Αλάσκα: Σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ

Αλάσκα
Τετ, 22/07/2020 - 11:22

Σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σημειώθηκε στη χερσόνησο της Αλάσκας σήμερα, Τετάρτη, στις 09:12 ώρα Ελλάδας, όπως ανακοίνωσε το Γερμανικό Ερευνητικό Κέντρο Γεωεπιστημών (GFZ) και το εστιακό βάθος ήταν 10 χιλιόμετρα.

Από την πλευρά του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS) ανέφερε ότι ο σεισμός ήταν 7,8 βαθμών και σημειώθηκε περίπου 800 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Άνκορατζ, ενώ έχει εκδοθεί και προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η προειδοποίηση για τσουνάμι αφορά μια περιοχή ακτίνας 300 χιλιομέτρων γύρω από το επίκεντρο του σεισμού που ήταν 90 χιλιόμετρα νότια του Πέριβιλ, όπως μετέδωσε το USGS.

Η Αλάσκα είναι μια από τις πιο δραστήριες σεισμικά περιοχές στον κόσμο, καθώς καταγράφονται μεγάλοι σεισμοί, μεγέθους οκτώ βαθμών και ένας τέτοιος σημειώνεται κάθε περίπου 13 χρόνια. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κάθε μήνα καταγράφονται περισσότεροι από 1.000 σεισμοί διαφόρων μεγεθών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο τους εντοπίζεται σε μια μεγάλη περιοχή που αντιστοιχεί σε έκταση στο ήμισυ των ΗΠΑ. Ο κόλπος της Αλάσκας βρίσκεται «πάνω» σε δύο μεγάλες τεκτονικές πλάκες. Το μεγαλύτερο ηπειρωτικό κομμάτι πάνω στην τεκτονική πλάκα της Βορείου Αμερικής και οι παραθαλάσσιες περιοχές πάνω σε αυτή του Ειρηνικού. Αυτές οι δύο πλάκες σχηματίζουν μια ζώνη μια ζώνη υποδιέγερσης όπου η δεύτερη σπρώχνεται διαρκώς κάτω από την πρώτη προκαλώντας έτσι μια έντονη τριβή η οποία με τη σειρά της προκαλεί την εκδήλωση σεισμών.

Θυμίζουμε ότι το 1964, συνέβη ένα σεισμικό γεγονός που έμεινε στην ιστορία  ως ο «Μεγάλος» σεισμός της Αλάσκας. Ήταν ημέρα  Παρασκευή 27 Μαρτίου, όταν ξαφνικά  μια σεισμική δόνηση με το «εξωπραγματικό» μέγεθος των 9.2R χτύπησε όλη την κεντρική-νότια Αλάσκα. Από αυτό το τρομερό συμβάν  προέκυψε ένα  τσουνάμι ύψους 67 μέτρων το οποίο  προκάλεσε περίπου 143 θανάτους.
Κράτησε σχεδόν τέσσερα λεπτά, ήταν ο πιο ισχυρός σεισμός που καταγράφηκε στην ιστορία των  ΗΠΑ και της Βόρειας Αμερικής, και η δεύτερη πιο ισχυρή δόνηση που έχει ποτέ μετρηθεί από σεισμογράφο. Ο ισχυρός σεισμός παρήγαγε ρευστοποιήσεις, αρκετές κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων   και άλλα φαινόμενα που συνήθως συνοδεύουν σεισμικά φαινόμενα τέτοιου μεγέθους , προκαλώντας τεράστιες ζημιές στην περιοχή. Σε κάποιες περιοχές  200 χλμ. νοτιοδυτικά από το επίκεντρο, το έδαφος μετακινήθηκε κατά 9,1 μέτρα. Το Port Valdez υπέστη μια τεράστια υποθαλάσσια κατολίσθηση, με αποτέλεσμα το θάνατο 30 ατόμων. Σε κοντινή απόσταση, το τσουνάμι με ύψος τουλάχιστον 8,2 μέτρων  κατέστρεψε το χωριό του Chenega , σκοτώνοντας 23 από τους 68 ανθρώπους που ζούσαν εκεί. Οι επιζώντες έτρεξαν μακριά , αναρριχήθηκαν  σε υψηλό έδαφος και έτσι σώθηκαν. Το τσουνάμι έπληξε  σοβαρά  και άλλες  παράκτιες κοινότητες της Αλάσκας( Whittier, Seward, Kodiak) καθώς την Βρετανική Κολούμπια, Όρεγκον, και την Καλιφόρνια. Το τσουνάμι προκάλεσε επίσης ζημιές στη Χαβάη και την Ιαπωνία.
Ο σεισμός προήλθε από ένα ανάστροφο ρήγμα του οποίου η ρήξη έγινε στις  17.36- ώρα Αλάσκας. Το ρήγμα μετά από μία οριζόντια μετατόπιση ,έκανε  μία ακολουθία πετρωμάτων να αποκολληθεί από τις ρίζες τις, να μετακινηθεί και να τοποθετηθεί πάνω σε κάποια άλλη. Το  ρήγμα  έσπασε  κοντά στο Prince William Sound. Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 25 χλμ. . Η σεισμική δόνηση μετατόπισε τον  ωκεάνιο βυθό δημιουργώντας  ένα  μεγάλο τσουνάμι που έφτασε σε ύψος 67 μέτρων. Επιπλέον παρατηρήθηκε  κάθετη μετατόπιση μέχρι και 11,5 μέτρα που επηρέασε μια ζώνη 250.000 km ² στην ευρύτερη περιοχή της Αλάσκας.

Mε πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

Video