Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων

Εμπορία Ανθρώπων
Πέμ, 30/07/2020 - 08:22

Η 30η Ιουλίου έχει καθιερωθεί από το 2013 ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων («World Day against Trafficking in Persons»), με πρωτοβουλία της ΟΗΕ, για να αναδείξει την ανάγκη για πιο αποτελεσματικά μέτρα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενός από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η εμπορία ανθρώπων, γνωστή και με τον αγγλικό όρο trafficking, έχει ως αντικείμενα κυρίως την εξαναγκαστική εργασία στην ιδιωτική οικονομία, τη σεξουαλική εκμετάλλευση και την αφαίρεση οργάνων και ιστών του σώματος. Είναι μια διεθνοποιημένη επικερδής επιχείρηση, με τζίρο 24 δισεκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο. Έχει υπολογισθεί ότι κάθε χρόνο 21 εκατομμύρια άνθρωποι πέφτουν θύματα του trafficking, οι 800.000 στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για το 2019 και όπως παρουσιάστηκαν στη διάρκεια διαδικτυακού workshop που διοργάνωσε το ΚΜΟΠ – Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Καινοτομίας στις 25 και 26 Ιουνίου 2020, προκύπτει πως η συντριπτική πλειοψηφία των ενήλικων θυμάτων trafficking στην Ελλάδα το 2019 ήταν γυναίκες (94 έναντι 11 ανδρών), ενώ 26 κρούσματα αφορούσαν ανήλικα κορίτσια και 17 ανήλικα αγόρια. Σχεδόν ένα στα τρία θύματα (49 συνολικά) ήταν κάτω των 17 ετών, ενώ 54 θύματα ανήκαν στην ηλικιακή ομάδα 26-35. Ως βασική χώρα προέλευσης των θυμάτων trafficking φαίνεται πως είναι το Καμερούν (38) και ακολουθούν η Ελλάδα (25) και η Βουλγαρία (14). Όσον αφορά στα είδη εκμετάλλευσης, προκύπτει πως βασικός σκοπός της εμπορίας ανθρώπων είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση (96 κρούσματα).

Την ανάγκη «να κάνουμε περισσότερα για να προστατέψουμε τα θύματα εμπορίας και να αποτρέψουμε την εκμετάλλευση των ευάλωτων ανθρώπων από εγκληματίες», υπογραμμίζει σε μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Video

Η Γραμμή Πληροφόρησης για την Εμπορία Ανθρώπων- 1109 είναι μία πρωτοβουλία της Α21 στην Ελλάδα και συνεργάζεται με άλλους φορείς.

Η 1109 δέχεται κλήσεις 24/7 και είναι ικανή να διαχειριστεί κλήσεις σχεδόν σε όλες τις γλώσσες. Οι ειδικοί χειριστές κλήσεων εξυπηρετούν στα Ελληνικά και τ’ Αγγλικά ενώ υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης με υπηρεσία τηλεδιερμηνείας με πρόσβαση σε 186 γλώσσες, 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα

Οι χειριστές των κλήσεων είναι ειδικά εκπαιδευμένοι ακολουθώντας διεθνή πρότυπα για την γρηγορότερη ανταπόκριση σε κάθε περίπτωση. Η Πανελλαδικής εμβέλειας γραμμή συνεργάζεται στενά με όλους τους εθνικούς οργανισμούς για να διασφαλίσει την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ανταπόκριση.