Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

«Πάτρα, πόλη φιλόξενη για ΑμεΑ;»

ΑΜΕΑ

Ημερίδα με θέμα «Πάτρα, πόλη φιλόξενη για ΑμεΑ;» πραγματοποιείται σήμερα, στις 5.30 το απόγευμα, στην αγορά Αργύρη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρία.

Η 3η Δεκέμβρη καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των ΑΜΕΑ. Η προσβασιμότητα και η ένταξή τους στην κοινωνία αποτελούν θεμελιώδη δικαιώματα. Ως μέλη της κοινωνίας, αν δεν μπορούμε να αγωνιστούμε για τα δικαιώματα όσων πάσχουν είτε σωματικά, είτε ψυχικά και αν δεν μπορούμε να τα επηρεάσουμε θετικά ένα πράγμα να μη κάνουμε: «Μη βαθαίνουμε τις ρωγμές τους γιατί Σήμερα εγώ, ίσως Αύριο εσύ. Ποτέ δεν ξέρεις πως τα φέρνει η ζωή!»

Δεν είναι ημέρα επετείου γιατί κάθε άτομο που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας έχει δικαίωμα να ζει ανθρώπινα και ισότιμα όλες τις ημέρες του χρόνου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική η 3η Δεκέμβρη για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα άτομα με κινητική αναπηρία και όχι μόνο.

Το μήνυμα είναι η ίση συμμετοχή στο κοινωνικό γίγνεσθαι και η δημιουργία προϋποθέσεών για ισότιμη αντιμετώπιση των προβλημάτων τους από όλους μας.

Η αποδοχή, η συμπεριφορά με αξιοπρέπεια , η προσβασιμότητα δείχνουν μία κοινωνία με πολιτισμό.

Video

Την ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος Παραπληγικών Παράρτημα Αχαΐας στο πλαίσιο της σημερινής Εθνικής και Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία σε συνεργασία με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Δ/νση Δυτικής Ελλάδας και την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων.

Στόχος των διοργανωτών είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση όλων ανεξαιρέτως σε θέματα προσβασιμότητας και πρόληψης.

Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο Γενικός Αστυνομικός Δ/ντής Δυτ. Ελλάδας Νίκος Σπανουδάκης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Δυτ. Ελλάδας και ΝΙΝ, Ανδρέας Λίβανος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

Μετά τους χαιρετισμούς, σύμφωνα με το πρόγραμμα θα βραβευθεί η επίτιμη πρόεδρος της ΠΑΣΠΑ παρ. Αχαΐας Αθηνά Ισόγλου.

Ομιλητές θα είναι οι:

-Νίκος Χουλιάρας, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Αχαΐας με θέμα: «Προσβασιμότητα και Αναπηρία – Τοπικά Σχέδια Δράσης»

- Αντώνης Χαροκόπος, περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας, Γ΄ Αντιπρόεδρος ΕΣΑΜεΑ με θέμα: «Βιωματική Εμπειρία: Ζώντας με το αναπηρικό αμαξίδιο».

- Κώστας Πελετίδης, δήμαρχος Πατρέων με θέμα: «Προσβασιμότητα στην πόλη της Πάτρας, παρελθόν και μέλλον».

- Σπύρος Νιάρος, διοικητής της Τροχαίας Πατρών με θέμα: «Η προσβασιμότητα των ΑμεΑ και η οδική ασφάλεια»

- Εμμανουήλ Σουρής, ψυχολόγος- κοινωνικός σύμβουλος με θέμα: «Ψυχοκοινωνικός αποκλεισμός των ΑμεΑ και τρόποι αντιμετώπισης».

Την ημερίδα θα συντονίζουν ο Προϊστάμενος του Γραφείου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. της Γενικής Περιφερειακής Δ/νσης Δυτικής Ελλάδας αστυνόμος Β΄ Ιγνάτιος Τριανταφύλλου και η αντιπρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών Αχαΐας, ιατρός ΠΓΝΠ και πρόεδρος ΔΣ Συλλόγου Φίλων Κλινικής Αποκατάστασης Ασθενών με Κακώσεις Νωτιαίου Μυελού Π.Γ.Ν.Π«Δημήτρης και Βέρα Σφήκα» Ιουλία Συροκώστα- Σταθοπούλου, η οποία θα κλείσει την ημερίδα καταγράφοντας τα συμπεράσματα.