Δυτική Ελλάδα: Για "φλερτ" Φαρμάκη - Σπηλιόπουλου στην Περιφέρεια γράφει η "Γνώμη"

Δυτική Ελλάδα: Για "φλερτ" Φαρμάκη - Σπηλιόπουλου στην Περιφέρεια γράφει η "Γνώμη"

Την 1η του προσεχούς Σεπτεμβρίου ο Νεκτάριος Φαρμάκης, νικήτης των περιφερειακών εκλογών στη Δυτική Ελλάδα, θα αναλάβει τα καθήκοντά του. Έως τότε όμως θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση ενός πλειοψηφικού ρεύματος στο νέο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως γράφει σήμερα στην εφημερίδα "Γνώμη" ο δημοσιογράφος Δημήτρης Αβραμίδης.

Η σύνθεση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπως προέκυψε από τις εκλογές της 26ης Μαίου που έγιναν με απλή αναλογική, έχει ως εξής: Φαρμάκης (19), Κατσιφάρας (17), Σπηλιόπουλος (6), Καραθανασόπουλος (4), Χατζηλάμπρου (2), Νικολακόπουλος (1), Παπακωνσταντίνου (1) και Κοσίνας (1).

Έχουμε δηλαδή ένα Σώμα 51 συμβούλων και καμιά παράταξη δεν διαθέτει σε αυτό την απόλυτη πλειοψηφία. Συνεπώς έχει ήδη τεθεί ζήτημα συνεργασιών και αναζήτησης συγκλίσεων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ήδη υπάρξει, προς τούτο, προκαταρκτικές επαφές και συζητήσεις μεταξύ Νεκτάριου Φαρμάκη και Κώστα Σπηλιόπουλου.

Κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, οι δύο άνδρες έχουν συζητήσει αρκετά και έχει υπάρξει μία κατ’ αρχήν συμφωνία, απομένει όμως ακόμα ικανός δρόμος που πρέπει να διανυθεί. Πρόκειται για την έγγραφη αποτύπωση της συνεργασίας τους, εφόσον υλοποιηθεί, σε πολιτικό και προγραμματικό επίπεδο, για την περιγραφή των κοινών στόχων αλλά και για τις κατανομές στις θέσεις ευθύνης που θα αναλάβει η κάθε παράταξη.

Φυσικά, όλα αυτά τελούν υπό μία σημαντική αίρεση. Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να εισάγει αμέσως νομοθεσία που θα αίρει τις δυσκολίες κυβερνησιμότητας στην αυτοδιοίκηση που προκάλεσε η απλή αναλογική. Συνεπώς, η ολοκλήρωση αυτής της κυβερνητικής πρόθεσης, είναι ακόμα μια μεταβλητή, που θα επιδράσει στις εξελίξεις.

Στην περίπτωση όμως που συνεργασία Φαρμάκη- Σπηλιόπουλου ολοκληρωθεί θα υπάρχει στο Περιφερεαικό Συμβούλιο ένα μπλοκ 19 συν 6, δηλαδή 25 περιφερειακών συμβούλων, οπότε θα χρειάζεται ακόμα ένας σύμβουλος για την επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας στο Σώμα.

Τέλος, οι Νεκτάριος Φαρμάκης και Κώστας Σπηλιόπουλος, φέρονται να έχουν ήδη αποφασίσει, ότι εφόσον ολοκληρωθούν οι μεταξύ τους συζητήσεις, θα οργανωθεί μια κοινή τους συνέντευξη τύπου προκειμένου να ανακοινωθεί δημόσια και με διαφάνεια η προγραμματική τους σύγκλιση ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για σπερμολογίες και εικασίες για συμφωνίες στο παρασκήνιο.