Ιός υπάρχει, αλλά υπάρχει και εκφοβισμός

Ιός υπάρχει, αλλά υπάρχει και εκφοβισμός
Κυρ, 14/06/2020 - 12:26

Της Βικτωρίας Αγγελοπούλου

«Ο φόβος φυλάει τα έρημα» λέει η παροιμία και ομολογώ πως την πρώτη βδομάδα, την υπηρέτησα με «πολλή ευλάβεια»! Πλύσιμο χεριών, ωνίων, σακούλας, αλλαγή ενδυμάτων και ποδεμάτων για μέσα και έξω από το σπίτι, μάσκες, αντισηπτικός καθαρισμός ακόμα και της κλειδαρότρυπας.

Δηλαδή έκανα ό,τι και κάθε συνετός πολίτης τούτης της έρμης χώρας, που άκουγε τις ανακοινώσεις στις έξι. Και ευτυχώς, γιατί οι συνεχόμενες αντιφάσεις, το ύφος και το «ήθος» των ομιλητών με βοήθησαν να συνειδητοποιήσω ότι είχα τσιμπήσει κι εγώ το δόλωμα του ΦΟΒΟΥ για τη ζωούλα μου!

«Αν μπορείς κοίταξε τον φόβο κατάματα, ο φόβος θα φοβηθεί και θα φύγει», είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι και συμπλήρωσε: «Αν χρησιμοποιούμε τον φόβο και την βία για να καταπολεμήσουμε τον φόβο και τη βία, απλώς τα πολλαπλασιάζουμε».

Αυτή είναι η μέθοδος χειραγώγησης των πολιτών, ανά τους αιώνες, -δικό μου-.

Δεν ισχυρίζομαι πως ιός δεν υπάρχει, αλλά όπως προκύπτει από ανακοινώσεις εγνωσμένων επιστημόνων, αλλά και του ΠΟΥ, δεν είναι τόσο επικίνδυνος όσο θέλησαν να μας το περάσουν. Απλά πιστεύω, πως και η δική μας Κυβέρνηση ενήργησε υπό την πίεση του δικού της ΦΟΒΟΥ για την έλλειψη των υποδομών στο Εθνικό μας Σύστημα Υγείας αλλά και υπακούοντας σε εντολές «τρίτων» συμφερόντων.

Και τι κάνουμε τώρα; Ο ιός υπάρχει, μαζί με τόσους άλλους στη φύση. Οφείλουμε να παίρνουμε τις σωστές προφυλάξεις, χωρίς να βάζουμε τους άλλους, αλλά και την οικονομία μας σε κίνδυνο. Θα πρέπει να σταματήσει ο εκφοβισμός των πολιτών, και με το παράδειγμά μας να τους δείξουμε τους κανόνες που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Δεν μπορεί να βάζουμε πρόστιμο και να κλείνουμε καταστήματα σε τουριστικούς μας προορισμούς, και από την άλλη για τα αποκαλυπτήρια αγάλματος ή για εγκαίνια ανθεστηρίων και σιντριβανιών να συνωστίζονται υπουργοί και εκατοντάδες παρατρεχάμενοι στους δρόμους.

Δεν μπορεί, να μην γίνεται προληπτικός έλεγχος σε όλους που εισέρχονται στα σύνορά μας. Δεν μπορεί στα αεροπλάνα ο ιός να μην κολλάει και στις παραλίες, τα εστιατόρια και τα μπαράκια να κολλάει.

Δεν μπορεί, δεν μπορεί… τόσα δεν μπορεί, που έχουν εγείρει χλευασμό και αγανάκτηση. Πρέπει να σταματήσει η υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών, γιατί τέτοιες πράξεις, θα φέρουν, και δικαίως, τα αντίθετα αποτελέσματα.

Οφείλεται σεβασμός. Και ο σεβασμός δεν επιβάλλεται, ούτε εξαγοράζεται. Κατακτιέται, και είναι το αποτέλεσμα της δικής μας συμπεριφοράς προς τους άλλους. Αυτό θα ήταν το απόφθεγμα μου για την περιπέτεια που περνάμε.