Κατασχέσεις: 474 την ημέρα για ληξιπρόθεσμες οφειλές

ΧΡΕΗ

Με τον «φρενήρη» ρυθμό των 474 την ημέρα γίνονται πλέον οι κατασχέσεις σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, το συνολικό ποσό των βασικών ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις υπηρεσίες της Φορολογικής Διοίκησης (ΔΟΥ, Ελεγκτικά Κέντρα, Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης) διατηρήθηκε τον Απρίλιο του 2019 πάνω από το επίπεδο των 104 δισ. ευρώ.

Από τα ίδια στοιχεία, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», προκύπτει ότι μόνο μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες του 2019 δημιουργήθηκαν νέα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,9 δισ. ευρώ προς τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, εισπράχθηκαν 1,646 δισ. ευρώ μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής, ενώ διαγράφηκαν άλλα 1,101 δισ. ευρώ, λόγω της διαπίστωσης ότι ήταν αδύνατο να εισπραχθούν.

Στο δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου» τονίζεται ότι τα μέτρα των κατασχέσεων σε εισοδήματα, καταθέσεις και περιουσίες οφειλετών επιβάλλονται πλέον με ρυθμό 474 ανά ημέρα, με αποτέλεσμα οι οφειλέτες οι οποίοι έχουν υποστεί κατασχέσεις να έχουν υπερβεί πλέον το 1,2 εκατομμύριο.

Τα στοιχεία για τις κατασχέσεις προέρχονται από επίσημες ανακοινώσεις της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για την πορεία εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση.