα γεγονότα που συνέβησαν σήμερα το πρωί με αφορμή το ολικό και πανελλαδικό κλείσιμο των εστιών με πρόσχημα την "εθνική ασφάλεια". Η κ. Κυριαζοπούλου κάνει λόγο για μειοψηφίες φοιτητών που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Επειδή ακριβώς αντιλαμβανόμαστε την σοβαρότητα της κατάστασης κρίνουμε επικίνδυνη τη μεταφορά εκατοντάδων φοιτητών προς όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα. Για όλα τα παραπάνω επικοινωνήσαμε και με το τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ που εξέφρασε συμφωνία με το ότι μια μαζική μετακίνηση θέτει σε κίνδυνο συνολικά τη δημόσια υγεία. Κανένας φοιτητής δεν επιτέθηκε, κανένας φοιτητής δεν προπηλάκισε κανέναν. Μάλιστα, ο ΣΟΦΕΠΠ αρχικά επικοινώνησε με την Πρυτανεία μέσω αντιπροσωπείας τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Απ' την στιγμή που δεν υπήρξε απάντηση σχεδόν σε κανένα από τα αιτήματα μας και ύστερα από μια πολύ σύντομη συζήτηση αιτηθήκαμε να έρθουμε ξανά σε επικοινωνία μαζί της την οποία αρνήθηκε. Είναι υποκριτικό από μεριά της να καταφεύγει σε ψευδείς δηλώσεις για τη στάση των φοιτητών αναφέροντας μάλιστα ότι δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής την ίδια ώρα που στην εστία δεν τηρείται ΚΑΝΕΝΑ μέτρο και ενώ η ίδια δεν παίρνει καμία θέση για το γεγονός ότι εκατοντάδες φοιτητές θα αποτελέσουν κινητές βόμβες μετάδοσης του ιού σε όλη τη χώρα!

Κανένας φοιτητής στο δρόμο!

Να μην κλείσουν οι εστίες!