Βηρυτός: Δραματική η επόμενη μέρα

Βηρυτός
Πέμ, 06/08/2020 - 08:31

Μετρούν νεκρούς και αναζητούν αγνοούμενους στη Βηρυτό, που μεγάλο μέρος της ισοπεδώθηκε από την ισχυρότατη έκρηξη, που σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης στο Λιμάνι.

Στους 135 έφτασε ο αριθμός των νεκρών, σε περίπου 5.000 υπολογίζονται οι τραυματίες, όπως είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο «Al Manar».

Η Βηρυτός έχει τεθεί ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις δύο επόμενες εβδομάδες, με τις κυβερνήσεις παγκοσμίως να οργανώνουν αποστολές βοήθειας στο Λίβανο, προκειμένου να συνδράμουν στις προσπάθειες των τοπικών σωστικών συνεργείων που εργάζονται πυρετωδώς, προκειμένου να απεγκλωβίσουν πολίτες. Στο Λίβανο βρίσκεται από χθες, Τετάρτη και ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ (με έδρα την Ελευσίνα) αποτελούμενη από 12 άτομα και διασωστικό σκύλο, δύο οχήματα και ειδικό εξοπλισμό με αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130.

Ο αριθμός των αγνοούμενων δεν έχει διευκρινιστεί, αξιωματούχοι από το Λίβανο, ωστόσο, κάνουν λόγο για «πολλούς ανθρώπους». Μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών αγγίζει τους 135 ενώ πάνω από 5.000 τραυματίστηκαν.

«Έκανα μια περιοδεία στη Βηρυτό, οι ζημιές μπορεί να ανέρχονται από τρία έως πέντε δισεκατομμύρια δολάρια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνήτης, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αναμένει την εκτίμηση των ειδικών και των μηχανικών. «Σχεδόν το 50% της Βηρυτού έχει καταστραφεί ή έχει υποστεί ζημιές» εκτίμησε, με 250.000 έως 300.000 ανθρώπους να έχουν μείνει άστεγοι.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι και πέντε πολίτες Ελληνικής καταγωγής, ενώ μία γυναίκα έχει χάσει τη ζωή της, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, επικαλούμενος πληροφορίες από τις διπλωματικές αρχές. 

Σύμφωνα με δηλώσεις πυρηνικού επιστήμονα, η τρομακτική καταστροφή και το «μανιτάρι» πάνω από το λιμάνι της Βηρυτού λίγα δευτερόλεπτα πριν το ωστικό κύμα πλημμυρίσει τις γειτονικές περιοχές, δεν μπορούσε παρά να προκαλέσει συγκρίσεις με τις δύο μεγαλύτερες εκρήξεις, αυτές στο Ναγκασάκι και τη Χιροσίμα.
 

Video