Προειδοποίηση για τσουνάμι Πηγή: www.lif

Σεισμός 7,5 Ρίχτερ στην Παπούα Νέα Γουινέα

Παπούα
Τρί, 14/05/2019 - 17:48

Σεισμική δόνηση 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή κοντά στην Παπούα - Νέα Γουινέα, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Η αρχική εκτίμηση του USGS έκανε λόγο για 7,7 Ρίχτερ.

Η δόνηση σημειώθηκε στις 12.58 π.μ. τοπική ώρα (15.58 ώρα Ελλάδας). Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών μελετών, το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμήθηκε ότι ήταν 10 χιλιόμετρα, ενώ το επίκεντρο βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή περίπου 33 χιλιόμετρα αναλυτικά των ακτών της νησιωτικής χώρας.

Ο κίνδυνος απειλεί τόσο την Παπούα Νέα Γουινέα όσο και τις νήσους Σολομώντα. «Σύμφωνα με την προκαταρκτική ανάλυση των παραμέτρων του σεισμού, επικίνδυνα τσουνάμι είναι πιθανό να χτυπήσουν τις ακτές σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων από το επίκεντρο του σεισμού», σημειώνει στη δική του ανακοίνωση του Κέντρο Προειδοποιήσεων για Τσουνάμι στον Ειρηνικό.

Ο σεισμός σημειώθηκε μέσα στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς, μια μακρά «αλυσίδα» ηφαιστείων, στην άκρη του Ειρηνικού Ωκεανού. Περισσότερα από 452 ηφαίστεια βρίσκονται σε μία ακτίνα 25.000 μιλίων. Από το 185, το 90% των πιο ισχυρών σεισμών παγκοσμίως έχουν σημειωθεί στη συγκεκριμένη περιοχή.