Αίγιο: Συλλαλητήριο για τα σκουπίδια

Αίγιο

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συλλόγων της Αιγιάλειας αποφάσισε στη συνεδρίασή της την 12η Ιουλίου τη διοργάνωση Παναιγιάλειου Συλλαλητηρίου διαμαρτυρίας για την αφόρητη κατάσταση που έχει προκύψει λόγω του ελλείμματος διαχείρισης των στερεών αποβλήτων του Δήμου.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καλούμε τους Αιγιαλείς σε πάνδημη συμμετοχή την Τετάρτη 17 Ιουλίου στο Αίγιο, στη πλατεία Αγίας Λαύρας και τους Φορείς και Συλλόγους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση και συμμετοχή των μελών τους».

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη, ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου Νίκος Παπαθεοδώρου, υπέγραψε την αύξηση των ποσοτήτων που θα δεχθούν οι εντεταλμένοι ΧΥΤΑ κι έτσι εκτός από τους 12.000 που προβλέπει το περσινό ΦΕΚ, υποχρεούνται να δεχθούν άλλους 8.000 τόνους, όσες είναι δηλαδή και οι ποσότητες απορριμμάτων αυτή τη στιγμή στους δρόμους της Αιγιάλειας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των δικηγόρων, η απόφαση του Συντονιστή έχει ήδη σταλεί στο ΦΕΚ και αναμένεται η δημοσίευσής της, ώστε να τεθεί σε εφαρμογή, διαδικασία δηλαδή άμεση, όμως συνέβη και πέρυσι. Με αυτό τον τρόπο νομιμοποιείται η μεταφορά τους και οι ΧΥΤΑ υποχρεούνται να ανοίξουν τις πύλες τους για τα απορρίμματα της Αιγιάλειας για τις συγκεκριμένες ωστόσο ποσότητες.

Σε ό,τι αφορά την Κοζάνη, όπου υπάρχει θετική απόκριση από τον τοπικό φορέα διαχείρισης απορριμμάτων ΔΙΑΔΥΜΑ για 15.000 τόνους, κάτι που ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται τετελεσμένο και άμεσο (παρά τα όσα αναφέρει ο δήμαρχος Αιγιαλείας Θανάσης Παναγόπουλος) αφού δεν υπάρχουν κοινές αποφάσεις των δύο εμπλεκόμενων Περιφερειών ή αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, για να σταλούν στα αρμόδια υπουργεία ώστε να υπογραφεί η ΚΥΑ.

Αίγιο